După mai bine de șapte decenii de când a fost finalizată S-a lansat prima lucrare monografică a comunităţii greceşti din Constanţa (galerie foto)
După mai bine de șapte decenii de când a fost finalizată: S-a lansat prima lucrare monografică a comunităţii
16 Sep, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
3493
Marime text



Lucrarea este, aşa cum au precizat şi cei care au avut privilegiul de a o prezenta, un nucleu pe care va trebui să se brodeze o alta mult mai amplă.
Este punctul de vedere al unui „outsider”, aşa cum a menţionat în intervenţia sa prof. univ. dr. Georgeta Filitti, un punct de vedere venit din afară, dar absolut necesar şi deosebit de important. Autorul lucrării, renumitul filolog grec Stavros Manesis, a stat la Constanţa doar doi ani, „în timpul anilor şcolari 1938 – 1940”, timp în care, aşa cum precizează chiar el în prologul lucrării, a cunoscut îndeaproape Comunitatea Elenă din Constanţa, el lucrând aici ca profesor de gimnaziu.
„Călăuză preţioasă şi sprijin” în munca de investigaţie a autorului a fost doctorul Hector Sarafidis. Materialele scrise de acesta şi contactul direct cu comunitatea prin intermediul unui om de-al casei aşa cum era doctorul Sarafidis au făcut ca Stavros Manesis să adune în numai doi ani numeroase informaţii despre istoria grecilor din Constanţa.
Toate acestea au fost aşternute pe hârtie, în cadrul unei lucrări, care ar fi trebuit să apară încă de la acea vreme şi în România. Condiţiile sociale şi politice nu au fost, însă, prielnice, lucrarea apărând numai în limba greacă la Atena în anul 1952. După anii 1990 lucrarea a fost descoperită la sediul organizaţiei din Constanţa de una dintre membrele comunităţii, dr. Despina Hagiu, care a şi tradus-o ulterior. Aşa cum preciza traducătoarea la lansare, a fost o muncă destul de complexă, care s-a întins pe parcursul a nu mai puţin de cinci ani, limba folosită de autor fiind una academică.
Lucrarea lansată duminică la Constanţa este una bilingvă, alături de versiunea în limba română, fiind redat integral şi originalul lucrării, în limba greacă.
Este o lucrare care face parte dintr-un proiect mai amplu şi „de suflet”, după cum l-a descris preşedintele UER, Dragoş Zisopol, şi anume editarea unei monografii a comunităţii greceşti din România, pe baza monografiilor comunităţilor locale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Gheorghe 16 Sep, 2013 01:26 ADMINISTRATOR multumim de atentionare. S-a remediat