Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După moartea poliţistului Amariei Deputatul Radu Babuş se implică în modernizarea protocoalelor de intervenţie a oamenilor legii aflaţi în misiune

ro

04 Jun, 2019 00:00 2638 Marime text
Deputatul PSD de Constanţa Radu Babuş, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, îşi exprimă profundul regret şi consternarea pentru tragicul eveniment petrecut duminică lângă localitatea Recaş, judeţul Timiş.
 
„Sunt alături de familia îndoliată şi de toţi lucrătorii Poliţiei Române aflaţi la datorie şi expuşi permanent pericolelor specifice meseriei. Sper ca cei care comit asemenea crime abominabile să fie deferiţi justiţiei cu celeritate, justiţie care să arate toleranţă zero pentru faptele comise împotriva celor care îşi pun viaţa în pericol, în timpul misiunilor pe care le îndeplinesc pentru a fi în slujba cetăţenilor României. Cu toate acestea, riscurile la care se supun în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cei din prima linie a luptei împotriva criminalităţii trebuie minimizate, în primul rând prin măsuri legislative care să le confere protecţie oamenilor legii.
 
Este inadmisibil ca în anul 2019 să se aplice protocoale de intervenţie vechi de zeci de ani, iar poliţiştii confruntaţi cu infractori care le pun viaţa în primejdie să nu poată reacţiona prompt şi cu anticipaţie, aşa cum se întâmplă în alte ţări ale lumii”, a transmis deputatul constănţean.
 
Radu Babuş spune că va demara împreună cu colegii săi din Comisia de apărare din Senat demersuri imediate pentru modificarea, eficientizarea şi modernizarea protocoalelor de abordare, somare şi intervenţie a persoanelor suspecte în timpul acţiunilor de patrulare, filtrelor de control şi altor acţiuni care îi pot expune pe poliţiştii aflaţi în misiune.
 
Deputatul spune că modificările trebuie să vină de la toate părţile implicate, poliţişti, structuri profesionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi legiferate prin Parlament, nu prin ordonanţe de urgenţă de Guvern.
 

Un om i-a murit, şeful Poliţiei Române vorbeşte despre intervenţie defectuoasă

 
Inspectorul general al Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat ieri că intervenţia în cazul prinderii infractorului care a ucis un poliţist a fost organizată „defectuos”. „Acţiunea a fost organizată defectuos. O să vă explic de ce şi cum la momentul oportun, acum ne concentrăm să îl prindem pe criminal, după care venim şi facem o analiză a evenimentelor, după ce analizăm cum s-a organizat acţiunea, cum s-a intervenit”, a precizat Buda, la MAI.
 
El a afirmat că nu se ştia că infractorul respectiv este înarmat la momentul la care s-a acţionat.
Întrebat câţi poliţişti mai au în dotare pistoale Carpaţi din 1974, cum avea cel care a fost ucis duminică, Buda a subliniat că există armament performant în dotarea Poliţiei, precum şi acele pistoale Carpaţi. El a arătat că dotarea poliţiştilor cu armament şi cu vestă antiglonţ s-a făcut gradual, începând cu cei care sunt în structurile operative de intervenţie şi ordine publică.
 

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat referitor la cazul poliţistului din Timiş împuşcat mortal că aspecte care ţin de această misiune sunt şi vor fi verificate prin IGPR şi dacă ceva nu a fost bine organizat sau nu a corespuns procedurii de intervenţie, se vor lua cele mai severe măsuri. Ea a menţionat că nu fuge de responsabilitate, dar nu ministrul este „cel care îi dictează unui poliţist care pleacă în misiune”.
Ministrul a arătat că, în doi ani, aşa cum şi-a asumat, s-au făcut dotări ale forţelor MAI.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor condamnă nepăsarea MAI la problemele din sistem

 
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) condamnă ferm nepăsarea manifestată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne la probleme grave din sistemul de ordine publică.
SNPPC susţine că, fără doar şi poate, cazierul individului căutat în judeţul Timiş impunea ca poliţiştii să fie dotaţi corespunzător, nu cu echipamente de la nivelul anilor 1970.

„Biroul Executiv Central al SNPPC şi toţi membrii noştri de sindicat suntem profund revoltaţi şi îndureraţi de tragicul eveniment petrecut în zona Recaş, judeţul Timiş, acolo unde, în cursul zilei de 2 iunie, Cristian Amariei, unul dintre colegii noştri, aflat la datorie, şi-a pierdut viaţa, fiind împuşcat cu sânge rece de un individ periculos, urmărit internaţional. SNPPC consideră că unele dintre circumstanţele principale care favorizează producerea acestor drame le reprezintă subfinanţarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost si de 25%), dar şi dotarea logistică precară a poliţiştilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenţie şi acţiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecţie individuală şi armament adecvate caracterului şi gradului de periculozitate al acţiunii în care sunt implicaţi”, au transmis reprezentanţii SNPPC.

Vă reamintim că, duminică după-amiază, un poliţist de 43 de ani a fost împuşcat mortal, pe raza localităţii timişene Izvin, în timp ce se afla într-o misiune de prindere a unui bărbat dat în urmărire naţională. Agresorul înarmat a fugit, pentru prinderea acestuia fiind desfăşurată o operaţiune a poliţiştilor.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii