Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:09 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După şapte ani în Consiliu, Făgădău a început, brusc, să se simtă agasat de construcţiile haotice. „Lucrurile trebuie să se mai tempereze puţin“ (documente)

ro

31 Mar, 2016 00:00 4232 Marime text


Ce face apropierea campaniei electorale din politicieni! După ce, în ultima perioadă, fenomenul dezbaterilor aprinse pe tema construcţiilor haotice răsărite în Constanţa şi a aprobării (cu prea mare uşurinţă) a propunerilor venite din partea investitorilor a fost mai vizibil pentru constănţeni, tot mai mulţi cetăţeni devenind vocali în exprimarea opoziţiei, Decebal Făgădău a decis că nu are rost să se „complice“ cu astfel de proiecte de hotărâre în această perioadă. Astfel, ieri, înainte de şedinţă, viceprimarul cu atribuţii de primar, în calitate de iniţiator, a decis retragerea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte de hotărâre, printre care şi un calup de patru puncte, consecutive, referitoare la aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale. Astfel, doar două  astfel de proiecte, un PUZ şi un Plan Urbanistic de Detaliu, au fost aprobate, fiind vorba despre PUZ-uri care nu au întâmpinat probleme nici în faza de consultare. Dogan şi Turchean Otei şi Ahmet Imren deţin unul dintre proiectele „norocoase“, iar celălalt îi are ca posesori pe Vasile şi Daniela Irina Copciuc, care voiau să îşi împrejmuiască proprietatea.

Citeşte şi PUZ iniţiat de Dogan Otei nu se modifică -Undă verde de la Primărie pentru înălţarea blocului de pe Ţepeş Vodă (galerie foto+document)

 
Unul dintre PUZ-urile care au fost „secerate“ de Făgădău a fost cel iniţiat de George Secărea. Anul trecut, când a fost organizată dezbaterea publică pentru acest PUZ, consulul onorific al Norvegiei a fost prezent, reprezentând unul dintre cetăţenii norvegieni care se opuneau acestei construcţii. Secărea a fost asociat, de-a lungul timpului, alături de fostul primar Radu Mazăre şi de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în trei societăţi: Comtext SA, Silk Estate SA şi Alliance Qwest Company SRL.

Citeşte şi: Consulul onorific al Norvegiei, prezent la dezbatere: PUZ-ul iniţiat de George Secărea, analizat la Primăria Constanţa

În cazul retragerii acestui PUZ, Făgădău spune că este vorba despre un litigiu în instanţă cu unul dintre loturile cuprinse în Planul Urbanistic Zonal. „Secretarul municipiului mi-a adus ieri la cunoştinţă că acum există două păreri, după cele două runde de dezbatere publică, după ce a venit o doamnă şi a susţinut în Consiliul Local de ce anume trebuie respins acest PUZ. Eu am spus că sunt confuz şi am întrebat de ce ar vrea cineva să se construiască mai aproape (n.r. de un alt bloc), şi nu mai departe. A venit un preşedinte de asociaţie de bloc, cu o scrisoare de susţinere, spunând că îşi doreşte ca PUZ-ul să îndepărteze viitoarea construcţie de blocul dânşilor. Şi atunci am spus să îl supunem aprobării Consiliului Local, iar doamna secretar mi-a adus la cunoştinţă că există încă un litigiu în instanţă pe unul dintre loturile învecinate, dar cuprins în zona de studiu a PUZ-ului“, a explicat Făgădău.
 
În ceea ce priveşte PUZ-ul iniţiat de Claudiu Marian Condurat şi Eduard Antonia Brăileanu, Făgădău a decis să scoată acest proiect de pe ordinea de zi, deşi, înainte de şedinţă, unul dintre iniţiatori a luat cuvântul, încercând să îi înduplece pe consilierii locali şi să îi determine să voteze favorabil propunerea. „Proiectul a fost retras întrucât avizul Comisiei de Urbanism era negativ pentru acest PUZ, iar iniţiatorul, care s-a şi adresat consilierilor, susţinea că membrii CL trebuie să voteze pentru proiectul dânsului, neţinând cont de avizul nefavorabil dat de consilierii din Comisia de Urbanism. Pentru a cere acest lucru, mi se pare normal ca înainte să îi informezi atât despre ce doreşte iniţiatorul, cât şi despre ce gândire au avut consilierii din Comisia de Urbanism. Când există un semn de confuzie, eu retrag proiectul şi îl mai discutăm. Nu se grăbeşte nimeni. Nu trebuie să mai asistăm la evoluţii atât de rapide, astfel încât, de la o zi la alta, să mai răsară un bloc în Constanţa. Lucrurile trebuie să se mai tempereze puţin“, a declarat Făgădău referitor la decizia de a retrage PUZ-ul pentru zona delimitată de strada Steagului, Biruinţei, alee acces şi strada Soveja.
 
Printre proiectele retrase s-au aflat şi PUZ-ul iniţiat de Diana Cojocaru privind zona delimitată de aleea Hortensiei şi strada Căpitan Dobrilă Eugeniu şi cel al lui Nicolae Puiu, privind terenurile situate pe strada Maior Şofran nr. 24 B - 24C. „Restul proiectelor au fost retrase pentru că la unul dintre ele vorbim despre o hotărâre de instanţă, dar nu am apucat să vad dacă mai poate fi atacată cu recurs această hotărâre. A fost o nesincronizare între colegii de la Direcţia Juridică şi cei de la Direcţia de Urbanism. Instanţa obligă Municipiul să elaboreze PUZ pentru un beneficiar persoană fizică şi stabileşte şi alte sancţiuni. Este vorba despre proiectul 63, iniţiat de Nicolae Puiu“, a explicat Făgădău.
 
„Nu voi iniţia nicio hotărâre de Consiliu Local  care nu este 100% dezbătută, certificată spre legalitate, am preferat să le retrag, nu moare nimeni o lună“, a conchis acesta.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vedea şi analiza toate Planurile Urbanistice Zonale care au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii