Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

E-Distribuție Dobrogea a facilitat cercetarea unui sit arheologic din localitatea Valea Nucarilor, județul Tulcea (GALERIE FOTO)

ro

30 May, 2022 10:26 1851 Marime text
Sit Arheoilogic. Foto: E-Distributie DobrogeaE-Distribuţie Dobrogea, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, a investit 1,7 milioane de lei în modernizarea liniei electrice de medie tensiune care alimentează atât consumatorii casnici, cât și agenții economici din localitățile Agighiol, Colina, Iazurile și Valea Nucarilor, județul Tulcea.
 
Potrivit E-Distribuție Dobrogea, lucrarea de modernizare a presupus montarea unei linii electrice subterane de 20 kV în lungime de 4,2 km, realizarea unor buclări, montarea de stâlpi și separatoare telecomandate. Scad astfel numărul și durata întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în zonă, se creează posibilitatea de preluare a clienților din localitățile menționate și cresc siguranța în exploatare și capacitatea de racordare a noilor consumatori.
 
Pe traseul propus pentru realizarea buclei, ca parte a lucrărilor, compania de distribuție, cu sprijinul autorităților locale din Valea Nucarilor, a facilitat cercetarea unui sit arheologic, cunoscut de localnici sub numele ”Movila Tăiată”. În acest tumul au fost descoperite mai multe morminte ce pot fi datate în mai multe etape ale epocii bronzului. E-Distribuție a pus la dispoziția arheologilor utilaje și personal calificat care sa îi ajute în cercetarea sitului, respectând, în același timp, normele legate de lucrul în astfel de zone.
 
Cercetarea arheologică a cuprins o suprafață de circa 2.000 mp, iar vestigiile au fost depozitate la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. Osemintele vor fi analizate la Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer” din București, iar aceste informații, coroborate cu documentația de pe teren, vor oferi date importante referitoare la populațiile din epoca bronzului de la Dunărea de Jos.
 

„Activitatea de distribuție a energiei electrice este, pe lângă un serviciu public, un motor de dezvoltare a comunităților în care ne desfășurăm activitatea. De-a lungul timpului, am sprijinit diverse acțiuni sociale și de mediu, iar de această dată ne bucurăm că am putut contribui și la viața culturală și istorică a regiunii, în paralel cu îmbunătățirea serviciilor noastre”, a declarat directorul general al E-Distribuție Dobrogea, Mihai Știrbulescu.

 

”În perimetrul cercetat au fost documentate opt înmormântări de inhumație ce pot fi datate în perioada timpurie și mijlocie a epocii bronzului. S-a putut observa folosirea ocrului și a unor materiale textile în ritualul funerar. Obiceiul înmormântărilor tumulare cu ocru pare să își aibă originea încă din perioada eneolitică, fiind adoptat de populații pe un spațiu imens, de la Urali până la Dunărea Mijlocie. Acest standard funerar este cunoscut mai ales sub denumirea de înmormântări «Jamnaja»”, a explicat Sorin Ailincăi, manager în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion, Tulcea.

 
E-Distribuție Dobrogea, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Muntenia sunt companiile din cadrul grupului Enel în România care au ca activitate distribuția energiei electrice. Anual, acestea distribuie peste 15 TWh de energie electrică prin peste 131.000 de km de rețea – linii electrice subterane și aeriene, de înaltă, medie și joasă tensiune -, prin intermediul a 286 stații de transformare și 24.315 posturi de transformare. Cele trei companii participă activ în viața comunităților, asumându-și un model de afaceri sustenabil.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii