Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipajul Fregatei „Regina Maria”, o săptămână plină Activități de luptă antisubmarin în comun cu partenerii NATO

ro

06 Nov, 2020 11:19 1764 Marime text
  • Construit pe mai multe etape, scenariul a reprezentat o reală provocare pentru echipajul navei militare românești, dar și o oportunitate de a demonstra, atât nivelul înalt de pregătire, cât și gradul ridicat de interoperabilitate dintre Forțele Navale Române și celelalte state NATO, imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“.   
Echipajul Fregatei „Regina Maria” a avut parte de o săptămână plină cu activități de instruire pe mare. După plecarea din portul turcesc Aksaz, fregata a intrat în scenariul Exercițiului multinațional „MAVI BALINA 20”. Exercițiul a fost condus de Forțele Navale ale Turcei și a reprezentat cel mai mare exercițiu de luptă împotriva submarinelor, desfășurat în acest an, în Marea Mediterană.

Construit pe mai multe etape, scenariul a reprezentat o reală provocare pentru echipajul navei militare românești, dar și o oportunitate de a demonstra, atât nivelul înalt de pregătire, cât și gradul ridicat de interoperabilitate dintre Forțele Navale Române și celelalte state NATO.

Considerat multă vreme o armă infailibilă, cu un efect dezastruos pentru platformele navale, submarinul a fost nevoit să recunoască capacitatea efortului conjugat al armatelor partenere, participante la „MAVI BALINA 20”.

Ultima zi a exercițiului a venit cu o nouă provocare majoră, și anume, manevra de reaprovizionare cu combustibil pe mare, pe care Fregata „Regina Maria” a executat-o alături de nava spaniolă „Patino”, simultan cu fregata „Alvaro de Bazar”. Este o manevră cu un grad ridicat de risc, pentru că navele navigă una lângă alta, cu distanță între ele de 40-50 de metri și la o viteză de 12 noduri, aproximativ 22 kilometri pe oră.

 Exercițiul „MAVI BALINA 20” a fost un real succes, a reușit, prin succesiunea rapidă de secvențe, să creeze un cadru cât mai real, dând, astfel, posibilitatea tinerilor marinari, care erau pentru prima dată la o astfel de misiune, să-și pună în practică cunoștințele acumulate în școli, iar membrilor echipajului mai vechi să-și demonstreze experiența. Sub directa îndrumare a comenzii navei, întregul personal ambarcat a reușit să-și atingă obiectivele și la sfârșitul exercițiului să poată raporta „Misiune îndeplinită!”.

Forțele Navale Române contribuie cu resursă umană și nave de luptă la implementarea măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi de apărare, la granițele maritime și fluviale din sud-estul Alianței, consolidând statutul țării noastre de furnizor de securitate, prin misiunile executate de către marinarii militari români.


Sursa foto: navy.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii