Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:19 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecusoanele pentru elevi si profesori au ajuns la gunoi

ro

03 Jun, 2003 00:00 1151 Marime text

Bani aruncati pe apa sambetei

Inspectoratul a obligat confectionarea de ecusoane pentru fiecare elev, cadru didactic si pentru vizitatori, legitimatii ce au fost platite de elevi * Daca la inceput cadrele didactice verificau cu mult zel ca elevii sa aiba aceste legitimatii, incet-incet, ecusoanele nu au mai fost obligatorii * Acestea au fost realizate de firme specializate, pe banii elevilor, in general ei platind fiecare o suma cuprinsa intre 30-40 de mii de lei * Potrivit celor declarate de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, conducerile unitatilor scolare si-au ales singure firmele cu care s-au incheiat contractele * La Scoala numarul 6, unde erau de serviciu doi elevi de la clasa a VII-a B, acestia nu isi cunosteau cu exactitate atributiunile, parand foarte surprinsi de obligativitatea existentei unui registru * Profesorii sunt nemultumiti de cele patru ore pe care trebuie sa le faca de serviciu pentru ca nu sunt platiti

Imediat dupa incidentul de la grupul scolar din Navodari, cand un elev a vrut sa-si faca celebru liceul, Inspectoratul Scolar Judetean a decis introducerea unui regulament cu ordine stricte, mai ales in ceea ce priveste accesul persoanelor straine in scoli. Astfel, era interzisa parasirea institutiei fara acordul cadrelor didactice, al dirigintelui sau al directorului, iar in fiecare scoala trebuia sa existe un registru in care sa fie trecute identitatea si scopul vizitei persoanei straine. Inspectoratul a obligat confectionarea de ecusoane pentru fiecare elev, cadru didactic si pentru vizitatori, legitimatii ce au fost platite de elevi. Daca la inceput cadrele didactice verificau cu mult zel ca elevii sa aiba aceste legitimatii, incet-incet, acestea nu au mai fost obligatorii (din punctul de vedere al cadrelor didactice). Ecusoanele au fost realizate de firme specializate, pe banii elevilor, in general ei platind fiecare o suma cuprinsa intre 30-40 de mii de lei. Conform declaratiilor reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, conducerile unitatilor scolare si-au ales singure firmele cu care s-au incheiat contractele. Au existat cazuri in care scoala a incheiat un contract cu o persoana fizica pentru realizarea acestor legitimatii.

Doua cazuri mai putin fericite

La Scoala numarul 6, unde erau de serviciu doi elevi de la clasa a VII-a B, acestia nu isi cunosteau cu exactitate atributiunile, parand foarte surprinsi de obligativitatea existentei unui registru. In schimb, ne se sfiau sa-si intinda picioarele pe pupitrul la care isi "indeplineau activitatile extrascolare". La capitolul legitimatii, subiectul li s-a parut foarte amuzant, considerandu-l "poveste veche". In cele din urma, si-au amintit ca erau de serviciu pe scoala si au intrebat: "Auziti, da nu ne dati buletinul?", insa, din pacate, nu stiau in ce scop i-ar putea ajuta. De la secretara am aflat ca directorul institutiei era plecat la sedinta. La Scoala 25, exista un registru ce a revenit in atributiile elevei de serviciu, dar care s-a dovedit prea timida sa ne intrebe ce cautam. La intrarea elevilor ne-au intampinat niste vlajgani, despre care am aflat ulterior de la directoare ca "erau elevi in clasa VIII-a", si care au parut foarte interesati de programul nostru din seara respectiva. Elevul de serviciu ne-a vazut abia dupa cateva minute, chemand-o, in cele din urma, pe directoare. Nici aceasta nu avea legitimatia, ci si-a amintit de ea abia dupa ce a aflat de scopul vizitei noastre. Directorul Scolii numarul 25 ne-a explicat ca nu am gasit elev la usa pentru ca "cei de la a VIII-a, care trebuiau de fapt sa fie de serviciu, dadeau lucrare, asa ca au fost numite doua eleve de la a VII-a". Profesorul de serviciu pe palier lipsea; in schimb, am gasit-o la parter pe cea care raspundea de etajul I. De la director am aflat ca profesorii sunt nemultumiti de cele patru ore pe care trebuie sa le faca de serviciu pentru ca nu sunt platiti. Este mai ciudat faptul ca aceste ore sunt incluse in obligatiile cadrului didactic ca activitati extrascolare. Ca si la Scoala 6, nici unul dintre elevi nu avea ecuson. Directorul a gasit si de aceasta data o scuza. "Elevii au pierdut ecusoanele si parintii nu mai au bani pentru altele noi". Situatia se prezinta la fel in majoritatea unitatilor scolare din Constanta, exceptie facand doar cateva licee si scoli generale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii