Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Femeia, eterna poveste

ro

08 Mar, 2024 17:00 1106 Marime text




 
  • Astăzi în mod clar este despre feminin, cu toată magia sa, cu toată aura care o înconjoară.
 
Sunt convinsă că absolut deloc întâmplător luna martie a fost aleasă pentru a celebra Ziua femeii, este luna din an în care natura renaște, prinde din nou viață, iar femeia este ființa minunată care are această capacitate și potențial de a da naștere, simbolistica este evidentă.
 
Femeia este cea care a inspirat, a fost muză în toate timpurile pentru marii poeți, artiști din toate zonele artei, care s-au străduit să o descrie, să-i surprindă misterul și magia, iar în același timp să îi redea frumusețea, feminitatea sau delicatețea. Cu toate acestea, rămâne un inefabil care este foarte dificil de surprins chiar și de mari artiști, aproape la fel de greu cum este de descris iubirea. Leonardo da Vinci a fost printre cei care au reușit să descrie cu penelul sublimul și misterul feminin cu a lui Mona Lisa, unul din cele mai celebre și apreciate tablouri din lume.
 
Grecii antici au lăsat o frumoasă moștenire, pe care o putem admira și azi în vestiigile templelor rămase și care au stat ca model de inspirație și pentru romanii fascinați de cultura elenă.
 
Grecii aveau o zeiță pentru fiecare dintre aspectele femininului la superlativ. Afrodita-zeita frumuseții și a iubirii, Atena-zeița înțelepciunii, Hera-zeița soție, Artemis-zeița luptătoare a vânătorii, etc. Statuile sculptate atunci și-au păstrat până în vremurile noastre frumusețea și admirația pe care le provoacă privitorilor.
 
Pentru fiecare trăsătură feminină era câte o reprezentantă de seamă, în numele căreia se construiau temple, se aduceau ofrande, iar pentru poeții si artiștii timpului serveau drept teme de inspirație. Și nu doar pentru ei, dar și pentru femeile acelor vremuri, care avea un model și o protectoare în acest fel.
 

În toate culturile, chiar și în cele mai vechi, se poate regăsi aceeași adorație pentru divinul feminin, în toate aspectele sale, de la întruchiparea abundenței, vieții, până la înțelepciune, iubire, compasiune.
 
Fiecare zeitate, indiferent din ce cultură provine, este în cele din urmă un arhetip, adânc înrădăcinat în mentalul colectiv de-a lungul secolelor de existență umană. Ele întruchipează acele roluri pe care le îmbrăcăm pe parcursul vieții, în funcție de vârstă, de preocupările perioadei prin care trecem sau de trăsăturile cu care ne naștem.
 
Vremurile s-au schimbat, rolurile au suferit și ele adaptări la necesitățile timpului, modei, însă am convingerea că dincolo de toate acestea, femeia este și va rămâne subiect de admirație, o muză de netăgăduit.
 
 
Citește și
Se caută părinți!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii