Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:26 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Efectele deciziei CCR. Acţiunile au revenit la Ministerul Transporturilor Schimbări în conducerea Portului Constanţa

ro

28 Jan, 2015 00:00 3353 Marime text
Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) admiteau, pe data de 16 octombrie, o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.

CCR fusese sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explica faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţiona că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţinea Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% din acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adăuga Avocatul Poporului.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a CNAPMC, reunită în şedinţă pe data de 23 ianuarie, a aprobat o hotărâre conform căreia „statul român, reprezentat prin Ministerul Transporturilor, deţine un număr de 10.604.454 de acţiuni reprezentând 80% din capitalul social şi din profitul sau pierderile Companiei“, în vreme ce „Societatea Comercială «Fondul Proprietatea» - SA deţine un număr de 2.651.113 acţiuni reprezentând 20% din capitalul social şi din profitul sau pierderile companiei“. Aşadar, întocmai cum a decis Curtea Constituţională, acţiunile deţinute din 2008 de CLM Constanţa se întorc la Ministerul Transporturilor. Potrivit unor surse, hotărârea AGA din 23 ianuarie trebuia luată în termen de 45 de zile de la pronunţarea CCR.

Odată operată şi această decizie, vor avea loc schimbări în conducerea Portului Constanţa, la nivelul Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie, acolo unde CLM Constanţa avea câte un reprezentant. Este vorba despre George Daniel Papari, consilier PSD în Consiliul Local Constanţa şi director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, şi despre Marcela Frigioiu, directorul financiar al Primăriei Constanţa, reprezentant al municipalităţii în Consiliul de Administraţie al CNAPMC. Din moment ce nu mai administrează acţiuni ale Portului Constanţa, administraţia locală îşi pierde dreptul de a avea reprezentanţi în forurile de conducere ale companiei. Pentru moment însă, George Papari şi Marcela Frigioiu încă figurează în AGA şi în CA-ul CNAPCM.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii