Elevii cer Senatului României respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod optim a transportului gratuit al acestora
Elevii cer Senatului României respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod
02 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1544
Marime text
- Mai multe organizații din țară care luptă pentru drepturile elevilor, printre care și Asociația Elevilor din Constanța au trimis o scrisoare deschisă grupurilor parlamentare din Senatul României, Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României, Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României, Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senatul României cu privire la respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod optim a transportului gratuit al elevilor
- Reprezentanții elevilor susțin că accesul navetiștilor la educație a fost constant blocat și periclitat, din cauza unei legislații inconsistente și a lipsei de interes față de aceast subiect din partea decidenților
- S-a constatat că există aproximativ 430.000 de elevi care fac naveta zilnic
- Pe această cale, elevii solicită introducerea de urgență pe ordinea de zi a comisiilor raportoare, a proiectului L401/2021, precum și respingerea OUG 50/2021 în vederea revenirii la Legea 226/2020, care asigura în mod optim, legal și constituțional, gratuitatea elevilor la transport - respectiv, dreptul fundamental la educație a tuturor copiilor și tinerilor
Mai multe organizații din țară care luptă pentru drepturile elevilor, printre care și Asociația Elevilor din Constanța au trimis o scrisoare deschisă grupurilor parlamentare din Senatul României, Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României, Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României, Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senatul României cu privire la respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021 și gestionarea în mod optim a transportului gratuit al elevilor.
Reprezentanții elevilor susțin că accesul navetiștilor la educație a fost constant blocat și periclitat, din cauza unei legislații inconsistente și a lipsei de interes față de aceast subiect din partea decidenților.
„Guvernele Ponta (OG 29/2013), Cioloș (OUG 69/2016), Dăncilă (OUG 51/2019, respinsă de Parlament), Orban (OUG 70/2020) au blocat accesul elevilor navetiști la educație, prin acte normative ce au împiedicat sau reglementat deficitar dreptul lor la transport gratuit.
Nevoia de asigurare a unor măsuri ferme pentru sprijinirea elevilor navetiști a fost semnalată de către Comisia Europeană în Raportul “Education and Training Monitor 2019- Romania”1, precum în Raportului Băncii Mondiale din februarie 2018 privind condițiile și alternativele de transport școlar. Astfel s-a constatat că există aproximativ 430.000 de elevi care fac naveta zilnic.
Așadar, având în vedere faptul că majoritatea elevilor ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu folosesc transportul județean gratuit, și că nu este nicăieri prevăzut că prevederile OUG 50/2021 nu s-ar aplica transportului județean, se creează o confuzie care a dus la blocarea transportului gratuit al elevilor.
Astfel, multiple Consilii Județene din țară, printre care și cel de la Constanța au invocat prevederile ordonanței pentru a justifica încălcarea legii.
Până la acest moment, au fost deschise 5 dosare la Curtea Constituțională ce au ca obiect prezenta ordonanță", susțin reprezentanții elevilor în scrisoarea adresată Senatului României.
Pe această cale, elevii solicită introducerea de urgență pe ordinea de zi a comisiilor raportoare, a proiectului L401/2021, precum și respingerea OUG 50/2021 în vederea revenirii la Legea 226/2020, care asigura în mod optim, legal și constituțional, gratuitatea elevilor la transport - respectiv, dreptul fundamental la educație a tuturor copiilor și tinerilor.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Asociația Elevilor din Constanța, chestionar public despre bani pentru fondul clasei și cadouri. Ce liceu a fost raportat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii