Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii vor sa devina dascali

ro

23 Apr, 2003 00:00 815 Marime text

Meseriile cele mai dorite de cei din clasa a VIII-a

Au fost constituite echipe formate din reprezentanti ai ISJ, AJOFM si DTSJ, care au intreprins actiuni de consiliere a elevilor din clasele terminale si sondare a pietei de munca * In lunile februarie si aprilie au fost incluse in program 14 unitati scolare, fiind selectionati 771 de elevi * Acestia si-au exprimat opiniile in vederea carierei si meseriei pe care doresc sa o urmeze, in functie de alegerea lor fiind elaborate viitoarele strategii educationale * Conform acestor sondaje, a reiesit ca meseriile pentru care opteaza cei mai multi elevi sunt cea de tehnician automatizari si cea de invatator-educator * Un numar de 34 de elevi au optat pentru un profil economic, multi dorind sa devina contabili * Aria curriculara a liceelor si grupurilor scolare corespunde cu meseriile care exista pe piata fortei de munca

Pentru prima oara in acest an a fost implementat un program desfasurat in stransa colaborare de trei institutii, respectiv Inspectoratul Scolar Judetean, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si Directia Judeteana de Tineret si Sport. Programul a urmarit efectuarea unor sondaje in randul elevilor de la clasele a VIII-a si de la scolile profesionale si de ucenici. Astfel, au fost constituite echipe formate din reprezentanti ai celor trei institutii, care au intreprins actiuni de consiliere si sondare a pietei de munca. In lunile februarie si aprilie au fost incluse in program 14 unitati scolare, fiind selectionati 771 de elevi de la clasele terminale. Acestia si-au exprimat opiniile in vederea carierei si meseriei pe care doresc sa o urmeze, in functie de alegerea lor fiind elaborate viitoarele strategii educationale. Inspectiile au vizat atat scolile din mediul rural, cat si cele din urban, fiind alese unitatile scolare in care nu exista centre de consiliere. Printre unitatile scolare unde s-au realizat sondaje in randul elevilor se numara Scoala numarul 2 din Medgidia, Scoala numarul 2 Basarabi, Liceul Teoretic Basarabi, iar din Constanta, Scoala numarul 5, Scoala numarul 40, Grupul Scolar Energetic. In aceasta saptamana au fost chestionati elevii de la Grupul Scolar de Constructii de Masini din Medgidia. Inspectorul de specialitate din cadrul AJOFM Constanta, Gabriela Spataru, a declarat ca sondajele si actiunile de consiliere au ca scop indrumarea elevilor si informarea acestora cu privire la cariera pe care trebuie sa o urmeze.

Elevii isi schimba usor optiunile

Conform acestor sondaje, a reiesit ca meseriile pentru care opteaza cei mai multi elevi sunt cea de tehnician automatizari si cea de invatator-educator. "Elevii sunt atrasi de calculator si de aceea cei mai multi au optat pentru tehnician automatizari. Cu atat mai mult, in majoritatea grupurilor scolare si liceelor exista astfel de specializari", a precizat Gabriela Spataru, inspector AJOFM. Desi situatia cadrelor didactice nu este una dintre cele mai infloritoare, cariera de dascal ii atrage pe foarte multi elevi de clasa a VIII-a. Dintre cei inclusi in sondajele efectuate de cele trei institutii 44 de elevi au declarat ca vor sa studieze la un liceu pedagogic, dupa care sa urmeze o facultate care sa le poata conferi statutul de cadru didactic. Alte meserii alese de elevii claselor terminale, aflati la inceputul carierei lor, sunt: electrician, sofer auto si camioneta, sudor electrician, zidar, vanzator si coafor. Asa cum era de asteptat, un numar de 34 de elevi au optat pentru un profil economic, multi dorind sa devina contabili. Acest lucru nu este o surpriza tinand cont ca cererea pe piata locurilor vacante la facultatile de stiinte economice este foarte mare. Inspectorul Gabriela Spataru a mentionat ca aceste sondaje nu sunt respectate intotdeauna, pentru ca elevii isi schimba foarte usor optiunile. Insa, in general, aria curriculara a liceelor si grupurilor scolare corespunde cu meseriile care exista pe piata fortei de munca. Sondajele printre elevi privind cariera vor fi continuate dupa terminarea vacantei de Paste, de data aceasta punandu-se accent pe scolile din mediul rural. In vacanta de vara vor fi incepute o serie de actiuni de consiliere care sa vizeze elevii care urmeaza sa intre in clasa a VIII-a si a XII-a.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii