Emisiune de mărci poștale dedicată savantului Petru Poni, în magazinele Romfilatelia
Emisiune de mărci poștale dedicată savantului Petru Poni, în magazinele Romfilatelia
31 Mar, 2025 13:05
ZIUA de Constanta
285
Marime text

Cu prilejul împlinirii unui secol de la trecerea la cele veșnice a savantului român Petru Poni, Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 02 aprilie a.c. o emisiune de mărci poștale intitulată „Savanți români”, formată dintr-un timbru și un plic „prima zi”.
Savantul român Petru Poni, al cărui portret este ilustrat pe marca poștală (cu val. nominală de 8 Lei), este considerat fondatorul școlii superioare de chimie anorganică și una dintre marcantele personalități din istoria științei românești.
După absolvirea Școlii primare din Târgu Frumos, a studiat la Academia Mihăileană din Iași, apoi la Universitatea din Iași. În 1859, ca bursier al statului român, a studiat fizica și chimia la Universitatea Sorbona din Paris.A obținut licența în Științe fizico-chimice în 1864, după cinci ani de studii în Franța. Întors în România, Poni a început să predea la diverse instituții din Iași (Liceul Național; Institutele Unite și Școala Militară), contribuind semnificativ la educația științifică.
Ca om politic a fost ales, în mai multe rânduri, deputat și senator, ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, având un rol esențial în reforma sistemului educațional românesc.
În perioada aprilie-iulie 1907 și în 1922 a fost primar al orașului Iași.
Plicul „prima zi” reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator în care savantul se regăsește alături de fiica sa, prof. univ. dr. Margareta Poni, titluri ale unor lucrări de autor și imaginea arhitecturii fațadei Muzeului „Poni-Cernătescu” din Iași. Sigla Academiei Române și cea a Muzeului „Poni-Cernătescu” din Iași definesc instituțiile care îi păstrează memoria și renumele savantului Petru Poni, câștigat prin munca de cercetare și inovare în domeniul de pionierat al chimiei anorganice românești.
Romfilatelia mulțumește specialiștilor Muzeului „Poni-Cernătescu” și ai Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, pentru consultanța de specialitate acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Citește și
O nouă emisiune filatelică a Romfilatelia sub titlul „Sfintele Paști 2025”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii