Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:17 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Engolpionul din aur din colecția Muzeului Național de Istorie a României - o dovadă a prezenţei artei bizantine pe teritoriul ţării noastre

ro

30 Apr, 2024 14:52 949 Marime text


Sursa foto: Facebook/ MNIR


 
  • Engolpionul (cruce-relicvar) din aur descoperit la Dinogetia, sec. XI, face parte din colecția Muzeul Național de Istorie a României și reprezintă o dovadă a prezenţei artei bizantine pe teritoriul ţării noastre.
 
În accepțiune largă, engolpionul este un obiect căruia îi sunt atribuite puteri apotropaice, fiind purtat la gât și suspendat în dreptul pieptului. În epoca bizantină acesta are forma unui medalion sau a unei cruci în interior cu relicve sfinte, fiind purtat de înalți demnitari laici dar mai ales de clerici, potrivit Muzeului de Istorie Națională a României.
 
În Biserica Ortodoxă, engolpionul este însemnul înalților ierarhi, episcopi, mitropoliți sau patriarhi, de cele mai multe ori fiind împodobit pe o parte cu imaginea Răstignirii lui Iisus și pe cealaltă cu cea a Maicii Domnului cu Pruncul. Pe piesa de la Dinogetia este prezentă doar scena Răstignirii lui Iisus.
 

„În formă de cruce latină, cu brațele ușor evazate și rotunjite spre extremități, crucea relicvar de la Dinogetia este compusă din două jumătăți articulate longitudinal prin intermediul a două balamale. Crucea are o lungime de 10,2 cm, o lățime de 6,30 cm și o greutate împreună cu lanțul de 77,27 g.
Piesa a fost identificată în 1950 cu ocazia cercetărilor arheologice de pe Popina Bisericuța-Garvăn (sat Garvăn, comuna Jijila, jud. Tulcea) din nordul Dobrogei”, precizează sursa menționată.

 
Citește și
„Dacia - Ultima frontieră a romanității", catalog de expoziție al Muzeului Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii