Episcopia Tulcii. Instalare de nou preot la parohia Valea Teilor (galerie foto)
Episcopia Tulcii. Instalare de nou preot la parohia Valea Teilor (galerie foto)
19 Sep, 2021 17:20
ZIUA de Constanta
2779
Marime text
- În aceeași zi a vizitat biserica „Sf. Dumitru ” din Izvoarele.
Duminică 19 septembrie 2021 - P.S. Sa a săvârșit Sf. Liturghie arhierească în biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din parohia Valea Teilor, instalând și un nou preot paroh pe seama acesteia.
În aceeași zi a vizitat biserica „Sf. Dumitru ” din Izvoarele.
Amimtim că, în data de 22 iunie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Muzeul eparhial din Galaţi a fost vernisată expoziţia itinerantă ”Tezaur – Episcopia Tulcii”.
Evenimentul a fost organizat de Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în parteneriat Episcopia Tulcii, Muzeul Naţional Brukenthal, și Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu.La manifestarea culturală desfăşurată în Sala de expoziţii temporare ”Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial, a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni.
Expoziţia a adus în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti care acoperă ca datare ultimele trei secole, reprezentând aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.
Printre obiectele deosebite expuse s-au numărat o serie de potire, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere.
Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon.
Expoziţia ”Tezaur – Episcopia Tulcii” urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale.
Sursa foto: Facebook/ Episcopia Tulcii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii