Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:32 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Erupția dentară la bebeluși. Explicații oferite de dr. Mariana Pagute, medic specialist pediatrie la ARMONIA Hospital

ro

27 Oct, 2022 00:00 1831 Marime text
Sursă foto - pixabay.com
  • Fiecare copil este diferit în procesul de dezvoltare a dinților, așa că nu vă alarmați dacă erupția dentară a copilului dumneavoastră urmează un model ușor diferit
 
Dr. Mariana Pagute, medic specialist pediatrie la ARMONIA Hospital, explică pe înțelesul mămicilor ce înseamnă erupția dentară la bebeluși și cum trebuie să se ocupe acestea de bunastare a copilului.
 
Mai jos puteți regăsi informații complete și complexe pentru a putea avea o experiență ușoară și a putea cunoaște exact pașii și ce reacții trebuie să aibă mămicile în această etapă din viața bebelușilor lor.
 
Dinții bebelusilor denumiți și dinți de lapte sau dinți primari, sunt substituenți temporari pentru setul de dinți permanenți ai bebelușului dumneavoastră. De asemenea, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea copilului dumneavoastră.
 
Erupția dinților de lapte este o parte naturală a dezvoltării normale a bebelușului tău, în care dinții bebelușului  intră în gură și devin vizibili. Până când copilul împlinește vârsta de trei ani, ar trebui să aibă 20 de dinți în gură. Chiar și așa, majoritatea dinților lor de lapte (primari) vor apărea în primii doi ani de viață. Pentru a face loc pentru dinții permanenți, copilul dumneavoastră va începe să-și piardă dinții de lapte în jurul vârstei de șase ani.
 
De obicei, bebelușii se nasc cu „muguri” dentari sub gingii, încorporați în osul de dedesubt. Acești muguri sunt zone în care cei 20 de dinți ai lor vor erupe și se vor dezvolta treptat. Dar există unele cazuri în care procesul de erupție dentară nu urmează modelul manual al erupției normale. Există posibilitatea ca dinții bebelușului să nu erupă în ordinea așteptată, sau poate că există o întârziere substanțială.
 
Totuși, fiecare copil este diferit în procesul de dezvoltare a dinților, așa că nu vă alarmați dacă erupția dentară a copilului dumneavoastră urmează un model ușor diferit. Unii pot începe să prezinte dinții încă de la patru până la șapte luni. În unele cazuri, un copil s-ar putea chiar să se nască cu câțiva dinți deja! Genetica poate juca un rol important.
 
Incisivul central
 

 Incisivii centrali sunt subțiri și plati. Funcția lor este de a tăia alimentele pe care le consumați și vă susțin aspectul și forma buzelor. De asemenea, va ajuta la pronunția anumitor sunete, precum ar fi „th” și „t”. Ei ajută la ghidarea maxilarului în poziția sa corectă și la inchiderea gurii. Incisivi superiori vor erupe între opt până la 12 luni, cad intre șase până la șapte ani. Incisivi inferiori vor erupe intre șase până la 10 luni, cad intre șase până la șapte ani.
 
Incisivul Lateral
 
Aceștia sunt cei doi dinți care stau în partea stângă și dreaptă a incisivilor centrali. Ei sunt, de asemenea, menționati ca fiind departe de centrul maxilarului sau în poziție distală. Funcția principală a incisivilor este tăierea și ruperea alimentelor, deși aspectul estetic al acestor dinți este examinat foarte mult, deoarece sunt vizibili în timpul masticatiei, in timp ce zâmbim și vorbim. Incisivi superiori erup  între nouă și 13 luni, cad între șapte până la opt ani. Incisivi inferiori erup între 10 până la 16 luni, cad intre șapte până la opt ani.
 
Canini sunt localizați la „colțurile” arcadelor dentare. Au o suprafață de mușcătură ascuțită  astfel încât își pot îndeplini funcția de a prinde și rupe alimente. Canini superiori erup între 16 și 22 de luni, cad între 10 până la 12 ani. Canini inferiori erup între 17 și 23 de luni, cad între nouă și 12 ani
 
Molarii sunt cei mai mari dinți. Suprafața lor de mușcătură este plană, iar funcția lor este de a zdrobi, mesteca și măcina alimentele. Exista 8 molari. Primul molar- superior, erupe între 13 și 19 lunicade între nouă și 11 ani. Primul molar inferior erupe între 14 și 18 lunicade între nouă și 11 ani. Al doilea molar-superior erupe între 25 și 33 de luni, cade între 10 până la 12 ani. Al doilea molar inferior erupe între 23 și 31 de luni, cade între 10 până la 12 ani.

 
Dinții permanenți ai copilului dumneavoastră ar trebui să înceapă să apară în jurul vârstei de șase ani. La unii copii, primii care apar sunt primii molari permanenți, iar la alții, sunt incisivii. Majoritatea celor 28 de dinți permanenți ar trebui să fie în poziție până la vârsta de 13 ani. Până la vârsta de 17 și 21 de ani, pot apărea unul până la patru molari sau molari de minte, ducând numărul total de dinți permanenți la 32.
 
Dentitia reprezinta un proces fiziologic normal ce consta în mișcarea intraosoasă a dintelui în maxilar până când dintele iese în cavitatea bucală. Erupția dentară are loc într-o fereastră de 8 zile, ce include 4 zile înainte de erupția dentară, ziua erupției și cele 3 zile ulterioare.
 

Anatomia și dezvoltarea dinților



Dezvoltarea dinților începe la fetus la vârsta gestațională de aproximativ 28 de zile. Mineralizarea dinților primari debutează în aproximativ a 14-a săptămână de sarcină. Formarea dintelui începe la nivelul foliculului dentar care este bogat în eicosanoide, citokine și factori de creștere ce influențează și dictează aceste procese. Durata propriu-zisă de erupție durează în medie 8 zile, în timp ce dezvoltarea completă a unui dinte durează aproximativ 2 ani.
 

Anatomia dintelui

 
Fiecare dinte are patru părți principale:
  • smalț – suprafața exterioară a dintelui și materialul cel mai dur din întregul organism;
  • dentină – stratul următor care reprezintă cea mai mare parte a dintelui;
  • pulpă – țesutul moale din interiorul dintelui ce conține nervii și are capacitatea de a produce dentină;
  • rădăcină –  partea dintelui ce asigură implantarea dintelui în maxilar.
 

Etapele erupției

 
Sunt cinci etape ale erupției dentare:
  • Mișcările preeruptive ca urmare a dezvoltării foliculilor dentari și a creșterii localizate în țesutul osos
  • Erupția intraosoasă – datorită proceselor de resorbție, țesutul generează o forță eruptivă ce deplasează dintele în sens vertical. Aceste forțe sunt produse de activitatea metabolică din ligamentul periodontal și de acțiunea hormonului de creștere.
  • Penetrarea mucoasei – apar semne clinice de hipersensibilitate, dintele începe să străpungă gingia
  • Erupția preocluzală
  • Erupția postocluzală
 

Particularități ale erupției dinților temporari

  • o regulă generală este că la fiecare 6 luni de viață vor erupe aproximativ 4 dinți.
  • în general, fetele preced băieții în erupția dentară.
  • dinții inferiori erup de obicei înaintea dinților superiori.
  • dinții ambelor maxilare erup de obicei în perechi – unul în dreapta și unul în stânga.
  • dinții primari au dimensiuni mai mici și o culoare mai albă decât dinții permanenți care vor urma.
La scurt timp după vârsta de 4 ani, maxilarul și oasele faciale ale copilului încep să crească, creând spații între dinții primari. Acesta este un proces de creștere perfect natural care oferă spațiul necesar pentru ca dinții permanenți mai mari să apară. Între 6 și 12 ani, în gură se află un amestec atât de dinți primari, cât și de dinți permanenți.
 
Semnele și simptomele sistemice și locale atribuite erupției dentare primare includ:
  • tulburări de somn, plâns, agitație
  • înroșirea feței,
  • subfebrilitate (temperatura<38 grade Celsius)
  • lipsa poftei de mâncare
  • hipersialoree
  • frecarea urechilor pe partea laterală a dintelui care erupe
  • inflamație a gingiei care se află deasupra dintelui.
Uneori se considera că dentiția provoacă alte simptome, cum ar fi diareea, dar nu există dovezi care să susțină acest lucru.
 

Cum să calmam un bebelușul cu erupție dentară

 
Copilul dumneavoastră poate avea gingii dureroase sau sensibile atunci când dinții încep să erupă. Frecarea ușoară a gingiilor cu un deget curat, o lingură mică rece sau un tampon de tifon umed poate fi liniștitor. Căutați dispozitive de dentiție din cauciuc solid și evitați inelele de dentiție umplute cu lichid sau obiectele din plastic care s-ar putea rupe.

Dacă sugarul are varsta 6 luni sau mai mult, îi puteti oferi lucruri sănătoase de mestecat, cum ar fi fructe și legume crude. Bucățile de măr sau morcov sunt ideale. Stați întotdeauna aproape când bebelușul dumneavoastră mănâncă.
 

Paracetamol și ibuprofen pentru dentiție

Dacă copilul dumneavoastră prezinta în mod evident disconfort, discutați cu medicul pediatru despre administrarea unei doze adecvate greutății de paracetamol sau, dacă are peste 6 luni, ibuprofen. Asigurați-vă că cereți medicului pediatru doza potrivită în funcție de vârsta și greutatea copilului dumneavoastră.

Mulți copii, însă, nu vor avea deloc probleme când le vor erupe dinții!

 

Cum îngrijim dinții noi ai bebelușului

 

Este importantă o bună igienă orală, chiar înainte ca bebelușul să aibă dinți. Până când încep să apară dinții, curățați gingiile bebelușului cu o bucată de tifon cel puțin o dată pe zi. Odată ce au dinți, curățați gura bebelușului în același mod de cel puțin două ori pe zi. După hrănire este un moment bun pentru asta.

 

După prima aniversare, puteți începe să utilizați o periuță de dinți pentru bebeluș cu peri moi, cu apă și o cantitate mică de pastă de dinți care nu conține fluor.

Pediatrul va monitoriza dinții bebelușului dumneavoastră pentru carii și va decide dacă este necesară trimiterea la un stomatolog înainte de vârsta de 1. Pentru majoritatea copiilor, pediatrul poate continua să verifice dinții până la vârsta de 3 ani.

 

De ce este important să avem grijă de dinții primari?

  • rezervă spațiu pentru omologii lor permanenți

  • oferă feței aspectul său normal.

  • ajută la dezvoltarea vorbirii clare.

  • ajută la obținerea unei alimentații bune (dinții lipsă sau cariați fac dificilă mestecarea, determinând copii să respingă alimentele)

  • ajută la un început sănătos pentru dinții permanenți (cariile și infecția dinților de lapte pot cauza deteriorarea dinților permanenți care se dezvoltă sub ei).

 
Înființat în anul 2009, Isis Hospital s-a dezvoltat continuu, într-un firesc absolut, inaugurând în anul 2012 Secția de Pediatrie. Denumirea ISIS provine din metodologia Egipteana. ISIS este zeița fertilității, a magiei și a sănătății. Începând cu 1 ianuarie 2021 ISIS Hospital devine ARMONIA Hospital, schimbarea intervenită reprezintă o modificare de imagine, o modificare a identității de brand.


 
ARMONIA Hospital are o structură organizatorică a cărei complexitate asigură acordarea, în condiţii de foarte bună calitate, a unei game largi de servicii medicale şi abordarea unei patologii complexe, într-o manieră standardizată, bazată pe ghiduri clinice şi protocoale terapeutice adaptate la specificul unitatii. De la infiintare pana acum spitalul s-a dezvoltat intr-un firesc absolut: ambulatoriul de specialitate si-a extins capacitatea de asigurare a serviciilor medicale pentru adulti si copii, iar in anului 2012 a fost inaugurată noua secţie de Pediatrie, cu o suplimentare a numărului de saloane pentru serviciile de spitalizare de zi și continuă.
 
Pacienții și pacientele care doresc să beneficieze de o consultație la ARMONIA Hospital pentru una din specializările enunțate mai sus pot vizita portalul online www.armoniahospital.ro, unde pot completa formularul de programare online.
 

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii