Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:13 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial Municipiul Constanța are o stemă nouă. Ce semnifică?

ro

20 Jun, 2024 08:59 2117 Marime text
În Monitorul Oficial al României a fost publicată o hotărâre privind aprobarea stemei municipiului Constanța, județul Constanța.

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. — (1) Se aprobă stema municipiului Constanța, județul Constanța, prevăzută în anexa nr. 1.
(2) Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei municipiului Constanța, județul Constanța, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Descrierea stemei

Stema municipiului Constanța se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, despicat. În partea dreaptă, în câmp roșu, se află silueta unui far de argint, iar în colțul din dreapta sus un soare de aur, ieșind. În partea stângă, în câmp verde, se află un personaj feminin îmbrăcat cu un chiton cu mâneci și care poartă un văl; părul este coafat după moda Romei antice și pe cap poartă o diademă. Personajul ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii.

Personajul feminin are lângă piciorul stâng o imagine simbolică a Pontului Euxin, care reprezintă torsul, mult micșorat, al unui personaj masculin, nud, ieșind din valurile mării.

Personajul masculin este încoronat, poartă plete și barbă și se sprijină cu mâna stângă de prova unei corăbii, ieșind. Capul îi este întors trei sferturi spre dreapta, privind spre personajul feminin, parcă cerând ajutorul, totul de aur. În vârful scutului se află trei fascii subțiri undate de argint, trecând dintr-o partiție în alta.


Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu șapte turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate

Farul face trimitere la Farul Genovez, monument, de asemenea, de referință pentru evoluția istorică a Constanței.

El a fost construit în secolul al XIX-lea pe locul vechiului far, ridicat de negustorii genovezi, ajunși în Marea Neagră, în secolul al XIII-lea. Amplasat pe faleza sudică, el a funcționat până la inaugurarea portului modern, în anul 1913.


Imaginea cu cele două personaje este inspirată de grupul statuar, descoperit la Constanța în anul 1962, grup care o reprezintă pe zeița Fortuna și zeul Ponthos. Această imagine a devenit emblematică pentru continuitatea dintre Tomisul antic și Constanța modernă. Statuia se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și reprezintă o imagine a zeiței Fortuna, unică în lume. Coroana murală de argint cu șapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reședință de județ.

Amintim că, ca urmare adresei nr.160681/21.08.2023 a Comisiei Județene de Heraldică Constanța din cadrul Consiliului Județean Constanța pentru analizarea propunerilor privind elaborarea stemelor municipiilor, orașelor și comunelor din județul Constanța, şi ţinând cont de necesitatea actualizării şi îmbunătăţirii stemei municipiului se va proceda la refacerea proiectului de stemă în conformitate cu recomandările Comisiei Județene.


În documentul atașat, puteți vizualiza „Însușirea proiectului de stemă a Municipiului Constanța, județ Constanța”, și anexele acestuia, respectiv: varianta finală a stemei cu descrierea elementelor; stema municipiului Constanța se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat; în partea dreaptă, în câmp roșu, se află silueta unui Far de argint, iar în colțul din dreapta sus un soare de aur, ieșind; în partea stângă, în câmp verde, un personaj feminin îmbrăcat cu un chiton cu mâneci și care poartă un văl; părul este coafat după moda Romei antice și pe cap poartă o diademă. Personajul ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii. Personajul feminin are lângă piciorul stâng o imagine simbolică a Pontului Euxin, care reprezintă torsul, mult micșorat, al unui personaj masculin, nud, ieșind din valurile mării. Personajul masculin este încoronat, poartă plete și barbă și se sprijină cu mâna stângă de prova unei corăbii, ieșind. Capul îi este întors trei sferturi spre dreapta, privind spre personajul feminin, parcă cerând ajutorul, totul de aur; în vârful scutului trei fascii subțiri undate de argint, trecând dintr-o partiție în alta; scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate.


Stabilirea variantei finale se face de către Consiliul Local Municipal, care va adopta în acest sens o hotărâre.
 
După adoptarea acestei hotărâri, proiectul stemei se va trimite Comisiei Judeţene special constituită, în vederea analizării conţinutului acesteia.
 
În cazul în care comisia judeţeană constată că proiectul stemei respectă normele ştiinţei şi artei heraldice şi a tradiţiilor româneşti în domeniu, va înainta propunerea de stemă Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, pentru avizare.
 
Dupa avizare, proiectul stemei împreună cu anexa conţinând descrierea acesteia se trimit prin adresă comună Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa şi Preşedintelui Consiliului Judeţean, care le va supune spre aprobare Guvernului.
 
Numai după aprobarea prin hotărâre de guvern stema poate fi folosită.

Reamintim că SC Romstema SRL a fost desemnată de municipalitate să elaboreze noua stemă a municipiului Constanța. Valoarea contractului a fost de 12.000 lei.
 

Despre SC Romstema SRL

 
Societatea a fost înființată în anul 2011, în Sibiu.
 
Situația financiară a anului 2022 arată în felul următor: cifra de afaceri a fost de 170.100 lei în anul 2022, înregistrându-se o scădere cu -30%, un profit de 45.217 lei, după 12 ani de activitate.
 
Potrivit platformei Termene.ro, consultată la data de 24 iunie, 2023, firma a raportat un număr de un angajat.
 
Societatea mai sus menționată are ca activitate principală activitati de creație artistică. 
 
Administrator și asociat este Olteanu Ionela Raluca din Sibiu. Aceasta mai are și în firmele Romstema 2011 SRL, Romtesma Art SRL, Romstema Business SRL, Romstema Project SRL. 
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Numai după aprobarea prin hotărâre de guvern poate fi folosită Cum va arăta noua stemă a municipiului Constanța? (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii