Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Arhivelor Militare. Când a fost promulgat Primul Regulament al Arhivelor Armatei

ro

26 Jul, 2020 15:08 1796 Marime text
  • La 26 iulie este marcată anual Ziua Arhivelor Militare.
  • Prin Decretul Regal nr. 1830 din 20 iunie 1933 a fost promulgat Primul Regulament al Arhivelor Armatei.
Demersuri incipiente privind depozitarea şi păstrarea documentelor militare s-au evidenţiat încă de la înfiinţarea Armatei Române moderne. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii istoriei militare, iar trei ani mai târziu, în 1870, au fost stabilite atribuţiile, pe linie arhivistică, ale compartimentelor specializate din cadrul unităţilor operative şi structurilor administrative, potrivit "Calendarului Tradiţiilor Militare" (2010).

După încheierea Primului Război Mondial, au fost colectate, ordonate şi arhivate documentele militare operative, pentru a elabora, pe baza lor, istoricul Războiului de Întregire Naţională. În acest sens, a fost înfiinţat, la 26 iulie 1920, pe lângă Secţia 6 Istoric din cadrul Marelui Stat Major, un depozit de arhivă istorică, unde au fost centralizate dosarele operative create de comandamentele participante la războiul din 1916-1919.

A luat fiinţă, în 1923, Depozitul de Arhivă al Ministerului de Război, a cărui misiune viza preluarea arhivei mai veche de 3 ani, ce fusese creată de structurile din cadrul acestui minister şi care, până în 1916, fusese predată spre păstrare Arhivelor Statului.

Prin Decretul Regal nr. 1830 din 20 iunie 1933 a fost promulgat Primul Regulament al Arhivelor Armatei, scrie agerpres.ro.

În pofida faptului că vicisitudinile istoriei au dus la importante pierderi de documente militare de arhivă, printre care şi incendiul din 1964 la Depozitul Central din Râmnicu Sărat, în Arhivele Militare se păstrează numeroase documente de o importanţă deosebită în înţelegerea evenimentelor ce s-au petrecut în diferite campanii militare din spaţiul românesc, din centrul şi din sud-estul Europei.

Arhivele Militare Naţionale Române, autoritatea în domeniul arhivisticii şi istoriei militare, se află, în prezent, în cadrul Statului Major al Apărării, potrivit site-ului smap.mapn.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii