Este Ziua fotografiei. Expoziții desfășurate în această vară la Constanța
Este Ziua fotografiei. Expoziții desfășurate în această vară la Constanța
18 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1852
Marime text
- Anual, la 19 august, la nivel mondial se celebrează Ziua fotografiei.
- Iniţiativa unei asemenea sărbători a avut-o, în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de artă fotografică.
Ziua omagiază puterea imaginii surprinse cu o cameră foto, fie de un amator, fie de un profesionist.
‘Părinţii’ fotografiei sunt Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid.
În acestă vară, la Galeriile de artă „Ion Andreescu” din Buzău, Miruna Blănaru, membru stagiar al filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici, vernisa expoziția de fotografie și filmul „Antartica - Poezie în Alb”, fiind la cea de-a doua expoziție personală în orașul natal.
Dar iată că în luna iunie, aceeași expoziție a buzoiencei Miruna Blănaru a fost vernisată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, etajul 2, Sala Independenței, curator fiind drd. CESI Iulia Pană.
Artista a studiat pictura de șevalet la Liceul de arte „Margareta Sterian”, apoi a urmat Facultatea de arte plastice din Iași, mai întâi la secția de grafică, apoi la foto-video-multimedia. După cum am aflat din opiniabuzau.ro, Miruna Blănaru a călătorit foarte mult pe vasele de croazieră, unde a lucrat ca videograf și fotograf.
Expoziția online „De la figurativ la nonfigurativ”, ce cuprinde lucrări de pictură, grafică, fotografie și instalație realizate de studenții și cadrele didactice ale specializării Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii și Pedagogia Artelor Plastice și Decorative va a avut vernisajul la data de 20 iunie 2020 pe canalul de Youtube al Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța: UOC Facultatea de Arte.
După cum am fost informați, expoziția experiment „De la figurativ la nonfigurativ” dorește să devină un exercițiu vizual în care să se demonstreze că legile plastice sunt aceleași, fie că abordăm limbajul vizual figurativ sau pe cel nonfigurativ. Participanții la această expoziție, studenți și profesori, își exprimă demersul plastic la care au aderat, potrivit opțiunii estetice pe care au abordat-o. În funcție de acumulările deprinse în anii de studiu, în cazul studenților, sau a experiențelor parcurse de-a lungul timpului, în cazul profesorilor, s-a urmărit găsirea unor soluții inedite - experimentale în abordarea spațiului vizual, prin trecerea de la o viziune de citire a concretului recognoscibil până la o tratare de tip informal a acestui concret (în tehnici diverse de exprimare plastică: pictură, grafică, instalații).
Toate aceste căutări dezvoltă un alt mod de percepție a realului. În lucrările de plein-air, de exemplu, se pornește de la sugestii ale naturii exterioare și se ajunge la configurații (compoziții) care sunt construcții ale exprimării eului interior. Această expoziție dorește să dezvolte un alt fel de a percepe realul, care să provoace spectatorul să participe direct la o redescoperire a acestuia.
Galeria de artă „Epicentru”, inaugurată în luna februarie a acestui an, în zona Pieței Ovidiu din Constanța, a găzduit la început de vară, în luna dedicată copiiilor mai mari sau mai mici, expoziția „Inner Child”. Expun pe simezele cochetei galerii 30 de artiști contemporani, inclusiv cei patru entuziaști care au inițiat acest proiect îndrăzneț (Roxana & Rai, Marius Amir Chiru, Luis Mandache) și care pun la dispoziție galeria pentru evenimente de artă și spiritualitate, configurând un spațiu primitor, vibrant, încărcat de culoare și energie pozitivă.
Citește și:
Copilul interior, în viziunea artiștilor găzduiți de galeria „Epicentru” (galerie foto)
Inedită expoziție foto-video vernisată în sala Independenței a MINAC
#ConstanțaEsteBine Frumosul în lupta cu pandemia. Expoziție-experiment „De la figurativ la nonfigurativ”, oferită de Facultatea de Arte
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii