Este Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, fenomene rare, însă extrem de periculoase. Ce este tsunami
Este Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, fenomene rare, însă extrem de periculoase. Ce este tsunami
05 Nov, 2021 08:44
ZIUA de Constanta
1388
Marime text
- Tsunami este considerat un fenomen rar, însă extrem de periculos.
- În urma unui raport realizat de Biroul ONU pentru Reducerea Riscului Dezastrelor în ultimii 100 de ani s-au produs 58 de tsunami și peste 260000 de persoane și-au pierdut viața.
Tsunami este considerat un fenomen rar, însă extrem de periculos. În urma unui raport realizat de Biroul ONU pentru Reducerea Riscului Dezastrelor în ultimii 100 de ani s-au produs 58 de tsunami și peste 260000 de persoane și-au pierdut viața, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Ce este tsunami?
Reprezintă o serie de valuri generate de deplasarea unui volum mare de apă, în general în ocean sau mări. Tsunami-urile sunt cauzate, de obicei, de cutremure puternice sau alunecări submarine și erupții vulcanice. Viteza de propagare este foarte mare și poate ajunge și la 800 km pe oră, iar unda poate distruge țărmuri situate la mii de kilometri depărtare.
În 1960, un cutremur cu magnitudinea de 9,5 grade pe scara Richter produs în Chile a declanșat un tsunami devastator care a atins coastele Japoniei. Tsunami-urile care au produs cele mai multe victime omenești sunt cele din 26 decembrie 2004, Insula Sumatra - aproximativ 230000 de morți, 11 martie 2011, Japonia – aprox. 19000 de morți, 28 septembrie 2018, Indonezia – 2081 de morți.
Putem spune că cea mai afectată zonă de tsunami este Asia. Însă, cutremurul din 30 octombrie 2020, produs în Marea Egee este o dovada a faptului că si Europa poate fi afectată de acest fenomen natural. Cutremurul a declanșat un mini-tsunami și orașul Izmir și portul Samos au fost inundate.
Marea Neagră este o zonă activă din punct de vedere seismic (zona Shabla, cea mai apropiata de noi) și de-a lungul timpului, cutremurele produse aici au generat valuri tsunami. Pe 31 martie 1901, cutremurul cu magnitudinea de 7,2 Mw, produs în Marea Neagră, la 30 de kilometri în largul coastei de nord-est a Bulgariei, a provocat un tsunami cu valuri înalte de 4-5m. Zonele de coastă ale României și Bulgariei au fost devastate. Sudul Mangaliei și multe sate au fost distruse și au avut loc alunecări de teren de-a lungul coastei.
INFP deține o infrastructură pentru evaluarea rapidă la tsunami, monitorizează, detectează și localizează evenimente seismice. Centrul de informare al INFP alertează rapid autoritățile în cazul unui tsunami produs în regiunea Mării Negre și primește informații de la centrele de alertare internațională.
Sursa foto: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii