Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:45 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea activităţii Poliţiei de Frontieră Române desfășurate în anul 2021. Care sunt prioritățile pentru anul în curs (GALERIE FOTO)

ro

16 Feb, 2022 14:43 1305 Marime text
  • În anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.
 
Totodată, având în vedere necesitatea implementării măsurilor stabilite la nivel național pe linia prevenirii răspândirii infecției cu noul coronavirus, Poliţia de Frontieră Română a vizat atingerea următoarelor obiective:

Fluidizarea traficului transfrontalier prin suplimentarea personalului care își desfășoară activitatea la controlul de frontieră, folosirea la capacitate maximă a infrastructurii punctelor de trecere şi folosirea echipamentelor mobile de control în vederea creșterii capacității de procesare;

Menținerea în perioada stării de alertă a măsurilor adoptate în activitatea specifică de control la frontieră stabilite anterior pentru gestionarea răspândirii infecțiilor pe teritoriul României a virusului SARS-COV 2;

Gestionarea migraţiei ilegale şi a infracţionalității transfrontaliere înregistrate în zona de competenţă teritorială a poliţiei de frontieră, prin implementarea, într-o manieră unitară, a măsurilor specifice de prevenire şi combatere a acestora, coordonarea - în limitele şi condiţiile stabilite de lege - activităţilor desfăşurate de structurile subordonate şi derularea efectivă de acţiuni de prevenire şi cercetare a infracţiunilor circumscrise migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere.

Asigurarea necesarului de resurse umane, tehnică, mijloace de mobilitate terestră şi navală, alte echipamente specifice, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către toate structurile din subordine.

Asigurarea unei reprezentări de înalt nivel a statului român, a M.A.I. şi P.F.R. în relaţiile de cooperare cu structurile similare din ţările vecine, cu structurile partenere din ţările membre U.E., cu agenţiile europene, precum şi cu alte instituţii cu care se colaborează. 
 

COOPERARE INTERNAŢIONALĂ:


Şi în anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a derulat o foarte bună colaborare cu instituţiile similare din statele vecine, statele membre ale Uniunii Europene şi alte ţări terţe, având la bază prevederile acordurilor, convenţiilor, protocoalelor şi înţelegerilor în vigoare.
Activitatea de colaborare a P.F.R. cu structurile similare din statele vecine s-a derulat în condiţii optime, fiind desfăşurate atât întâlniri de lucru la nivelul conducerii instituţiilor, cât şi activităţi specifice conform acordurilor în vigoare şi planurilor de cooperare încheiate, în domeniul asigurării respectării regimului juridic al frontierei de stat şi în domeniul cooperării pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere. O componentă importantă a cooperării specifice a vizat adoptarea măsurilor necesare pentru gestionarea corespunzătoare a situației generate de pandemia COVID-19, instituțiile de frontieră informându-se reciproc în legătură cu restricțiile impuse și convenind asupra măsurilor în vederea fluidizării traficului și facilitării trecerii frontierei.



Cooperarea prin intermediul birourilor/centrelor/punctelor de contact la frontieră s-a derulat în condiţii bune, fiind transmise/primite către/din partea partenerilor de cooperare 34.471 cereri de asistenţă (22.149 cereri transmise şi 12.322 cereri primite) în domeniile: migraţie ilegală, fals în documentele de trecere a frontierei, autovehicule furate, fraudă vamală, identificarea persoanelor cu antecedente judiciare etc.
În anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a fost implicată în 15 operaţiuni comune, 1 operațiune de intervenție rapidă și 1 operaţiune cu scopuri multiple, organizate sub egida FRONTEX, cu participarea a 263 polițiști de frontieră, experți în diverse profiluri profesionale și membri de echipaj pentru mijloacele de mobilitate navală. În cadrul operaţiunilor Frontex, au fost detaşate 2 nave maritime de patrulare, autospeciale de patrulare şi autospeciale de supraveghere cu termoviziune.
 

În anul 2021, au fost finalizate 18 proiecte care au vizat atât investiţii, cât şi dotări, în valoare de 13 milioane euro, de exemplu:

sisteme automate de verificare a documentelor de călătorie în aeroporturi - porțile ABC.
reabilitarea, construirea pavilioanelor la sediul sectorului Izvoarele Sucevei.
extinderea, în contextul EUROSUR, a centrelor regionale de coordonare (Inspectoratele Teritoriale Giurgiu și Oradea).
modernizarea sistemului automat de recunoaștere a numerelor plăcuțelor de înmatriculare (ANPR) pentru controlul trecerii frontierei.
modernizarea sistemului de comunicaţii voce al poliției de frontieră.
achiziția de echipamente: stații de amprentare EURODAC, detectoare de persoane după bătăile inimii, autospecială de supraveghere cu termoviziune etc. 


PRIORITĂŢI 2022

Pentru anul 2022, Poliţia de Frontieră Română îşi propune implementarea măsurilor care vizează domeniul frontierei cuprinse în documentele programatice, strategiile naţionale, precum şi actele normative comunitare.

Menţinerea unui înalt nivel de securizare a frontierei în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, respectiv contracarării contrabandei cu produse accizabile şi contrafăcute;

Fluidizarea traficului prin punctele de frontieră aeroportuare şi cele aflate la frontiera cu Ungaria, respectiv Bulgaria.

Derularea activităţilor circumscrise proiectelor de mare anvergură, la nivel european EES și ETIAS, EUROSUR, SIS II.

Asigurarea suportului necesar pentru programarea acţiunilor finanţate din fonduri externe nerambursabile, aferente noului cadru financiar 2021-2027.

Continuarea procesului de implementare a proiectelor finanţate din Fonduri Europene.

Achiziţionarea mijloacelor tehnice necesare desfăşurării misiunilor operative prevăzute în programele finanţate prin fonduri externe nerambursabile şi buget.

 Edificarea sediilor SPF Darabani, Unității Naționale ETIAS şi demararea acţiunilor de modernizare a SCOMAR. 






Foto Poliția de Frontieră
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii