Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente în ziua de 19 mai în istorie. Căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle

ro

19 May, 2022 11:21 1411 Marime text
Căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle, foto: wikipedia.org
Căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle a avut loc la 19 mai 2018 la capela St George de la Palatul Windsor. Mirele, Prințul Harry, este membru al familiei regale britanice, iar mireasa, Meghan Markle, este o actriță americană.

Ceremonia religioasă a avut loc sâmbătă, 19 mai 2018, la Capela St. George de la Castelul Windsor. Este locul unde, anterior, a avut loc nunta unchiului prințului Harry, Contele de Wessex, nunta vărului său, Peter Phillips, precum și binecuvântarea pentru căsătorie a Prințului de Wales și a Ducesei de Cornwall, mama vitregă a lui Harry. 

Primele 2.640 de persoane (1.200 de tineri, 200 de membri ai organizațiilor caritabile, 100 de elevi de la școlilele învecinate, 610 membri ai comunității castelului și 530 de angajați regali) care au fost invitate în parcul Castelului Windsor să participe la sosirea mirilor și a oaspeților lor, au intrat în parc începând cu ora locală 10:30., scrie wikipedia.org. 

Ceremonia, condusă de Protopopul de Windsor Dean David Conner a început la ora 12 pm. Cuplul s-a căsătorit în conformitate cu ritualul tradițional al Bisericii Anglicane. Reverendul american Michael Bruce Curry, primul episcop de culoare aflat în fruntea Bisericii Episcopale americane  a ținut un discurs despre iubire și Iisus iar arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a oficiat ceremonia jurămintelor.

Anterior, sora lui Lady Diana a citit un fragment din Cântarea Cântărilor, un poem de dragoste (8.6: "Pune-mă ca o pecete pe inima ta").



Ziua de 19 mai în istorie 



715: Este ales Papa Grigore al II-lea.

1051: Henric I al Franței se căsătorește cu cea de-a doua soție, Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav I cel Înțelept. Ei vor fi părinții viitorului rege Filip I al Franței.

1445: Ioan al II-lea al Castiliei îi înfrânge pe Infanții Aragonului în prima bătălie de la Olmedo.

1499: Caterina de Aragon se căsătorește prin procură cu Arthur Tudor, Prinț de Wales. Caterina are 13 ani și Arthur 12.


1535: Exploratorul francez Jacques Cartier se întoarce în America de Nord, în a doua sa călătorie, cu trei nave, 110 bărbați și cei doi fii ai șefului de trib Donnacona (pe care Cartier îi răpise în timpul primei călătorii).

1536: Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare.

1568: Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției.

1643: Războiul de Treizeci de Ani: Forțele franceze sub comanda lui Ludovic al II-lea, prinț de Condé, înving decisiv forțele spaniole în bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze. Este cea mai grea înfrângere din istoria armatei spaniole.

1802: Legiunea de onoare (Légion d'honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți.

1845: Exploratorul britanic John Franklin execută cu navele HMS Erebus și HMS Terror ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Navele sunt abandonate și întreg echipajul moare de foame, hipotermie, tuberculoză, otrăvire cu plumb și scorbut.

1848: Războiul Mexicano-American: Mexicul ratifică Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, încheind astfel războiul și cedând Statelor Unite California, Nevada, Utah și părți din alte patru state pentru suma de 15 milioane de dolari.

1897: Oscar Wilde este eliberat din închisoarea Reading Gaol.

1917: Este fondat clubul norvegian de fotbal Rosenborg BK.

1919: Mustafa Kemal Atatürk aterizează la Samsun pe coasta anatoliană a Mării Negre, inițiind ceea ce mai târziu se va numi Războiul de Independență al Turciei.

1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.

1961: Programul Venera: Venera 1 devine primul obiect creat de om care a zburat spre o altă planetă trecând pe lângă Venus (sonda pierduse contactul cu Pământul cu o lună mai devreme și nu a trimis înapoi nici o dată).

1962: La Madison Square Garden, New York, are loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe cântă "Happy Birthday".

1971: Uniunea Sovietică lansează sonda spațială Marte 2.

1991: Croații votează în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum.

2007: Are loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate sunt împotriva demiterii președintelui.

2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

2012: Disidentul orb Chen Guangcheng a plecat din China spre Statele Unite, punând capăt disputei diplomatice dintre cele două superputeri.

2016: Un avion Airbus A320 operat de EgyptAir se prăbușește în Marea Mediterană, omorând toți cei 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului aflați la bord.

2018: La capela St George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle.


Ziua razelor de mai

Ziua razelor de mai (#MayRayDay) este sărbătorită în fiecare an pe 19 mai în Statele Unite şi nu numai. Potrivit meteorologilor, luna mai este ultima lună de primăvară în emisfera nordică şi este momentul în care temperaturile încep să crească. Prin urmare, este o zi pe care o putem petrece stând cât mai mult, aşa cum îi sugerează şi numele, sub razele soarelui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii