Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:35 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

ro

24 Jun, 2022 11:15 1513 Marime text
Sfântul Ioan Botezătorul. Sursă foto: Pixabay
De-a lungul istoriei, pe data de 24 iunie, mapamondul a cunoscut o serie de evenimente, printre care:


1441: A fost fondat Colegiul Eton - școală publică pentru băieți, localizată în Anglia.
1497: John Cabot declară Canada de Est drept proprietate a Angliei.
1509: Henric al VIII-lea este încoronat rege al Angliei.
1711: Țarul Petru I al Rusiei, sosește la Iași, unde se întâlnește cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir.
1812: Armata lui Napoleon Bonaparte invadează Rusia.
1901: Are loc, la Paris, prima expoziție de pictură a spaniolului Pablo Picasso.
1910: Japonia invadează Coreea.
1918: A fost inaugurată prima cursă poștală, pe calea aerului, între Montreal și Toronto.
1926: Inaugurarea primei linii aeriene naționale civile, pe ruta București-Galați.
1927: Corneliu Zelea Codreanu, alături de Ion Moța, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu și Ilie Gârneață, înființează Legiunea Arhanghelul Mihail, cunoscută sub denumirea de Garda de Fier.
1948: Blocada Berlinului: Reforma monetară, ce urma să introducă o singură monedă pentru cele trei zone occidentale de ocupație, a provocat blocada totală asupra Berlinului de Vest de către sovietici, care au întrerupt complet comunicațiile cu zona occidentală pe uscat și pe apă; de la 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze un „pod aerian" american; blocada a fost ridicată la 11 mai 1949.
1983: Yasser Arafat este expulzat din Damasc, Siria.

1991: Parlamentul României a declarat nul Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.
1995: Alpiniștii Constantin Lăcătușu și Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizează cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Kibo (5.895 m) din masivul Kilimanjaro din Africa.
1998: A fost adoptată, la Roma, Convenția privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal (a intrat în vigoare la 22 iulie 1998). România a depus instrumentele de ratificare la 21 ianuarie 1998.
1999: Chitara cu care Eric Clapton a înregistrat Layla a fost vândută pentru 497.500 de dolari.
2008: Ia naștere Asociația Studenților Chimiști a Universității din București.

Sărbători

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul; Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava (calendar ortodox)


Sânzienele (Drăgaica) – este una dintre cele mai cunoscute serbări câmpenești, Drăgaica fiind o zeiță agrară, protectoare a holdelor semănate și a femeilor măritate (România)

Ziua în care mergi cu câinele la serviciu

Ziua în care mergi cu câinele la serviciu a fost demarată în 1999 ca un prilej de a celebra câinii ca animale de companie şi de a încuraja adopţiile.

Câinii ai fost cei mai buni prieteni ai oamenilor încă din vremuri preistorice, când au fost domesticiţi pentru prima dată.

Iniţiată de organizaţia Pet Sitters International, Ziua în care mergi cu câinele la serviciu încurajează companiile să le permită angajaţilor să-şi aducă patrupedul cu ei la locul de muncă.

Circa 5.000 de companii din Statele Unite au participat, până la sfârşitul lui 2003, la acest eveniment care devine mai amplu de la an la an.

Ziua în care înoţi o tură de bazin

Înotul este o activitate benefică pentru sănătatea fizică, care oferă atât un antrenament de forţă, cât şi un antrenament de tip cardio.

Oamenii au practicat înotul încă de acum 7.000 de ani, de când datează primele reprezentări ale acestei activităţi în picturile din epoca de piatră.

Înotul este considerată cea mai populară formă de activitate fizică chiar şi în rândul persoanelor cu un stil de viaţă sedentar per ansamblu.

Ziua internaţională a zânelor

Fantezie, imaginaţie şi un strop de praf magic sunt ingredientele zilei de 24 iunie, când este celebrată Ziua internaţională a zânelor, creaturi supranaturale prezente în mituri şi legende. În prezent, poveştile cu zâne sunt duse mai departe prin filmele de animaţie, decoraţiuni miniaturale de grădină şi cărţi pentru copii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii