Evenimentele zilei Ziua asumării unui risc
Evenimentele zilei: Ziua asumării unui risc
05 Apr, 2022 09:56
ZIUA de Constanta
1294
Marime text
- Ziua asumării unui risc (#GoForBrokeDay) ne încurajează să perseverăm pentru îndeplinirea oricărui obiectiv.
Ea a fost inspirată de unitatea de luptă de infanterie 442, de mărimea unei regiment, din armata Statelor Unite, compusă în principal din soldaţi americani de origine japoneză. Aceştia s-au oferit voluntar să lupte în cel de-al Doilea Război Mondial. "Go for Broke" a fost motto-ul acestei unităţi, cea mai decorată din istoria armatei Statelor Unite. Ziua în care se sărbătoreşte are legătură cu data morţii soldatului Sadao Munemori, care şi-a sacrificat viaţa pentru colegii săi în luptele din apropiere de Seravazza, Italia, în 1945.
"Go for Broke Day" înseamnă cu adevărat să dai totul, indiferent de obstacolele care te aşteaptă, punctează nationaldaycalendar.com. O sugestie pentru marcarea acestei zile este vizionarea filmului Go for Broke din 1951, care transpune povestea unităţii militare respective pe marele ecran sau vizitând site-ul www.goforbroke.org, pentru a afla mai multe despre cei care au făcut parte din această unitate.
Iată ce evenimente au marcat ziua de 5 aprilie de-a lungul timpului!
1764: Parlamentul britanic adoptă Legea zahărului. Această lege tarifară aproape că a blocat economia coloniilor și este una dintre cauzele mișcării de independență americane.
1772: Exploratorul olandez Jacob Roggeveen descoperă o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).
1792: Președintele american George Washington își exercită autoritatea sa de veto asupra unui proiect de lege, prima dată când această putere este utilizată în Statele Unite ale Americii.
1874: A avut loc, la Viena, premiera operetei Liliacul, de Johann Strauss (fiul).
1877: Compozitorul francez Charles Gounod a creat opera Cinq-Mars.
1904: București: a luat ființă Automobil Club Regal, în prezent Automobil Club Român ACR.
1910: Este inaugurată Calea Ferată Transandină care leagă Chile și Argentina.
1924: Ordonanță militară prin care se interzice activitatea Partidului Comunist Român.
1932: Calul de curse pursânge Phar Lap, supranumit „calul minune al Australiei”, moare otrăvit cu o doză mare de arsenic, însă nu dovezi reale ale implicării unui element criminal.
1933: Ocuparea norvegiană a Tunu este declarată ilegală de Curtea Permanentă de Justiție Internațională de la Haga. Norvegia acceptă decizia și astfel Groenlanda rămâne în întregime sub dominație daneză.
1934: Este înființată legația României de la Buenos Aires.
1955: După 50 de ani de activitate, Sir Winston Leonard Spencer Churchill se retrage din viața politică pentru a se dedica scrisului. Pentru operele sale, în special pentru Al doilea război mondial (în șase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primește titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetățean de onoare al SUA.
1964: A intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.
1967: Stabilirea de relații diplomatice între România și Canada.
1969: Războiul din Vietnam: în multe orașe din Statele Unite au loc demonstrații masive împotriva războiului.
1973: La clinica chirurgicală nr.2 din Târgu Mureș, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, efectuează prima operație pe cord deschis din România.
1983: Scandal diplomatic: acuzați de spionaj, 40 de diplomați sovietici sînt expulzați de la Paris.
1989: În Polonia, este încheiat compromisul dintre guvern și reprezentanții opoziției prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului - Senatul, instituirea postului de președinte al republicii și organizarea de alegeri libere.
1991: Misiunea STS-37 a navetei spațiale Atlantis a lansat satelitul științific Observatorul de radiație gama Compton pe orbita Pământului. Una dintre sarcinile acestui telescop spațial pentru astronomia gamma este o cercetare a Universului.
1994: Vizita, la București, a președintelui Serbiei, Slobodan Miloșevici.
1997: S-a înființat Canalul România Muzical din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
1998: În Japonia, podul Akashi Kaikyō se deschide traficului, devenind cel mai lung pod din lume (3.911 metri). Construcția a durat mai bine de 10 ani.
2001: Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales președintele țării.
2004: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe o vizită de stat în Franța pentru a celebra cea de-a 100 aniversare a „înțelegerii prietenești”.
2006: Ionel Haiduc este ales noul președinte al Academiei Române. El îl înlocuiește pe Eugen Simion, care a condus această instituție timp de două mandate. Va fi instalat în funcție în 20 aprilie.
2009: Alegeri parlamentare în Republica Moldova câștigate de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 49,48% din voturile exprimate. Partidul Liberal (PL) obține 13,13%.
2013: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a fost recompensată cu un premiu BAFTA onorific pentru suportul pe care l-a acordat întreaga viață filmului și televiziunilor britanice, fiind declarată totodată și ”cea mai memorabilă fată Bond”, pentru apariția ei alături de Daniel Craig în clipul de promovare a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.
Aniversări
1950: Silviu Purcărete, regizor român de teatru și film
1950: Agnetha Fältskog, cântăreață suedeză (ABBA)
1964: Marius Lăcătuș, fotbalist și antrenor român
1973: Pharrell Williams, producător, interpret, rapper, cântăreț, compozitor din SUA
1975: Alexandru Papadopol, actor român
PAPAZISSU EMANOIL (d. 5.04.1948) – Poet, dramaturg. S-a născut la San Marino (Macedonia). Urmează cursuri liceale în Bitolia. A fost învățător în localitățile din județele Caliacra și Durostor (perioada interbelică, acum în Bulgaria) și în orașul Constanța (EA).
Sărbători
În calendarul creștin-ortodox: Sf. Mc. Claudie, Diodor, Nichifor, Serapion, Teodul și Agatopod
România: Ziua Automobilistului
Ziua hărţii rutiere
Ziua hărţii rutiere (#ReadaRoadMapDay) se sărbătoreşte în fiecare an la 5 aprilie. Originea acestei zile nu este cunoscută, dar ea trebuie să fi fost creată cu intenţia de a-i învăţa pe oameni să folosească hărţile rutiere tipărite, în condiţiile în care mulţi oameni din generaţiile prezente nu au folosit niciodată o astfel de hartă. Odată cu creşterea utilizării navigaţiei GPS şi a altor hărţi electronice, utilizarea celor tipărite este în scădere. Totuşi hărţile rutiere sunt uşor de utilizat şi nu ne dezamăgesc niciodată, mai ales când bateria telefonului se termină sau când nu există semnal, scrie happydays365.org.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii