Evenimentele zilei Ziua baloanelor cu aer cald
Evenimentele zilei: Ziua baloanelor cu aer cald
05 Jun, 2022 14:50
ZIUA de Constanta
2098
Marime text
Ziua baloanelor cu aer cald
Baloanele cu aer cald sunt cea mai veche formă de tehnologie care transportă oameni.
Ideea a ceea ce avea să se numească balon cu aer cald a aparţinut francezului Joseph Montgolfier, care, împreună cu fratele său mai mic, Etienne, a făcut şi primele proiecte în acest sens. După mai multe încercări de zboruri ale unor baloane cu aer cald fără pasageri, a avut loc şi un zbor transportând trei animale domestice. A urmat şi primul zbor reuşit cu echipaj uman. Toate acestea s-au petrecut pe parcursul anului 1783 în Franţa.
Baloanele cu aer cald au devenit în curând o atracţie populară în cadrul evenimentelor publice. Au fost folosite în diverse scopuri - pentru a transporta poşta, pentru misiuni militare, pentru întreceri sportive, pentru agrement.
Baloanele cu aer cald sunt aeronave mari, mai uşoare decât aerul, care constau dintr-un balon plin de aer încălzit, cu o nacelă dedesubt în care stau pasagerii. Ele sunt alimentate de un arzător, care încălzeşte aerul din interiorul balonului, ceea ce face ca acesta să se ridice pe cer.
Baloanele cu aer cald zboară, de obicei, la o înălţime ce poate atinge câteva mii de metri. Distanţa pe care o poate parcurge un balon cu aer cald depinde de viteza şi direcţia vântului. Dacă vântul suflă în aceeaşi direcţie în care se deplasează balonul, acesta va zbura o distanţă mai mare. Dacă vântul suflă împotriva balonului, acesta va parcurge distanţe mai scurte. În general, baloanele cu aer cald pot parcurge până la 160 de kilometri într-un singur zbor.
Şi viteza de deplasare depinde de viteza vântului. Dacă vântul suflă uşor, balonul se va deplasa încet. Dacă vântul suflă tare, balonul se poate deplasa destul de repede. Viteza medie a unui balon cu aer cald este de aproximativ 16 km pe oră. Cu toate acestea, ele pot atinge viteze de până la 80 de km pe oră în caz de vânt puternic!
Ziua baloanelor cu aer cald (#HotAirBalloonDay) este o zi în care sărbătorim aceste uimitoare aparate de zbor. Deşi există de secole deja, baloanele cu aer cald sunt încă unul dintre cele mai populare mijloace de călătorie.
Astăzi, baloanele cu aer cald sunt folosite pentru recreere şi transport. Există festivaluri ale baloanelor cu aer cald organizate în întreaga lume. Baloanele cu aer cald sunt, de asemenea, folosite pentru publicitate şi pentru a oferi oamenilor o vedere de ansamblu a atracţiilor turistice.
Data de 5 iunie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:
1224: Împăratul Frederic al II-lea a fost fondat Universitatea din Napoli.
1288: Bătălia de la Worringen a sfârșit războiul de succesiune pentru Limburg.
1446: Dieta Ungariei îl alege pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.
1654: Cristina a Suediei a abdicat de la tron.
1806: Napoleon Bonaparte îl numește pe fratele său Louis Bonaparte Rege al Olandei.
1915: Danemarca adoptă constituția prin care se permite și femeilor să voteze.
1935: Corneliu Zelea Codreanu înființează Partidul Totul pentru Țară, expresia politică a Mișcării Legionare.
1937: Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc".
1944: Al Doilea Război Mondial: Mai mult de 1000 de bombardiere britanice aruncă 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.
1947: A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al doilea război mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.
1967: Începe războiul de șase zile: Forțele aeriene israeliene lansează atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.
1968: Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, este împușcat la „Ambassador Hotel" în Los Angeles, California, de către Sirhan Sirhan.
1970: Prima expoziție retrospectivă a lui Constantin Brâncuși, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.
1973: Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros.
1975: Canalul Suez se redeschide traficului internațional (închis în urma războiului de șase zile), iar Egiptul preia controlul celor două maluri.
1983: Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial la săritura în lungime - 7,43 m.
2002: La Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din București a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intrevenție chirurgicală constând în explantarea cordului pacientului, repararea și redimensionarea în afara corpului pacientului și reimplantarea sa.
2017: Muntenegru aderă oficial la NATO, devenind al 29-lea stat membru.
Sărbători
Sf. Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici Marchian, Nicandru și Leonid (calendar ortodox)
Ziua Mondială a Mediului (ONU) (din 1972)
România: Ziua Învățătorului
Ziua supravieţuitorilor de cancer
Ziua supravieţuitorilor de cancer (#CancerSurvivorsDay) este o celebrare anuală a vieţii, care are loc în sute de comunităţi din întreaga lume, în prima duminică din iunie. Este o celebrare pentru cei care au supravieţuit unui cancer, o inspiraţie pentru cei recent diagnosticaţi, o adunare de susţinere pentru familii şi o informare a comunităţii, conform site-ului acestei zile, ncsd.org.
Ziua supravieţuitorilor pe termen lung ai infecţiei cu HIV
Când HIV a devenit o epidemie acum 30 de ani, speranţa de viaţă a celor infectaţi nu era prea bună, ajungând adesea sub 19 ani. În ultimii ani, această rată s-a îmbunătăţit până la 53 de ani (pentru cei infectaţi la vârsta de 20 de ani), ceea ce înseamnă că cei care suferă de HIV au o durată de viaţă aproape la fel de lungă ca cea a unei persoane neinfectate. Ziua supravieţuitorilor pe termen lung ai infecţiei cu HIV (#HIVLongTermSurvivorsDay) îi sărbătoreşte pe cei care trăiesc cu HIV de zeci de ani şi care supravieţuiesc şi astăzi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii