Evenimentele zilei Ziua internaţională a Muntelui Everest
Evenimentele zilei: Ziua internaţională a Muntelui Everest
29 May, 2022 11:40
ZIUA de Constanta
1462
Marime text
- În fiecare an, la această dată, este celebrată Ziua internaţională a Muntelui Everest (#EverestDay) pentru a marca momentul istoric în care neo-zeelandezul Edmund Hillary şi nepalezul Tenzing Norgay au cucerit pentru prima dată cel mai înalt vârf de pe Pământ, la 29 mai 1953.
Cu o înălţime oficială de 8.848,86 metri, potrivit ultimelor date anunţate în 2020 de autorităţile din Nepal, Muntele Everest este celebru pe tot globul pentru că este cel mai înalt de pe glob, multe persoane visând, încercând şi puţin reuşind să-i cucerească vârful.
Ziua internaţională a Muntelui Everest îi celebrează pe aventurierii care au reuşit pentru prima dată să escaladeze vârful, dar şi pe toţi alpiniştii îndrăzneţi care îşi asumă uriaşele riscuri pentru a păşi pe "acoperişul lumii".
Data de 29 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:
363: Împăratul roman Iulian învinge armata sasanidă în Bătălia de la Ctesiphon, sub zidurile capitalei sasanide, dar nu poate captura orașul.
1176: Bătălia de la Legnano: Milițiile Ligii Lombarde au înfrânt armata împăratul Frederic I.
1328: Filip al VI-lea este încoronat rege al Franței.
1453: Căderea Constantinopolului: Armatele otomane, sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea, cuceresc Constantinopolul după un asediu de 53 de zile; sfârșitul Imperiului Bizantin.
1660: Restaurarea engleză: Carol al II-lea, chiar în ziua în care împlinește 30 de ani, este repus pe tronul Angliei, Scoției și Irlandei.
1807: La presiunea ienicerilor, Selim al III-lea, conducătorul reformist al Imperiului Otoman din 1789, este detronat și arestat.
1825: Carol al X-lea este încoronat rege al Franței, la Reims.
1868: Asasinarea la Belgrad a prințului Serbiei, Mihailo Obrenović al III-lea.
1903: Regele Alexandru Obrenovici al Serbiei și regina Draga sunt asasinați la Belgrad, de către un grup de ofițeri de armată.
1914: Nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat după ce s-a ciocnit de SS Storstad pe fluviul Sfântul Laurențiu. Și-au pierdut viața 1.012 de oameni.
1918: Armenia învinge armata otomană în Bătălia de la Sardarapat.
1918: Finlanda adoptă steagul național, care simbolizează lacurile și zăpada.
1919: Eclipsa de Soare din 29 mai 1919 a fost fotografiată pentru a se verifica experimental relativitatea generală a lui Albert Einstein.
1935: Nava franceză de pasageri Normandie își începe călătoria plecând din Le Havre. Va ajunge la New York după patru zile, trei ore și 14 minute, doborând recordul anterior deținut de Panglica albastră. Gigantul transatlantic va fi cel mai mare vas din lume timp de cinci ani.
1953: Neo-zelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay sunt primii oameni care au ajuns pe Everest.
1980: Campionatul internațional de atletism. Anișoara Cușmir cucerește locul întâi la săritura în lungime, realizând una din cele mai bune performanțe mondiale la această probă: 7 metri.
1982: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Catedrala Canterbury.
1985: Dezastrul de pe stadionul Heysel din Bruxelles: 39 de spectatori au murit și sute au fost răniți, în urma prăbușirii unei tribune.
1986: Noul steag european este ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles.
1990: Parlamentul rus îl alege pe Boris Elțîn președinte al Federației Ruse.
1995: A 12-a enciclică intitulată „Ut unum sunt" („pentru ca toți să fie unul"), prin care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la unitatea creștinilor din întreaga lume.
2005: Francezii au respins, cu 54,67 % voturi contra, ratificarea Constituției europene. Prezența la vot a fost de 69,37%.
Calendar creștin ortodox
Sf. mc. Teodosia fecioara
Sf. Sfințit Mc. Olivian
Sărbători
Ziua Biscuiților
Dulci sau săraţi, simpli ori cu arome, cu fructe sau ciocolată şi chiar cu umplutură, rotunzi, spiralaţi, ovali, în formă de inimă sau de stea... Biscuiţii sunt prezenţi în casele tuturor şi pe toate mesele, la orice vârstă, fiind unul dintre cele mai cunoscute, consumate şi diverse gustări din lume. Aşadar, nu este deloc întâmplător că există Ziua biscuitului (#BiscuitDay).
Biscuiţii sunt o invenţie culinară străveche, fiind creaţi mai mult din necesitate, datorită posibilităţii de a fi păstraţi pe termen lung. Pentru negustorii şi soldaţii din secolele trecute, care străbăteau distanţe lungi, nu aveau mereu acces la hrană şi nu puteau să păstreze alimentele proaspete, biscuiţii au reprezentat o gustare ce le oferea o sursă de calorii pentru întreaga călătorie, pe lângă carne şi fructe uscate.
Ziua agrafelor de hartie
Agrafa de hârtie se numără printre obiectele cărora nu le recunoaştem importanţa decât în momentele în care avem nevoie de ele şi nu ne sunt la îndemână. Mai ales pentru că agrafa, care şi-a dovedit utilitatea de-a lungul deceniilor pe tot globul, este folosită şi în alte scopuri. Astfel, acest mic obiect indispensabil se poate transforma cu uşurinţă în agăţătoare pentru ornamente precum globuri de Crăciun, cârlig pentru recuperarea unor obiecte mici rătăcite în locuri greu accesibile, unealtă pentru desfundat mici căi de scurgere, cheiţă pentru fermoar, sârmă pentru strâns diverse obiecte între ele, "inel" pentru chei, "dop" pentru tuburi cu adeziv lichid, dispozitiv de prindere a plantelor de araci, agrafă "de urgenţă" pentru păr, accesoriu vestimentar neconvenţional şi multe altele.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii