Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:41 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei Ziua mondială a refugiatului

ro

20 Jun, 2022 11:31 1114 Marime text
Ucraineni în Vama Isaccea Foto ZIUA DE CONSTANȚA

Ziua mondială a refugiatului

Ziua Mondială a Refugiatului este o zi internaţională desemnată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2000 pentru a omagia toţi refugiaţii de pe glob şi pentru a atrage atenţia asupra drepturilor, nevoilor şi visurilor acestora, contribuind la mobilizarea voinţei şi resurselor politice, astfel încât refugiaţii să şi prospere, nu doar să supravieţuiască.

Data de 20 iunie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:

451: A avut loc Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, ultima mare bătălie a antichității, în care o coaliție romano-vizigotă a oprit expansiunea hunilor în Europa Vestică.
1837: Victoria devine regină a Marii Britanii.
1867: Președintele Andrew Johnson anunță achiziționarea Alaskăi.
1928: Are loc, la București, primul concurs național de decatlon.
1936: A avut loc Conferința Internațională de la Montreux (Elveția) ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al strâmtorilor Bosfor și Dardanele; Convenția încheiată confirma principiul libertății de trecere și de navigație prin strâmtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum și în timp de război dacă Turcia nu era parte beligerantă; delegația română a fost alcătuită din Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Străine, Constantin Contescu și Vespasian V. Pella, miniștri plenipotențiari.
1938: În perioada 20 iunie - 25 iulie 1938 s-a desfășurat procesul de acoperire cu alamă a modulelor din fontă ale „Coloanei fără sfârșit", operă a sculptorului Constantin Brâncuși, a cărei construcție a început la 15 august 1937.
1940: A fost inaugurat, la București, Institutul de Antropologie, întemeiat prin strădaniile doctorului Francisc Iosif Rainer (astăzi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române).

1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa, construit în doi ani și jumătate, în colaborare cu alte țări vecine.
1955: Are loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului: 7 minute și 8 secunde, observată în Filipine.
1959: A avut loc premiera bucureșteană a operei „Falstaff", de Giuseppe Verdi, avându-l în rolul titular pe Petre Ștefănescu-Goangă.
1963: Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a „liniei fierbinți" – telefonice – între Washington și Moscova. Ea a devenit operațională din luna august a anului 1963.
1969: Și-a început mandatul prezidențial Georges Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la președinția Franței
1991: La Tribunalul Municipiului București a fost înregistrat Partidul România Mare.
1992: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea ca sfinți a voievodului Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui, precum si a „binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt", prăznuit la 2 iulie.
1996: Orașul Berlin a devenit, oficial, unul din sediile ONU, găzduind două instituții ale organizației : Voluntarii ONU și Secretariatul Convenției-Cadru asupra schimbărilor climatice.
2001: Au fost deschise oficial lucrările la autostrada București – Constanța.

2012: Adrian Năstase, fost premier din partea PSD, a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul calității". În timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol.

Sărbători

Sf. Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor (calendar ortodox)
Sf. Calist, Patriarhul Constantinopolului (calendar ortodox)


Ziua mondială a productivităţii

În fiecare an, ziua de 20 iunie recunoaşte importanţa productivităţii, fiind totodată un prilej pentru a deprinde noi metode de creştere a eficienţei.

Productivitatea este definită ca eficienţa producţiei de bunuri şi servicii. Calitatea producţiei este o altă definiţie a productivităţii. Mulţi fermieri asociază productivitatea cu randamentul pământului pe care îl cultivă. Alţii asociază productivitatea cu felul în care oamenii îşi folosesc inteligenţa sau abilităţile manuale. Cei mai mulţi angajatori îşi doresc ca lucrătorii lor să fie productivi. De asemenea, pentru a avea succes, lucrătorii freelance trebuie să găsească modalităţi de a fi pe cât de productivi posibil.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii