Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei Ziua pauzei de masă

ro

17 Jun, 2022 10:45 1204 Marime text
Desert, Sursa : Pexels
  • Ziua pauzei de masă

În cultura muncii din ziua de azi, pauzele pentru masa de prânz sunt din ce în ce mai des trecute cu vederea. Ziua pauzei de masă îşi propune revendicarea acestui moment important, când angajaţii pot mânca şi se pot destinde pentru a-şi îmbunătăţi productivitatea.

Ziua a fost creată în 2018 de Tork, o companie care activează în domeniul produselor de igienă profesională, drept răspuns la tendinţa de declin a pauzelor de prânz oferite angajaţilor într-o cultura care încurajează munca fără pauze.

Data de 17 iunie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:

1473: Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamț a terminat „Tetraevangheliarul”, lucrare vestită pentru miniaturile sale și pentru că în el se află portretul lui Ștefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor”.
1889: Înmormântarea lui Mihai Eminescu la cimitirul Bellu.
1903: Henry Ford fondeaza Ford Motor Company.
1910: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor.
1923: S-a înființat Oficiul Național de Educație Fizică (ONEF).
1940: Al Doilea Război Mondial: Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Pétain, președinte al Consiliului de Miniștri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, va spun astăzi ca trebuie să încetam lupta". La 22 iunie 1940 a fost încheiat armistițiul între Franța și Germania.
1944: Islanda anunță separarea sa definitivă de Danemarca și se proclamă republică - ziua națională.
1950: Medicul american Richard Lawler efectuează primul transplant de rinichi la Spitalul „Mary" din Chicago.

1954: România a ratificat Convenția asupra drepturilor politice ale femeilor adoptată de ONU la 20 decembrie 1952.

1960: A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România și Indonezia.
1977: Inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit” de la Craiova (cooperare româno-franceză).
2002: Decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2001.

Sărbători

Sf. Mucenici Manuel, Savel și Ismail; Sf. Mc. Isavru și cei împreună cu dânsul (calendarul creștin ortodox)



Ziua consumului de legume

Ziua consumului de legume, marcată pe 17 iunie, îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra rolului pe care îl joacă nutriţia într-un stil de viaţă sănătos. Legumele au fost mereu o marcă a civilizaţiei noastre şi sunt fără îndoială motivul pentru care oamenii au renunţat la nomadism şi au creat comunităţi stabile. Este cunoscut faptul că acestea reprezintă o sursă de substanţe nutritive dificil sau imposibil de obţinut din sursă animală. Aceşti nutrienţi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă şi la pierderile din masa osoasă, la îmbunătăţirea sănătăţii părului şi a pielii.


Ziua şlapilor

Dacă ai obosit să tot porţi pantofi scorţoşi şi doreşti să experimentezi o încălţăminte lejeră, atunci Ziua şlapilor, marcată pe 17 iunie, este prilejul ideal.

Oamenii au purtat şlapi de mii de ani, încă de pe vremea egiptenilor antici, în jurul anului 4.000 î.Hr. Şlapii (flip-flops) aşa cum îi ştim astăzi, o sanda cu talpa plată, prevăzută cu barete între primul şi al doilea deget, datează din anii 1960.

Ziua şlapilor a fost creată în 2007 de Tropical Smoothie Cafe, o franciză de restaurante din Statele Unite, cu prilejul celei de-a zecea aniversări. Clienţii care vin în cafenelele grupului încălţaţi cu şlapi în această zi primesc un smoothie din partea casei.

Ziua ştrudelului cu mere

Un preparat care datează probabil din vremuri medievale, ştrudelul cu mere are un miez moale din felii de măr, scorţişoară, zahăr şi stafide, învelit în straturi crocante din foitaj. Este un preparat austriac, provenit din Viena. Reţeta originală datează din 1697 şi a fost scrisă de mână într-o carte de bucate vieneză care astăzi se află în biblioteca primăriei din Viena.


Ziua globală a gunoierului

Ziua de 17 iunie este dedicată profesioniştilor din domeniul salubrităţii, care contribuie la menţinerea unei comunităţi curate şi igienice.

Ziua gunoierului a fost iniţiată de John D. Arwood în anul 2011.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii