Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!
Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă
03 Aug, 2022 19:41
ZIUA de Constanta
6254
Marime text
- Edificiu în buricul târgului, Hanul Balcan era unul dintre cele mai căutate restaurante de pe litoral, în toate perioadele istoriei sale.
Structura de rezistență alcătuită din fundație, din zidărie de piatră subzidite; zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior și 37 și 25 cm la interior, planșee din beton armat la corpul dinspre strada Ștefan cel Mare și corpurile de legatură și planșee din lemn la corpul dinspre strada Griviței - Suprafața terenului este de 1700 mp, din care 1200 suprafața construită, 400 mp reprezentând terasele, imobilul având și un număr de 40 de camere
- De săptămâna trecută, Hanul Balcan are un nou proprietar. Este vorba despre Ion Constantin, fost prefect al județului Constanța, actualul director executiv al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța
- Prețul de achiziție a fost de 650.000 de euro
- Noul proprietar, vrea să reabiliteze clădirea și să-i păstreze specificul, acela de loisir și gastronomie
- Primăria a fost destul de aproape să își exercite dreptul de preempțiune însă termenele convenite cu cei 9 proprietari ai clădirii au curs în defavoarea Primăriei Constanța care a pierdut astfel ocazia de a prelua acest imobil pentru a-l reda comunității
Pe strada Ștefan cel Mare, există Hanul Balcan. Un imobil care și-a transformat numele în renume.
Monument istoric, imobil de patrimoniu, ridicat la începutul secolului 20, o construcție comercială cu curte interioară și fațade cu ornamente clasiciste, Hanul Balcan cunoaște în prezent, din păcate, în mod dramatic scurgerea implacabilă a timpului.
Hanul Balcan a fost ridicat în anul 1900, la doi pași de o Geamie. Lăcaşul de cult musulman a fost demolat ulterior, fiind în stare avansată de degradare. Proprietarul hanului de pe atunci era un evreu-polonez.
Moștenitorii acestui han l-au vândut după Revoluție dar nu au fost mulțumiți de suma primită, iar asta a condus la o serie de neînțelegeri între aceștia și cel care a cumpărat în acea vreme proprietatea, ducând la abandonul imobilului.
Unii îi știu poveștile, le-au trăit, alții, cei mai tineri, doar au auzit și s-au minunat de ele.
Numeroase generații au trecut pragul fostului han, care se compunea pe vremuri din hotel, restaurant, parc, iar la parter se afla și o opincărie.
Edificiu în buricul târgului, Hanul Balcan era unul dintre cele mai căutate restaurante de pe litoral, în toate perioadele istoriei sale.
Structura de rezistență alcătuită din fundație, din zidărie de piatră subzidite; zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior și 37 și 25 cm la interior, planșee din beton armat la corpul dinspre strada Ștefan cel Mare și corpurile de legatură și planșee din lemn la corpul dinspre strada Griviței.
Suprafața terenului este de 1700 mp, din care 1200 suprafața construită, 400 mp reprezentând terasele, imobilul având și un număr de 40 de camere.
De săptămâna trecută, Hanul Balcan are un nou proprietar. Este vorba despre Ion Constantin, fost prefect al județului Constanța, actualul director executiv al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța.Prețul de achiziție a fost de 650.000 de euro, o sumă mai mult decât acceptabilă pentru o clădire a cărei valoare istorică este de neprețuit.
Din informațiile noastre, noul proprietar, vrea să reabiliteze clădirea și să-i păstreze specificul, acela de loisir și gastronomie.
Vă reamintim, în vara acestui an, viceprimarul USR, Florin Cocargeanu îi cerea primarului Vergil Chițac ca municipiul Constanța să-și exercite dreptul de preempțiune și să achiziționeze acest imobil, după ce proprietarii s-au adresat municipalității.
„I-am transmis domnului primar punctul meu de vedere oficial potrivit căruia acest drept să fie exercitat de Consiliul Local Municipal Constanța. Concretizarea acestui demers va permite achiziționarea Hanului de către municipalitate.", spunea în iunie Cocargeanu.
Termenele convenite cu cei 9 proprietari ai clădirii au curs în defavoarea Primăriei Constanța care a pierdut astfel ocazia de a prelua acest imobil pentru a-l reda comunității.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii