Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:31 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exodul profesorilor

ro

28 May, 2003 00:00 910 Marime text

Mobilitate in randul cadrelor didactice

La Colegiul National "Mircea cel Batran" vor avea loc, in perioada 28-30 mai, sedintele publice in vederea obtinerii posturilor de catre cadrele didactice care au depus dosare pentru restrangere de activitate si pretransfer * Mai multe locuri vacante decat candidati * Solutionarea cererilor de transferare pentru restrangere de activitate s-a facut intr-o anumita ordine * Au existat aproximativ 10 profesori care solicitau aprobarea transferului din alt judet in Constanta * Este greu de stabilit numarul de cadre didactice care au solicitat transferul din Constanta in alte judete, pentru ca profesorii trebuie sa depuna dosarul la inspectoratul scolar din judetul respectiv * Profesorii care refuza sa opteze pentru un post/catedra din lista publicata isi vor pierde statutul de titular

Cadrele didactice care au depus dosarele pentru restrangere de activitate si pretransfer participa, incepand de astazi, la sedintele publice de la Colegiul National "Mircea cel Batran", in vederea obtinerii posturilor. In acest an, exista vacante 136 de posturi pentru restrangere si 313 pentru pretransfer, insa cea mai mare parte dintre acestea sunt valabile pentru unitatile scolare din mediul rural. Legea invatamantului prevede ca profesorii au dreptul de a se transfera la o unitate de invatamant liceal, inclusiv grup scolar, daca exista o catedra vacanta publicata. Inspectorul scolar Petrica Miu, de la Serviciul Personal, a declarat ca au fost evaluate aproximativ 230 de dosare pentru restrangere de activitate si pretransfer. Initial, Ministerul Educatiei si Cercetarii hotarase ca in acest an sa nu mai fie acceptate cererile de pretransfer de la o unitate din mediul rural la alta din urban, insa, la inceputul acestei luni, s-a revenit asupra deciziei. Astfel, cererile care fusesera respinse din acest motiv au fost luate in calcul. Solutionarea cererilor de transferare pentru restrangere de activitate s-a facut intr-o anumita ordine, respectiv restrangere de activitate in cadrul unitatii de invatamant, la nivelul aceleiasi localitati si la nivelul judetului.

Cadrele didactice vor sa se transfere in alte judete

Dintre cele 230 de dosare depuse au existat aproximativ 10 care solicitau aprobarea transferului din alt judet in Constanta. O parte dintre acestia sunt studenti care au absolvit o facultate in alt judet si au acceptat un post in zona respectiva, intentionand acum sa se intoarca in Constanta. De asemenea, multi dintre cei care opteaza pentru un alt judet spera sa aiba conditii mai bune in noile unitati scolare. Inspectorul scolar Petrica Miu a precizat ca au existat si cereri de transfer de la unitatile de invatamant preuniversitar la altele in alte judete. "Este greu de stabilit un numarul de cadre didactice care au solicitat transferul din Constanta in alte judete, pentru ca profesorii trebuie sa depuna dosarul la inspectoratul scolar din judetul respectiv", a explicat Petrica Miu.

Cei ce refuza postul risca sa piarda statutul de titular

Metodologia de organizare si desfasurare a sesiunii de restrangeri si pretransferari precizeaza ca profesorii care refuza sa opteze pentru un post/catedra din lista publicata isi vor pierde statutul de titular. La sedintele publice care vor avea loc intre 28-30 mai, cadrele didactice care au depus dosarul sunt obligate sa participe. In cazul in care un profesor nu poate lua parte la aceasta sedinta, acesta are dreptul sa numeasca un imputernicit. Pentru pretransferare, cererile cadrelor didactice care nu vor participa sau nu au imputerniciti la sedinta nu vor fi solutionate. Pentru o situatie asemanatoare, in cazul restrangerii de activitate, cadrului didactic i se atribuie din oficiu un post din lista afisata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii