Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expertiza comandată de Harborside Imobiliara arată gravitatea situaţiei de pe strada Traian Chiru către Mazăre - „Jumătate din Constanţa poate să ajungă în mare" (galerie foto)

ro

18 Oct, 2010 02:01 3322 Marime text
cap_6.jpgExpertizatehnică depusă pe 14 octombrie la sediul Inspectoratului de Stat înConstrucţii Constanţade către beneficiarul SC Harborside Imobiliara SRL, referitoare lalucrările realizate la obiectivul „Centru comercial Constanţa", aratăcă versantul pe care se află amplasamentul este situat într-o zonă curisc major de prăbuşire

Chiru_Gigi_CHiru_2.jpg„Expertiza indică faptul că umiditatea se datoreazăpierderii din reţelele utilitare şi recomandărealizarea unei inspecţii la toate reţelele cuprinse între blocurile A4şi A7. Întreaga faleză este într-un pericol maxim", a declaratinspectorul-şef al ISC Constanţa, Gigi Chiru.

După ce, în urmă cu aproape zece zile, craterul de pestrada Traian s-a adâncit din nou,stricând cârpeala de două miliarde de lei vechi făcută de cătresocietatea angajată de Primăria Constanţa - SC Arazu Design SRL -,ieri, inspectorul-şef al ISC Constanţa a prezentat concluziile ultimeiexpertize aduse la sediul ISC Constanţa, elaborată la solicitarea SCHarborside Imobiliara SRL, beneficiarul lucrărilor de pe strada Traian(Centrul comercial Trident Plaza). La prezentarea concluziilorexpertizei elaboratede dr. ing. Anton Chirică au asistat şi o parte dintre locatariiblocurilor A5 şi A6 care au mai stat de vorbă cu Gigi Chiru şi joiatrecută când acesta a mers pe strada Traian la discuţii. „Craterul s-aformatdin cauza unei soluţii greşite. Am sancţionat expertul, proiectantul,dar şi pe beneficiar", a susţinut Chiru.

Ce spune expertiza

Potrivit expertizei, versantul pe care se aflăamplasamentul viitorului centru comercial se află încondiţii de risc major în ceea ce priveşte stabilitatea la alunecare.Studiul geotehnic încadrează zona în categoria 3 corespunzătoareriscului geotehnic mare. „Aici se vorbeşte despre întregversantul, nu numai în dreptul blocurilor unde se află craterul de pestrada Traian", a întărit Chiru. Investigaţiile de teren şi laboratorau scos în evidenţă faptul că în amonte de lucrareadiscontinuă de susţinere, umiditatea mare a terenului până la adâncimide peste 30 de metri conduce la reducerea substanţială a rezistenţei laforfecare a argilelor din coloana litologică specifică amplasamentului.De asemenea, s-a constatat că se înregistrează un proces continuu dedeplasări laterale ale terenului de fundare din vecinătatea blocurilorşi ale pilonilor din lucrarea de sprijin discontinuă", a declaratChiru,aşa cum arată expertiza.

Studiul recomandă mai multe măsuri pe care autorităţilelocale trebuie să le pună în aplicare,în regim de urgenţă, prima dintre ele făcând referire la inspectareatuturor reţelelor edilitare din zonă aferente blocurilor A4 până la A7,dar şi cele adiacente străzii Traian, astfel încâtsă se identifice punctele unde se pierde apa, scurgeri care au dus laexcesul de umiditate în terenul de fundare. Pe lângă această măsură, serecomandă stabilirea unui program clar de monitorizare, reparareşi întreţinere a reţelelor, dar şi proiectarea unor lucrări de reducerea umidităţii terenului în adâncime şi folosirea unor piloni din betonarmat care ar urma să se instaleze între stradaTraian şi blocurile paralele cu strada, care să protejeze clădirile deo posibilă alunecare. De asemenea, se propune ca în regim de urgenţă săse realizeze piloni suplimentari necesari fundaţiei structurii noide sprijin, care ar urma să se încastreze în calcarul nealterat.

„Îi recomand primarului să se întoarcă printre oameni"

Aceleaşi recomandări pe care expertiza le-a arătat pentru strada Traian se impun a se aplica şi înalte zone unde terenul este în pericol de alunecare, spre exemplu pe bulevardul Marinarilor.

În plus, Gigi Chiru susţine că acelaşi pericol dealunecare există şi în zona cuprinsăîntre Poarta 4 şi Poarta 6, zona tunelului CFR, dar şi pe stradaAristide Karatzali - în zona fostei Curţi de Apel Constanţa, locuriunde în ultimele luni au fost mai multe alunecări de teren. „Suntşanse ca jumătate din Constanţa să ajungă în mare în aceste condiţii.Îi recomand primarului să se întoarcă printre oameni şi să stea devorbă cu ei", a susţinut şeful ISC Constanţa.

Faţă de expertiza predată ISC-ului la începutul luniiseptembrie 2010, elaborată de către IacintManoliu, noua expertiză nu mai dă termene pe care autorităţile localesă le respecte în realizarea lucrărilor urgente. „Expertiza a ajuns şila Primărie, a fost depusă acolo la momentul când a fost depusăşi la noi. Municipalitatea o să inventeze tot felul de scuze, că suntpuţuri sau altele, o să găsească explicaţii. Recomand municipalităţiisă renunţe la alte interpretări. Primarul să se întoarcă acasăşi să se apuce serios de treabă şi să se întoarcă printre oameni. Am săfac şi sesizări penale dacă va fi cazul", a susţinut inspectorul-şef alITC Constanţa.

Oamenii nu acceptă evacuarea

Unul dintre locatarii prezenţi la întâlnirea de lasediul Inspectoratului, locatar al bloculuiA5, de la scara B, Alexandru Dobre, de profesie inginer constructor adeclarat că expertiza prezentată este una bună, însă singura problemăeste că nu sunt prezentate termenele limită de execuţie a lucrărilor.„Am să cer o prezentare a termenelor când trebuie să se finalizezelucrările ", a mai adăugat Chiru.

Alt locatar al blocului A5, de la scara A, ConstantinŢecaş, a reamintit că, în trecut, întreagazonă unde se efectuează acum lucrările la centrul comercial eraîmpădurită, ceea ce ţinea pe loc malul şi lua din umiditatea solului:„Cutremurul din 1977 nici nu a fost simţit de locatarii blocurilor.Existăo fisură imensă în sol care preia toată apa. Lucrările edilitaretrebuie făcute şi asta este treaba Primăriei, a edilului".

Cât despre o eventuală evacuare a locatarilor dinblocurile din zonă, reprezentanţii asociaţieiprezenţi ieri la întâlnirea cu mass-media au susţinut că nu sunt deacord cu mutarea lor în alte blocuri din zonele periferice din oraş:„Îl aducem pe primar de acolo de unde este, să vină sărezolve problema şi să stea acolo unde stăm şi noi. Ne-au recomandat săne mute în alte zone din oraş. Unde, la ţigănie, la periferie?!", asusţinut un alt locatar al blocului A6, Mihaela Cadescki.Inspectorul-şef al ISC susţine că el a recomandat săia în calcul un scenariu de evacuare a locatarilor din zonă în cazul încare situaţia o va impune. „Nici locatarii nu sunt împăcaţi cu situaţiaevacuării, dar obligaţia mea este să-i avertizez.Ce ne facem dacă va veni un cutremur?!", a mai adăugat Chiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii