Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exponatul lunii februarie, la Muzeul de Artă din Tulcea. Despre ce lucrare este vorba

ro

03 Feb, 2024 09:20 888 Marime text
Sursa foto: Facebook



 
  • În luna februarie 2024, la Muzeul de Artă din Tulcea publicul poate admira exponatul lunii februarie 2024. Este vorba despre  „Valea Șușiței” (ulei/carton, 1923), al cărei autor este Ion Theodorescu-Sion (1882 – 1939).
 
Lucrarea este clasată în categoria Fond a Inventarului patrimoniului cultural național mobil și face parte din colecția de pictură a muzeului. Bunul este prezentat în expoziția permanentă intitulată „Arte și influențe în Dobrogea”, conform Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” (ICEM) Tulcea .
 

„Ion Theodorescu-Sion a marcat, prin opera sa, un moment important în arta românească, fiind puternic legat de mișcările unioniste care au precedat Primul Război Mondial. Părinții săi au venit din Ardeal și s-au stabilit în zona Brăilei, dar rudele lor au rămas peste Carpați și cea mai mare dorință a lui Sion a fost ca întreaga sa familie să fie reunită în aceeași țară”, spune ICEM, într-o postare pe Facebook.

 

„În timpul Primului Război Mondial, Sion a luptat în Dobrogea și pentru apărarea orașului Iași, după ce Bucureștiul a fost ocupat de trupele inamice. În arta sa și-a exprimat toate aceste aspirații. A călătorit în Ardeal și a pictat portretele țăranilor din zonele natale ale părinților săi, a desenat pe front scene de război și a încercat să imprime un specific românesc picturii sale, concepând compoziții monumentale pe această temă.
Sion a fost un pictor extrem de sofisticat, cu studii de artă realizate în România și completate la Paris, fiind un mare admirator al poeților români Alexandru Macedonski și Ion Minulescu, dar și al scriitorilor francezi Paul Valéry și Marcel Proust.”, mai menționează sursa citată.
 


Citește și
Atelier de pictură cu tematica „Stretenia” la Muzeul de Artă Populară Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii