Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fara taxe generalizate

ro

10 Jun, 2003 00:00 818 Marime text

Conditiile social-economice nu permit obligativitatea platii invatamantului superior

Prevederea proiectului Legii invatamantului referitoare la obligativitatea suportarii unei parti din finantare aferenta procesului de invatamant, de ordinul a trei salarii medii, nu poate fi avuta in vedere * O astfel de masura ar afecta sistemul national de invatamant superior prin diminuarea drastica a numarului celor care pot urma o facultate * Pe de alta parte, taxa generalizata ar fi fost necesara integrarii europene, astfel incat toti studentii sa poata circula liber in spatiul european, sa le fie echivalate pregatirea, examenele, diplomele, iar studentii din alte tari sa poata studia in universitatile romanesti * Pentru multe universitati, introducerea taxei generalizate ar fi adus venituri suplimentare, in conditiile in care taxele de scolarizare sunt cuprinse intre 300 si 600 de euro

Una din sursele extrabugetare de venit ale institutiilor de stat este taxa de scolarizare pe care o platesc anual mii de studenti. Exista insa o exceptie, si anume studentii de pe locurile fara taxa, selectionati, de cele mai multe ori, pe baza mediilor obtinute la examenul de admitere. Odata cu primele discutii despre noul proiect al Legii invatamantului superior, s-a pus problema introducerii in etape a taxelor platite de toti studentii din universitati. Principalul motiv care ar fi stat la baza unei astfel de decizii era necesitatea integrarii europene, astfel incat toti studentii sa poata circula liber in spatiul european, sa le fie echivalate pregatirea, examenele, diplomele, iar studentii din alte tari sa poata studia in universitatile romanesti. Daca pentru multe universitati introducerea taxei generalizate ar fi adus venituri suplimentare, in conditiile in care taxele de scolarizare sunt cuprinse intre 300 si 600 de euro, pe cei care nu au o situatie materiala satisfacatoare, dar care doresc sa-si continue studiile, fiind motivati de rezultatele obtinute in ceilalti ani, decizia i-ar fi afectat. Pentru a fi pusa in aplicare decizia, urma sa fie stabilita o taxa accesibila care sa permita accesul tuturor absolventilor la studii, tinandu-se cont de venitul mediu al familiilor din care provin studentii romani.

Membrii comisiei de invatamant dezmint zvonurile

La intalnirea nationala a rectorilor, care a avut loc saptamana trecuta la Constanta, s-a discutat si pe marginea acestei chestiuni. In primul rand, s-a pus problema daca se va continua politica sociala in domeniul invatamantului superior, costisitoare de altfel, sau daca invatamantul va fi considerat o investitie proprie a fiecarui student, atragand resurse suplimentare de finantare. Insa, tinandu-se seama de conditiile sociale si economice actuale, absolventii de liceu nu pot acoperi din resurse proprii o parte din costurile pentru educatia superioara, de aceea s-a decis ca prevederea referitoare la obligativitatea suportarii unei parti din finantare aferenta procesului de invatamant, de ordinul a trei salarii medii, nu poate fi avuta in vedere. Rectorii considera sa o astfel de prevedere ar afecta grav sistemul national de invatamant superior prin diminuarea drastica a numarului celor care pot urma o facultate. Anghel Stanciu, presedintele Comisiei de Invatamant din Senat si Camera Deputatilor a precizat ca nu s-a intentionat niciodata introducerea unor astfel de taxe, fiind doar zvonuri plecate din randul studentilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii