Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Felix Stroe - „Este o uzină complexă“ RAJA SA modernizează Staţia de epurare Poarta Albă cu bani europeni (galerie foto)

ro

12 Jun, 2015 00:00 3118 Marime text
Moment de bilanţ pentru SC RAJA SA Constanţa. Ieri a avut loc inaugurarea oficială a Staţiei de epurare ape uzate de la Poarta Albă. Contractul de lucrări pentru reabilitarea staţiei de epurare este cuprins în proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“.

Lucrările au constat în reabilitarea staţiei vechi de epurare, care era depăşită tehnologic, apa reziduală rezultată fiind filtrată în mod empiric până la demararea investiţiei de către SC RAJA SA. Probabil că mulţi dintre noi îşi amintesc mirosurile emanate la trecerea podului de la Poarta Albă până nu demult. Odată cu modernizarea staţiei de epurare, acestea au dispărut. „La această dată, staţia este în operare şi se găseşte în perioada de notificare a defectelor, când sunt urmăriţi parametrii de funcţionare, sunt remediate eventualele erori de montaj şi se calibrează utilajele şi echipamentele“, a explicat şeful staţiei de tratare a apelor uzate din cadrul SC RAJA SA, Roxana Manea.

Apa reziduală, tratată cu raze ultraviolete

„Staţia de epurare de la Poarta Albă este un obiectiv foarte modern, investiţia având o valoare de 28.541.399,31 de lei. Staţia de epurare are o capacitate de deservire de aproximativ 55.000 de locuitori echivalenţi. Este o uzină complexă, tratarea apelor uzate făcându-se acum în trei trepte, mecanică, biologică şi chimică, urmând ca, înaintea deversării în Canalul Dunăre - Marea Neagră, apa epurată să treacă printr-o instalaţie de dezinfecţie cu raze ultraviolete. Practic, prin tratare cu raze UV, se distrug 99,99% dintre microorganisme, germeni, bacterii şi viruşi, apa care ajunge în Canalul Dunăre - Marea Neagră este aproape ca apa de băut“, a explicat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, cu prilejul tăierii panglicii la noul obiectiv de la Poarta Albă.
 
De la inaugurarea staţiei de epurare nu puteau lipsi reprezentanţii celor trei localităţi care vor beneficia efectiv de noua staţie de epurare de la Poarta Albă, primarii comunelor Poarta Albă şi Valu lui Traian - Vasile Delicoti şi Florin Mitroi, respectiv edilul-şef al oraşului Murfatlar, Valentin Saghiu. „Este o realizare pentru mediu, pentru locuitori, şi mă bucur că acest obiectiv a fost finalizat“, a declarat primarul de la Murfatlar. „Este o investiţie aşteptată şi o ambiţie că am reuşit să luăm bani europeni, este un model clar ce se întâmplă la RAJA şi ar trebui urmat exemplul şi la nivel naţional: absorbţia banilor europeni cu prioritate“, a declarat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti. „Este o realizare nu doar pentru aceste trei localităţi, ci pentru tot judeţul“, a ţinut să precizeze şi primarul comunei Valu lui Traian.
 
De la demararea la nivel naţional a Programului Operaţional Sectorial MEDIU 2007 - 2013, SC RAJA SA s-a implicat în mod semnificativ în absorbţia fondurilor europene, prin derularea de proiecte care să asigure îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale populaţiei şi de protecţie a mediului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii