Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fermierii constănţeni se plâng că seceta afectează culturile Statul oferă un milion de euro, sumă nerambursabilă, şi apă gratis pentru irigat

ro

08 Nov, 2018 00:00 2271 Marime text
Judeţul Constanţa a fost în topul producţiilor agricole la nivel naţional până în acest moment, după cum prezenta în urmă cu câteva luni Ministerul Agriculturii, prin Direcţia Agricolă a judeţului Constanţa. Totuşi, fermierii constănţeni s-au plâns prin diverse canale media că seceta o să aducă cel mai slab an de producţie de rapiţă, grâu şi alte produse agricole. Adevărul este însă că lipsa apei pentru culturi nu este cauzată de lipsa ploilor, ci, mai degrabă, de dezinteresul pentru îmbunătăţirea reţelei de irigat. ANIF a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, că din suprafaţa totală eligibilă pentru irigat fermierii au cerut apă gratis pentru mai puţin de 1% din suprafaţă.
 
Seceta este reală. Nimeni nu poate contesta factorul meteorologic. Într-adevăr, faţă de anul trecut, cantitatea de precipitaţii este mult mai scăzută, iar culturile de rapiţă şi grâu riscă să fie diminuate. Potrivit experţilor, rapiţa trebuia plantată după data de 15 august, iar în multe zone din judeţ, aceasta a încolţit fără probleme. În schimb, în opinia publică s-a propagat mesajul că seceta excesivă duce la o calamitate la nivel de agricultură.
 
Totuşi, la nivel oficial, nu au fost depuse decât câteva cereri contracararea efectelor secetei la Direcţia Agricolă, însumând nici măcar 1.000 de hectare afectate, până în prezent, dintr-un total de 560.000 de hectare, reprezentând suprafaţa totală agricolă din judeţ. Pentru rapiţă şi grâu au fost depuse cereri pentru 200 de hectare, o cifră infimă faţă de gravitatea situaţiei anunţate de fermieri, care au subliniat faptul că suprafeţe din întreg judeţul sunt afectate de secetă.
 
Desigur, cifrele nu sunt finale, urmând ca la sfârşitul anului Direcţia Agricolă să tragă linie, iar Ministerul Agriculturii să anunţe ce probleme vor întâmpina din pricina lipsei precipitaţiilor din această perioadă. Experţii vorbesc şi de faptul că o parte din suprafeţele unde este plantată rapiţa îşi poate reveni dacă vor începe curând precipitaţiile în Dobrogea, însă de menţionat este faptul că în nordul şi nord-vestul judeţului a plouat chiar recent, iar fermierii se pot lăuda cu încolţirea rapiţei. Seceta nu este doar la nivel de judeţ, ci la nivel naţional, unde suprafeţele afectate aparţin celor care nu au sistem de irigaţii.

Un milion de euro şi apă gratis pentru fermieri

Condiţiile de irigat în România s-au modificat de-a lungul anilor. Mai exact, potrivit conducerii ANIF Constanţa, Alin Trifan, director executiv, fermierii au posibilitatea de a iriga cu apă gratuit, susţinută de ANIF, dar şi să aplice pentru fonduri nerambursabile pentru organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) înfiinţate. 
 
„Conform Legii 133 din 19 iunie 2017, apa pentru irigaţii furnizată de ANIF este gratuită, suportată de statul român. În urma acestei legi, dar şi a unui studiu făcut pentru ANIF şi pentru negocierea cu aceştia, la ora aceasta, pe judeţul Constanţa, este o suprafaţă declarată viabilă ce poate fi reabilitată şi folosită pentru irigaţii de 130.000 de hectare, din suprafaţa totală care era amenajată de 430.000 de hectare. Anul acesta, am irigat 3.500 de hectare. Irigaţiile nu au fost băgate în seamă în ultimii 20 de ani, fermierul român a renunţat la irigaţii, dar nu are echipament de udare. Până acum spuneau că este apa prea scumpă, acum este gratis”, a spus Alin Trifan.
 
Fermierii din organizaţiile UAI beneficiază de 1 milion de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare şi suma este nerambursabilă. La nivelul judeţului, sunt 38 de astfel de organizaţii, dar multe sunt nefuncţionale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii