Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Fermierii, în 2024, nu vor avea o dificultate în agricultura din România". Anunțul lui Florin Barbu

ro

22 Jan, 2024 15:21 844 Marime text
foto: Unsplash
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, i-a asigurat, luni, pe fermierii din judeţul Mureş că în acest an nu vor întâmpina dificultăţi şi că toate aspectele asumate în urma negocierilor cu colegii lor se regăsesc în Monitorul Oficial, iar unele vor fi reglementate în perioada următoare.

"Ştiu problemele cu care se confruntă fermierii români, ştiu revendicările pe care le au, am avut discuţii foarte importante atât cu fermierii din stradă, cât şi cu formele asociative. Vreau să liniştesc încă o dată fermierii români că procesele verbale pe care le-am încheiat, atât cu protestatarii din zona de Afumaţi, cât şi cu fermierii din formele asociative, toate lucrurile asumate prin acele procese verbale, o parte dintre ele deja sunt publicate în Monitorul Oficial. Şi săptămâna aceasta urmează celelalte acte normative şi cred că finanţarea pe care Ministerul Agriculturii o are pentru anul 2024 şi actele normative pe care noi le vom asuma în Guvernul României, fermierii în anul 2024 nu vor avea o dificultate în agricultura din România", a declarat ministrul Florin Barbu.

Fermierii din judeţul Mureş i-au prezentat, luni, ministrului Agriculturii, o listă cu 13 revendicări, între acestea fiind şi interzicerea de îndată a tranzitului şi a importurilor de cereale, seminţe oleaginoase, şroturi şi alte produse agroalimentare din Ucraina, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte ţări, dar având la bază proveninenţa din Ucraina.

Între revendicări, fermierii mureşeni au cerut demersuri la Bruxelles pentru acordarea de subvenţii egale cu celelalte state din Uniunea Europeană, dar şi compensarea pierderilor suferite de către fermieri în anul 2023 datorită importurilor necontrolate din Ucraina.

În plus, fermierii au cerut actualizarea ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură, diferenţierea ajutorului de stat pentru motorină în funcţie de panta terenurilor şi dificultatea de exploatare a acestora, întrucât în zonele deluroase specifice Transilvaniei este imposibilă încadrarea în plafonul de 78 de litri la hectar.

S-a mai solicitat verificarea calităţii laptelui la punctele vamale, rezolvarea plăţii pe Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi pentru animalele înscrise într-un Registru Genealogic (RG), publicarea de către Ministerul Agriculturi până la 30.01.2024 a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea bunăstării la vaca de lapte sau de carne.

De asemenea, fermierii mai doresc urgentarea achitării subvenţiilor pe suprafaţă, respectiv pe bovine de lapte/carne, suine şi păsări, pentru organizarea finanţării campaniei de primăvară 2024 şi solicitarea adresată Comisiei Europene pentru aprobarea derogării de la GAEC 7 şi 8.

Fermierii au cerut să fie consultaţi înaintea elaborării a noii legi a arendei, obligativitatea prezentării dovezii de fermier activ la depunerea cererii pentru subvenţii la APIA, măsuri pentru reducerea populaţiei de urşi şi păstrarea facilităţii anterioare datei 01.11.2023 privind scutirea de la plata CASS.


foto: Agerpres.ro 





Citește și: 

Dialogul cu fermierii s-a încheiat cu un proces verbal. Anunțul ministrului de resort, Florin Barbu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii