Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File de istorie Leagăn cu lanţuri, circ şi festival pentru Capela Militară - distracţiile constănţenilor (document)

ro

20 Aug, 2012 01:00 1899 Marime text

Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale deţine în patrimoniul său o serie de cereri pe care Primăria Constanţa le primea pentru diverse motive. Spre exemplu, pe 30 decembrie 1932, municipalitatea a primit din partea Cercului Studenţesc Constănţean o cerere pentru organizarea pe 5 ianuarie 1933 o serată dansantă pentru ajutorarea căminului şi studenţilor lipsiţi de mijloace. Cercul Studenţesc cerea Primăriei să îi pună la dispoziţie saloanele pe care le deţine.

În 1936, Comitetul de iniţiativă pentru zidirea Capelei Militare Carol II anunţă municipalitatea că pe 20 februarie intenţiona să organizeze un festival artistic urmat de dans, în scopul măririi fondului adunat pentru zidirea Capelei Militare în Garnizoana Constanţa. Evenimentul avea să se desfăşoare în sala Elpis, iar Comitetul ruga autorităţile locale să ofere sala gratis sau pentru o chirie mai mică. Şi Comunitatea Bulgară a organizat un bal, pe 1 martie 1936, la ora 6, în sala Izvor de pe strada Maior Şonţu nr. 5. Însă Primăria nu era înştiinţată doar de balurile organizate, ci primea cereri pentru amplasarea unor jocuri cu ocazia sărbătorilor.

Astfel, Ioan T. Bălan solicita să monteze pe locul viran numit Piaţa Călăraşilor un leagăn cu lanţuri, o încercare de putere şi o scenă sportivă „pentru a distra tinerimea de sfintele sărbători ale Paştelui şi în fiecare Duminici şi sărbători din sizonul de vară pentru care voi plăti tacsa comunală". Cererii acestuia i-a urmat un document semnat de Petre Roussiere, care cerea permisiunea de a deschide o terasă de „Tragere la tir" cu puşti cu aer comprimat pe locul viran în Piaţa Călăraşi, lângă „lanţu lui Bălan".

Primăria îl autoriza în aprilie 1936 pe Constantin V. Tănase „de a instala un leagăn cu lanţuri pentru distracţia publicului, în piaţa Cartierului Anadalchioi, pe timpul sărbătorilor de paşti". Dar oraşul primea şi circul. O cerere din iulie 1936 semnată de Teodora Vârtejeanu, director de circ, arăta municipalităţii intenţia de a aduce distracţie în Piaţa Chiliei. Circul lui K. H. Kludsky se dorea a fi instalat în incinta Oborului.

Documentele fac parte din patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii