File din al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu Fiu de primar, fost consilier local şi lider PSD, trimis în judecată alături de şeful suspendat al CJC (documente)
File din al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu: Fiu de primar, fost consilier local şi lider PSD, trimis
17 Nov, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
6117
Marime text
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, vineri, trimiterea în judecată a 19 inculpați, persoane fizice și juridice, în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi a peste 1 milion de lei în dauna statului român“, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.
Printre cei 19 se numără și SC Rom Coman SRL, o societate care figurează ca fiind înființată în anul 1992, cu sediul în comuna constănțeană Aliman, dar și doi foști administratori ai societății, Aurelian Victor Coman și Dan Daniel Popa, renumiți oameni de afaceri în zonă.
După cum se precizează în același comunicat de presă, în sarcina societății comerciale s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat, în timp ce în sarcina celor doi foști administratori s-au reținut infracțiunile curente de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, constituirea unui grup infracțional organizat, transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, evaziune fiscală, spălare a banilor.
Ce spune DNA?
„În perioada 2010 - 2012, a efectuat plăţi nelegale către R.A.J.D.P. Constanţa în cuantum de 20.254.603,36 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de împădurire, fără a fi îndeplinite condiţiile impuse prin H.C.J. Constanţa nr. 310/2009 şi H.C.J. Constanţa nr. 402/2009 şi fără a exista documente justificative întocmite în condiţiile legii. La baza achitării presupuselor lucrări de împăduriri efectuate pe raza judeţului Constanța de la bugetul Unității Administrativ-Teritoriale Județul (U.A.T.J.) Constanţa către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa au stat mai multe documente contabile emise de inculpații Coman Victor Aurelian și Popa Daniel Dan, administratori ai SC Rom Coman SRL.În data de 16 iulie 2013, inculpaţii Coman Victor Aurelian şi Popa Daniel Dan au cesionat în mod fictiv părţile sociale ale SC Rom Coman SRL către o persoană de condiţie socială modestă, analfabetă, cu scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.
În perioada 1.09.2011 - 3.03.2014, inculpaţii Popa Daniel Dan şi Coman Victor Aurelian, în calitate de administratori ai SC Rom Coman SRL, au omis să evidenţieze în documentele financiar-contabile ale societăţii venituri obţinute din relaţiile comerciale avute cu R.A.J.D.P. Constanţa, în cuantum de 23.786.168,62 de lei, au evidenţiat în actele contabile ale SC Rom Coman SRL cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv cheltuieli cu plata zilierilor, dividende fictive, retrageri de la bancomat, plăţi către entităţi afiliate fără documente justificate, în cuantum total de 20.182.023,62 de lei şi au executat evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri, respectiv Registre de evidenţă a zilierilor şi «borderouri de plată muncitori zilieri», provocând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 7.672.957,62 de lei, echivalent a 1.710.918,82 de euro“, se arată în comunicatul de presă transmis de procurorii DNA.
În insolvență din 2009. Ultima cifră de afaceri declarată - 2012
În ceea ce-l privește pe Victor Aurelian Coman, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile care-i aparțin, iar în ceea ce privește societatea administrată de acesta până în 2014, SC Rom Coman SRL, s-a propus măsura preventivă a interdicției inițierii ori, după caz, a suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare a firmei.Potrivit Registrului Comerțului, SC Rom Coman SRL figurează în prezent ca fiind în insolvență, sub incidența Legii nr. 85/2006, cu un asociat unic în persoana lui Aldea Sunai și cu Lițcanu și Gheorghiță SPRL în calitate de administrator judiciar, numit la data de 7 mai 2014.
În anul 2009, firma care, în prezent, este înregistrată cu sediul în Constanța, avea sediul în comuna constănțeană Aliman. Potrivit Monitorului Oficial - partea a IV-a, nr. 4518/31.08.2009, Tribunalul Constanța dispusese la acea dată dizolvarea societății. Cu toate acestea, pe www.vrajitorul.eu sunt disponibile date financiare de la finalul anului 2012, când firma declarase o cifră de afaceri de 3.443.243 de lei, profit zero și 20 de salariați. La finalul anului 2009, societatea declarase o cifră de afaceri de 1.552.133 de lei, un profit net de 71.477 de lei și patru salariați. Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență din 17 ianuarie 2011, la deschiderea procedurii de insolvență, calitatea de administrator judiciar o avea Argeș Insolv SPRL, din București. În martie 2011, în tabelul preliminar al creanțelor debitorului SC Rom Coman SRL figurau Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, cu 359.211 lei, provenind din taxe și impozite, și SC Duo SRL, cu 684,57 de lei, provenind din facturi.
De la tată la fiu
Potrivit www.vrajitorul.eu, SC Rom Coman SRL a fost preluată de Victor Aurelian Coman și Dan Daniel Popa în anul 2005 de la Nicolae Coman, nimeni altul decât tatăl lui Victor Aurelian Coman și fost primar comunist al comunei Aliman. De altfel, nici fiul lui Nicolae Coman nu a stat departe de administrația locală și de viața politică. Potrivit declarațiilor de avere și de interese publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, pe Victor Aurelian Coman îl găsim în perioada 2010 - 2011 în calitate de consilier local în Consiliul Local Aliman, dar și ca vicepreședinte al PSD - organizația locală.În iulie 2013, după cum indică aceleași date disponibile pe www.vrajitorul.eu, Victor Aurelian Coman și Dan Daniel Popa, în calitate de asociați ai SC Rom Coman SRL, au hotărât cooptarea în calitate de asociat a lui Aldea Sunai și numirea acestuia în funcția de administrator pe o perioadă nedeterminată. În octombrie 2013, avea să fie înregistrată schimbarea sediului social de la Aliman în municipiul Constanța.
Coman și Popa, parteneri și în alte afaceri
Aceasta nu este singura afacere în care apar ca asociați Victor Aurelian Coman și Dan Daniel Popa. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, cei doi mai sunt asociați în SC Agrozootehnica Aliman SRL, societatea fondată în anul 2009 de ei împreună cu Dumitru Chivu şi în SC Vidal Silva SRL, în timp ce pe Victor Aurelian Coman îl mai regăsim în decursul timpului și în SC Agropan Compus SRL.Despre Dan Daniel Popa se spune că ar fi cel care s-a aflat la conducerea societății Agrostral SA, firmă care administra peste 500 de hectare de vie ale proprietarilor din Aliman în momentul în care aceasta a intrat în faliment, el vânzând ulterior societatea cu tot cu terenuri firmei familiei lui Gheorghe Albu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Mergând pe firul afacerii Agrostral puțin mai în urmă, aflăm că societatea, fondată în 1991 și în prezent dizolvată, a preluat la origini în administrare patrimoniul fostei Asociații Economice Intercooperatiste Viticola Aliman. SC Agrostral SA a avut 29 de acționari fondatori, printre ei numărându-se şi fostul primar Nicolae Coman, tatăl lui Victor Aurelian Coman.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii