Finanțare americană nerambursabilă de peste 1,2 milioane de dolari pentru Nuclearelectrica. La ce vor fi folosiți banii de către compania românească
Finanțare americană nerambursabilă de peste 1,2 milioane de dolari pentru Nuclearelectrica. La ce vor fi folosiți- Nuclearelectrica a primit din partea Agentiei SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) un grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificarii unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.
Nuclearelectrica a primit din partea USTDA un grant nerambursabil de 1.277.115 dolari pentru finanțarea serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificarii și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România, anunță Mediafax.
Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fară emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035.
Așadar, interesul SNN este de a iniția în timp util identificarea și evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decat zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.
Pe langă dezvoltarea în forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania.
Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat și pentru mediul de afaceri dupa anul 2035.
Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente și tehnologie avand o asistenta tehnica adecvată și să inițiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior.”- Cosmin Ghita, director general al SNN.
Nuclearelectrica a semnat în martie 2019 un Memorandum de Intelegere cu compania americană NuScale Power in vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară dezvoltată de NuScale.
Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltarii, autorizarii și constructiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România.
Acest acord reprezintă un semnal al interesului Romaniei pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de noua generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generatii de reactoare nucleare.
NuScale dezvolta o centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apa ușoara pentru a furniza electricitate, incalzire termică, desalinizare.
Proiectul reactorului mic modular (SMR) are la baza o construcție modulara integral fabricată de NuScale capabilă sa genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune.
O centrală nucleară poate acomoda pana la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fară emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawatilor.
Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, procurare și construcție cu o traditie de 60 de ani în industria nucleară comercială.
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp