Firma din dosarul lui Sorin Strutinsky New Open Sector SA, în instanţă pentru neplata unei datorii către o companie din Bulgaria
Firma din dosarul lui Sorin Strutinsky: New Open Sector SA, în instanţă pentru neplata unei datorii către o
24 Jul, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4688
Marime text
În 2012, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa cumpăra energie electrică pentru consumatorii captivi în reţeaua Comvex, în valoare de 137.720 lei, fără TVA, de la firma OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD Bulgaria Sucursala Bucureşti, potrivit anunţului de atribuire nr. 128138/31.08.2012. În afară de contractul adjudecat cu CNAPM Constanţa, firma din Bulgaria a mai stabilit legături de afaceri şi cu firma New Open Sector SA, firmă aflată în sfera de influenţă a lui Sorin Strutinsky, aşa cum arată rechizitoriul DNA întocmit în cazul reţinerii sale din luna februarie.
De unde reiese acest lucru? Pe 21 iulie, pe rolul Judecătoriei Constanţa, OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD Bulgaria Sucursala Bucureşti cu sediul procesual ales la SCA Epure Lizac şi Asociatii a deschis o acţiune civilă împotriva New Open Sector SA pentru o ordonanţă de plată. Aşadar, New Open Sector este debitoare în raport cu firma din Bulgaria. Instanţa încă nu a stabilit primul termen de judecată al cauzei. Potrivit unui reprezentant al societăţii bulgare, „este vorba despre o datorie. Avocaţii ne-au solicitat o listă cu toţi debitorii firmei pentru a-i putea acţiona în judecată pe cei care nu ne-au achitat datoriile restante mai vechi de şase luni. Mai exact, societatea New Open Sector are două facturi restante din luna decembrie a anului 2014, în valoare totală de 32.000 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor de energie electrică“. Acesta a afirmat, de asemenea, şi că în luna mai a anului trecut, firma achitase de două ori o factură de aproape 10.000 de lei. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la SC New Open Sector SRL, însă numărul de telefon mobil trecut pe fişa de la Registrul Comerţului nu este alocat, iar numărul de telefon fix menţionat nu funcţionează.
New Open Sector, în dosarul lui Sorin Strutinsky
Cum spuneam, societatea debitoare, New Open Sector, are o legătură precisă cu Sorin Strutinsky, aşa cum reiese din rechizitoriul întocmit de DNA. Amintim că în februarie 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel-Sorin Strutinsky sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Conform DNA, „în perioada 2009 - 2013, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit sume de bani de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa“. Potrivit rechizitoriului întocmit în această cauză, în perioada 2013 - 2014, Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanţii societăţilor comerciale să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care ar fi transferat bani din patrimoniul firmei denunţătorului suma de 159.588 de lei în patrimoniul SC New Open Sector SA (cea mai mare sumă dintre toate societăţile menţionate).
Cine este însă de fapt New Open Sector? SC New Open Sector SA a luat fiinţă în anul 2010 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Mamaia. Capitalul social subscris este de 2.500.000 de lei, integral vărsat, compus din 250 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 10.000 de lei. Asociaţii societăţii sunt Mandonina Trading Limited (cu sediul în Cipru, Aristarchou, Nicosia), care deţine 246 de acţiuni (98,4% din capitalul social) şi Gheorghe Theodor Stoica, născut în 1972, în Craiova, judeţul Dolj, care deţine patru acţiuni (1,6% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“ a fost Gheorghe Theodor Stoica, însă acesta a renunţat la mandate începând cu 25 iunie 2015, potrivit datelor de la Registrul Comerţului la data de 23 iulie 2015.
New Open Sector a construit, pe terenuri retrocedate prin dispoziţia fostului primar Radu Mazăre sau cumpărate de la Primăria condusă de acesta, Lake View - cunoscut drept „cuibul“ afaceristului Sorin Strutinsky. Cum se leagă New Open Sector de Sorin Gabriel Strutinsky? Societatea, avându-i ca asociaţi pe Mandonina Trading Limited Cipru şi Gheorghe-Theodor Stoica, unul dintre cenzorii suplenaţi (in prezent) fiind Mihaela Elvira Gherasim, este implicată în dosarul în care a fost arestat Sorin Gabriel Strutinsky. Procurorii DNA spun că, în cursul anului 2012, Strutinsky ar fi pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, ar fi promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului.
Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 de lei şi TVA aferent de 3.058.569,53 de lei), în baza contractului anterior menţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu ar fi primit de la denunţător suma de 635.886,80 de lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, printre care şi SC New Open Sector SA.
Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 de lei şi TVA aferent de 3.058.569,53 de lei), în baza contractului anterior menţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu ar fi primit de la denunţător suma de 635.886,80 de lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, printre care şi SC New Open Sector SA.
Cât despre firma creditoare, OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD Bulgaria Sucursala Bucureşti, cotidianul Replica nota în urmă cu ceva timp: „Înfiinţată pe 14.05.2009, OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD, cu sediul într-un apartament din oraşul Kazanlak, regiunea Stara Zagora, are în România 10 angajaţi şi profituri de milioane de euro din comerţul cu energie electrică. Cel mai bun an pentru bulgari a fost 2010, când au raportat o cifră de afaceri de 107.881.196 lei şi un profit net de 3.059.445 lei, în timp ce pentru anul 2011 au declarat o cifră de afaceri în scădere, de 78.645.928 lei, cu un profit net de 887.077 lei. În schimb, firma bulgărească de comercializare a energiei electrice româneşti avea la data de 30.06.2012 datorii la stat de 503.988 lei, potrivit ANAF, iar Transelectrica o raporta, pe 09.04.201c, ca având două restanţe de plată, în valoare de 175.693,92 lei, respectiv 497.537,87 lei. Din datele raportate autorităţilor româneşti, OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD este administrată de bulgarul Angel Ivanov Bozhilov. Site-ul oficial al companiei ne oferă însă mult mai multe informaţii. De aici aflăm că OET, deţinută de off-shore-ul United Energy Traders Ltd, derulează afaceri cu energie în şapte ţări: Bulgaria, Macedonia, Grecia, Turcia, Serbia, Ungaria şi România. Compania este condusă de un consiliu directorial alcătuit de Iordan Iordanov, Ivan Kutevski, E. Sokmen Dereli şi Ristea Priboi“.
Pod peste Dunăre, la Constanţa, făcut de OET?
Ziua News (http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/priboi-sapunaru-si-pinalti-intalnire-de-gradul-trei-la-un-hotel-din-bucuresti-111530) nota despre Ristea Priboi, membru al Consiliului Director la data atriburii contractului de către CNAPMC: „Ristea Priboi, fost colonel de Securitate, agent SIE, deputat PSD şi fost consilier personal al lui Adrian Năstase, pe vremea când acesta era premier. În 2011, presa centrală scria că Ristea Priboi ar fi intermediat intrarea în România a uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume, şi anume gigantul azer de stat SOCAR. Aceasta a preluat o societate românească înglodată în datorii - Romtranspetrol din Botoşani - al cărei patrimoniu constă în câteva benzinării răsfirate prin judeţele Moldovei, o achiziţie cât se poate de surprinzătoare pentru importanta companie petrolieră. „În 2010, numele lui Ristea Priboi era amintit din nou, în cadrul unor negocieri pe care o firmă bulgărească, OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD - la care fostul ofiţer de securitate figura ca angajat - le-a dus cu autorităţile ieşene pentru livrarea de combustibil CET-ului din municipiul moldav. Afacerea se ridica la impresionanta sumă de 40 de milioane de euro, însă a eşuat. În martie 2012, bulgarii au început o serie de negocieri şi cu municipalitatea din Călăraşi, pentru un parteneriat public-privat prin care ar fi urmat să se construiască un pod peste Dunăre, între Călăraşi şi Ostrov (Constanţa), un megaproiect în valoare de 750 de milioane de euro“, mai notează ZIUA News.
În acelaşi an 2012, afacerile în domeniul energiei s-au extins către sud-estul ţării. „La începutul lui septembrie 2012, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) SA Constanţa a intrat oficial în portofoliul afacerilor cu energie derulate de Priboi. Portul Constanţa a cumpărat, fără licitaţie, energie electrică în valoare de circa 1,3 miliarde de lei vechi de la firma OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD Bulgaria Sucursala Bucureşti, intrată de puţin timp pe piaţa românească. Potrivit presei constănţene, contractul a fost oferit fără licitaţie, cu justificarea că «lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice»“, se mai arată pe Ziua News.ro.
Conform ZIUA News.ro în 2012, „OET este deţinută de off-shore-ul United Energy Traders Ltd, care derulează afaceri cu energie în şapte ţări: Bulgaria, Macedonia, Grecia, Turcia, Serbia, Ungaria şi România. Compania este condusă de un consiliu directorial alcătuit din Iordan Iordanov, Ivan Kutevski, E. Sokmen Dereli şi românul Ristea Priboi“. În prezent, potrivit Registrului comerţului la data de 23 iulie, persoana împuternicită în România a OET este Bozhilov Angel Ivanov.
Cine este Ristea Priboi
Potrivit ZIUA News.ro, „Ristea Priboi a absolvit Şcoala de Securitate de la Băneasa (1968) şi a lucrat în Direcţia de Informaţii Externe, ocupând funcţia de adjunct al generalului Nicolae Pleşiţă. După 1990 s-a înscris în PDSR, apoi PSD, şi a continuat să facă parte din SIE. A fost trecut în rezervă în anul 1997. Fostul ofiţer şi politician a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, în dosarul «Mătuşa Tamara», alături de fostul premier al României, Adrian Năstase, şi de fostul şef de la Prevenirea Spălării Banilor, Ioan Melinescu, fiind, ulterior, achitat de ÎCCJ. Fugit din ţară între anii 2005 şi 2008 din cauza acestui dosar, Priboi a intrat într-un con de umbră, timp de câţiva ani. Din 2010, numele său reapare în diferite afaceri legate de energie, fiind întâlnit constant în cadrul companiei OET“, se arată pe Ziua News.ro. OET apare în Monitorul Oficial ca având contracte încheiate şi cu Eco energy SRL, Italrom Energy Plus SRL, Complexul Energetic Oltenia SA etc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii