Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 07 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma ta e în criză? Află cum funcționează șomajul tehnic

ro

07 Oct, 2024 10:09 156 Marime text
Foto: Pexels
  • Angajatorul v-a obligat să intrați în șomaj tehnic. Are dreptul să facă asta sau încalcă de fapt legea?
     

Șomaj tehnic

 

Șomajul tehnic, reglementat prin art. 531 din Codul Muncii, permite angajatorului să suspende temporar contractul individual de muncă. Șomajul tehnic intervine atunci când angajatorul se confruntă cu imposibilitatea temporară de a asigura continuarea activității din motive economice, tehnologice, structurale sau alte motive similare. În aceste circumstanțe, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate, aceștia beneficiind de o indemnizație din fondul de salarii al angajatorului.
 

Pentru a recurge la această măsură, angajatorul trebuie să demonstreze existența unor cauze obiective care determină întreruperea sau reducerea temporară a activității, scrie Legal Badger
 

Simpla dorință de diminuare a costurilor salariale nu constituie un motiv întemeiat pentru aplicarea șomajului tehnic.
 

Conform dispozițiilor cuprinse în art.  531 din Codul Muncii, cuantumul indemnizației de șomaj tehnic este stabilit la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără a putea depăși 75% din salariul mediu brut pe economie. Pe durata suspendării, salariații își păstrează drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil, exceptând drepturile salariale.
 

Obligațiile părților

 

Angajatorul are obligația de a informa salariații despre decizia de a dispune șomajul tehnic și de a obține acordul organizațiilor sindicale sau al reprezentanților salariaților, după caz. De asemenea, acesta trebuie să depună documentația necesară la autoritățile competente pentru a beneficia de sprijinul acordat de stat.
 

Salariații aflați în șomaj tehnic au îndatorirea de a rămâne la dispoziția angajatorului, putând fi rechemați la serviciu în orice moment. Aceștia își păstrează dreptul de a presta muncă pentru alți angajatori în perioada suspendării, cu respectarea clauzelor de neconcurență, dacă este cazul.
 

Principalul beneficiu al șomajului tehnic constă în posibilitatea menținerii locurilor de muncă în perioade dificile pentru angajator, oferind flexibilitate companiilor și reducând riscul concedierilor colective. Pentru salariați, deși implică o diminuare temporară a veniturilor, această măsură asigură continuitatea raporturilor de muncă.
 

Un dezavantaj al șomajului tehnic ar fi impactul financiar asupra salariaților și potențialul de utilizare abuzivă a acestui mecanism de către unii angajatori pentru a reduce nejustificat costurile salariale.
 

Aplicarea șomajului tehnic trebuie să respecte strict condițiile prevăzute de lege pentru a-și atinge scopul de protecție a intereselor ambelor părți ale raportului de muncă.

Citește și

Încă o parcare supraetajată, în Tomis Nord, Constanța! Iată unde vrea Primăria să o construiască

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii