Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiscul, pe urmele noastre De astăzi, băncile raportează zilnic la ANAF câţi bani au românii

ro

02 Jan, 2016 00:00 5036 Marime text
Din prima zi a acestui an a intrat în vigoare Codul de Procedură Fiscală. Ei bine, acest cod obligă, de ieri, băncile să raporteze zilnic la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în fiecare zi, lista persoanelor fizice sau juridice care îşi deschid sau închid un cont bancar, de orice fel, dar şi dacă cineva închiriază sau renunţă la o cutie de valori.
 
Practic, inspectorii bancari vor trebui să știe exact câţi bani deţin românii în bănci şi în ce monedă, ce tranzacţii fac şi ce păstrează în cutiile de valori. Practic, la prima transmitere instituţiile de credit vor comunica şi următoarele: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, ce deţin conturi deschise la data de 31.03.2016, conturi închise în perioada 01.01.2010- 31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea.
 
Pe lângă bănci, şi cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imobiliari vor avea obligaţia să raporteze zilnic către ANAF tranzacţiile care depăşesc 5.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia este efectuată prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
 
Totodată, instituţiile de credit vor fi obligate, conform Codului de Procedură Fiscală, ca la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.
 
Guvernul a susţinut că măsura prezintă avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care să fie valorificată atăt în scopul identificării evaziunii fiscale, cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită. Acest aspect este însă discutabil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii