Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:43 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florin Gheorghe se opune trecerii Portului Constanţa în administrarea municipalităţii Chiru, candidatul ARD în Colegiul 4 Senat, vrea o taxă de solidaritate pentru constănţeni

ro

19 Nov, 2012 02:52 2577 Marime text
conferinta_ARD_Gigi_Chiru_.jpgGigi Chiru, liderul PDL Constanţa şi, în acelaşi timp, candidat la mandatul de senator în Colegiul 4, Dănuţ Culeţu, fostul prefect al judeţului şi aspirant la mandatul de deputat în Colegiul 9 şi Florin Gheorghe, candidat la deputăţie în Colegiul 10 au susţinut, ieri, o conferinţă de presă. Cei trei candidaţi ARD la alegerile generale din 9 decembrie au vorbit despre proiectele pe care le au în vedere în calitate de posibili viitori parlamentari.

Culeţu susţine Legea falimentului persoanelor

Astfel, Dănuţ Culeţu, fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa, competitor în Colegiul 9 Camera Deputaţilor, a vorbit despre ceea ce el a numit imperios necesar, anume adoptarea unui proiect de lege privind protejarea cetăţenilor care riscă să-şi piardă casele. Este vorba despre o lege a falimentului personal sau legea insolvenţei personale care s-ar aplica în situaţiile în care persoanele fizice nu îşi mai pot returna creditele. Nu sunt, însă, vizate creditele de consum, ci acelea contractate pentru locuinţe. Legea menţionată ar produce efecte doar după ce, vreme de doi, trei ani, cetăţenii au făcut dovada faptului că sunt de bună credinţă, plătindu-şi ratele la credite. Dănuţ Culeţu a dat exemplu altor ţări în care a fost adoptată o lege similară: Italia, Spania, Lituania, chiar şi Statele Unite şi Canada.

Taxa de solidaritate

conferinta_ard.jpgÎn ceea ce-l priveşte pe aspirantul la mandatul de senator în Colegiul 4, Christian Gigi Chiru, acesta a propus susţinerea unui proiect de lege privind achitarea unei taxe de solidaritate faţă de cetăţenii judeţului Constanţa de către companiile care desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor naturale şi de furnizare a energiei electrice, nucleare şi eoliene în judeţ, dar şi în zona economică a Mării Negre. Candidatul ARD a explicat că, în urma colectării acestei taxe de solidaritate de către instituţiile abilitate, locuitorii judeţului Constanţa vor beneficia de sumele de bani necesare acoperirii costurilor pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece. În opinia lui Chiru, această taxă nu va fi una de tipul Robin Hood: „Nu este o taxă Robin Hood, dar vrem să luăm de la străinii bogaţi că să dăm un pic de confort cetăţenilor Constanţei". Taxa va fi calculată procentual, prin raportarea la volumul activităţii de exploatare a resurselor naturale de gaze şi petrol din Constanţa. O parte din suma colectată în urma încasării acestei taxe de solidaritate ar urma să fie direcţionată către sistemul de sănătate şi cel de învăţământ din judeţul Constanţa.

Strângerea de semnături pentru Cazino continuă

În altă ordine de idei, Gigi Chiru a vorbit şi despre demersul de strângere de semnături aparţinând acelor constănţeni care se opun vânzării Cazinoului. În doar cinci zile, numai în Colegiul 4 Senat au fost strânse peste 20.000 de semnături. Conform declaraţiilor aspirantului la un mandat de senator în acest colegiu, iniţiativa va continua până atunci când se vor strânge 100.000 de semnături.

Amintim că proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii ARD, care priveşte organizarea unui referendum local referitor la soarta Cazinoului, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal Constanţa de mâine. Conform declaraţiilor lui Chiru, demersul privind Cazinoul, clădirea emblematică a Constanţei, a fost încununat de succes până la momentul actual. El a mărturisit, însă, că este sceptic cu privire la seriozitatea introducerii acestui proiect pe ordinea de zi, având în vedere că el figurează la capitolul „Diverse".

Despre depolitizarea Portului Constanţa

Florin Gheorghe, candidatul ARD la un mandat de deputat în Colegiul 10, a vorbit despre intenţia social democraţilor de a transfera acţiunile Portului Constanţa către administraţia publică locală. Reamintim că la ora actuală acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) sunt împărţite astfel: 20% sunt deţinute de Fondul Proprietatea, 20% le are municipalitatea, 60% - Guvernul. Parlamentarii PSD de Constanţa au iniţiat, însă, un proiect de lege care vizează trecerea, cu titlu gratuit, a unui pachet de acţiuni către: Consiliul Local Constanţa - 31%, Consiliul Local Mangalia - 3%, Consiliul Local Năvodari - 3%, Consiliul Local Agigea - 3% şi Consiliul Judeţean Constanţa - 15%.

Din acest punct de vedere, Florin Gheorghe a declarat că municipalitatea vizează doar profitul CNAPMC, nu şi partea de investiţii căreia, din punctul său de vedere, administraţia locală nu îi va face faţă. Potrivit spuselor sale, proiectele de investiţii demarate anul acesta în Port ajung la 750 de milioane de euro, din care 75-80% reprezintă fonduri europene, restul fiind contribuţia statului român. „Nu cred că Primăria Constanţa ar avea posibilitatea să-şi achite cota parte din aceste investiţii", a subliniat aspirantul la un mandat de deputat în Colegiul 10. Ulterior, subliniind nevoia depolitizării Portului Constanţa, Gheorghe a adăugat: „Nu e oportună trecerea acestor acţiuni la Primăria Constanţa".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii