Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forțele Aeriene Române. Reprezentare de excepție a României pe cerul Ungariei

ro

28 Aug, 2021 18:51 2377 Marime text
  • Unul dintre românii care reprezintă România la International Air Show care se desfășoară în perioada 28-29 august la Kesckemet, în Ungaria, este comandorul Daniel Moise, pilot pe avionul supersonic MIG-21 LanceR din cadrul Bazei 86 Aeriană Borcea.
Cu aproximativ 2000 de ore de zbor pe MIG-21 și cu 23 de ani de carieră militară, el duce mai departe, începând din acest an, cu mândrie și onoare tradiția participării la acest Air Show.

„Este o mare bucurie pentru noi să putem participa la acest Air Show în Ungaria. Este o tradiție pentru noi deoarece am fost invitați în fiecare an, iar de ani buni Forțele Aeriene au avut reprezentanți aici de la Borcea și de la Câmpia Turzii, MIG-ul 21 reprezintând un punct de atracție”, precizează acesta.


Avionul supersonic MIG-21 LanceR nu este un avion pentru show-uri aeriene, este un avion militar de mare viteză, zborul de prezentare presupunând foarte mult antrenament deoarece vitezele sunt mari, iar dorința pilotului de a se afla cât mai mult în raza vizuală a publicului și să execute manevre cât mai spectaculoase, la cât mai joasă înălțime înseamnă foarte multă pregătire.

„Până în prezent am avut onoarea să-l însoțesc pe domnul comandor Gheorghe Stancu la multe show-uri aeriene și aș putea să menționez, cu excepția celor din țară BIAS-ul și Ziua Porților Deschise, am fost alături de dânsul în Cehia, la Ostrava, de două ori, la Fairford la unul dintre cele mai frumoase show-uri aeriene și unde, în 2019, domnul comandor a făcut o figură foarte frumoasă cu o evoluție foarte apreciată.

Din păcate domnul comandor s-a retras din activitate și a sosit momentul ca eu să duc mai departe tradiția. Sper să mă ridic la nivelul așteptărilor!

Îmi doresc ceea ce își dorește orice pilot, să decoleze și să aterizeze în siguranță și vremea să fie bună. În al doilea rând pentru publicul despre care nu încape îndoială că va fi unul numeros, îmi doresc ca evoluția MIG-ului să fie apreciată așa cum era pe timpul domnului comandor Stancu deoarece dorim să arătăm că ducem tradiția mai departe.

Zborul este a doua mea natură. Nu mi-am dorit niciodată să mă fac pilot, dar am descoperit această meserie când am intrat în școală.

La început a fost curiozitatea. După ce am fost la vizita medicală și din 28 de candidați am fost numai trei apți, am intrat la Școala de la Boboc în 1992 și am început să zbor IAK-52 în primul an și L-29 în următorii patru ani, iar MIG-ul 21 l-am descoperit pe când comandantul Bazei de la Borcea de atunci, comandorul Daniel Luca, ne-a făcut o prezentare care să ne atragă către Bărăgan.

A venit cu MIG-ul 21, a evoluat la verticala pistei și din acel moment am știut ce vreau. Am avut onoarea de a veni la Borcea din 1997 și de a zbura cu domnul general (r) Dorel Luca care este considerat unul dintre cei mai buni piloți de MIG-21”, a adăugat comandorul Daniel Moise.

Sursă foto: Facebook.com / Forțele Aeriene Române - Mădălina Burlacu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii