Forţele Navale Române Perfecționare continuă pentru misiuni reale, de mare risc! Mărturiile unui scafandru de luptă (FOTO)
Forţele Navale Române: Perfecționare continuă pentru misiuni reale, de mare risc! Mărturiile unui scafandruPerfecționare continuă pentru misiuni reale, de mare risc!
Scafandrii EOD care au desfășurat joi, 13 aprilie, misiunea de distrugere a unei mine marine provenite din barajul istoric din cel de-Al Doilea Război Mondial, sunt militari aflați într-un proces constant de perfecționare. La jumătatea lunii martie, scafandrii EOD din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă au participat la o amplă misiune de antrenament pentru neutralizarea minelor marine, desfășurată în insula Creta, „Ariadne 23”.
Unul dintre militarii cu experiență care au luat parte la secvențele misiunii de antrenament din Grecia și care a fost prezent pe mare și joi, 13 aprilie, M.m.pr. Florin Tianu, operator principal la comanda Secției Scafandri de Luptă din Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă, descrie specificul activităților desfășurate în portul militar Souda din Creta.
Noutatea pentru militarii români a fost aceea că s-au antrenat folosind mine și muniție reale.„Misiunea Ariadne, din Creta, chiar a fost un bun antrenament, am reușit să învățăm anumite lucruri și să vedem modul de acțiune al altor state și să reușim să avem un numitor comun. Am executat proceduri și tactici EOD de intervenție la mine în derivă, acesta fost principalul nostru obiectiv pentru care am plecat să ne instruim. Am executat activități de scufundare cu partenerul american, cu partenerul grec.
A fost și o echipă de AUV (autonomous underwater vehicle) – este sonarul autonom cu scanare laterală pe care îl avem și noi – REMUS 100 (Remote Environmental Monitoring UnitS). Au fost trei echipe care operează cu astfel de sonare: grecii, irlandezii și americanii, iar acest fapt ne-a permis să observăm modul lor de operare cu acest sonar REMUS 100”, a punctat M.m.pr. Florin Tianu.
De asemenea, prezența aeronavelor de tip Blackhawk la acest exercițiu le-a permis scafandrilor noștri să își perfecționeze tehnicile de inserție din elicopter, pe care acasă, la Constanța, le desfășoară cu ajutorul elicopterul de producție autohtonă PUMA Naval, aflat în dotarea Forțelor Navale Române, dar care le permite EOD-iștilor să execute misiuni de neutralizare a minelor marine în condiții cât se poate de optime.
„Exercițiul a fost unul mult mai complex, pe shallow water, dar și pe ape mai adânci, cu dragoare, fregate, dar partea noastră a ținut doar pe batimetrica de până la 30 de metri adâncime. (...) Am putut să executăm real – noi executăm acest tip de inserție a scafandrilor prin lansare din elicopter și recuperare cu elicopterul, dar a fost pentru prima oară când am executat lansări ale scafandrilor cu tipul de elicopter al Forțelor Navale Elene și intervenție pe mină reală.
Am intervenit la un MK-6 al lor, o mină de fund, simulată în derivă și intervenție cu muniție reală, cu încărcătură reală și distrugere efectiv reală și am putut noi să lucrăm, nu doar ca observatori, ci ca operatori.
Au fost trei echipe, una din România, una din Grecia și una din Statele Unite, care au distrus trei mine reale MK-6. Nu erau armate, aveau doar încărcătura de exploziv”, a mai declarat M.m.pr. Tianu.
De menționat este șu faptul că, în cadrul exercițiului „Ariadne 23”, scafandrii de luptă români s-au antrenat alături de militari din Grecia, Irlanda, Belgia și Statele Unite ale Americii. Misiunea, deși foarte plăcută și utilă, nu a fost una ușoară, a mai ținut să sublinieze scafandrul de luptă român.
Din detașamentul de 12 militari români care s-au antrenat timp de două săptămâni în insula Creta au făcut parte și scafandri tineri, cu o vechime de cel mult doi ani în cadrul divizionului. Pentru aceștia participarea la „Ariadne 23” a avut și scopul de a-i familiariza cu ceea ce presupune desfășurarea de misiuni în cadru multinațional. Un plus al militarilor români este acela că stăpânesc foarte bine limba engleză, fapt care contribuie întotdeauna la creșterea gradului de cooperare între camarazii de națiuni diferite.„Nu a fost tocmai ușor să lucrăm cu muniție reală și lansări din elicopter, cu executare de scufundări la mare adâncime, dar respectăm procedurile, fiecare știe ce are de făcut, astfel că riscurile sunt reduse la minim. A fost o misiune solicitantă din punct de vedere al activității de căutare, identificare și recuperare a tuturor imitatoarelor de mine. Personal, sunt mulțumit că am reușit să recuperăm tot ce ni s-a dat, chiar și în plus – am fost solicitați să recuperăm o mină a partenerilor americani, lucru pe care l-am și efectuat cu succes”, a mai adăugat scafandrul de luptă.
Participarea la exercițiul militar naval din Creta poate fi consideră și un boost de încredere pentru scafandrii militari români, care, grație performanțelor de care au dat dovadă în executarea misiunilor de antrenament, au primit recunoașterea și admirația camarazilor străini.
„Din punct de vedere profesional, pe perioada exercițiului Ariadne, partenerii din celelalte state participante ne-au apreciat în mod deosebit și s-au arătat impresionați de tacticile scafandrilor EOD români. Noi am mai executat misiuni în comun cu acești parteneri străini, dar și de această dată au fost impresionați și ne-au mulțumit pentru modul profesional în care am acționat și ne-am ajutat reciproc”, a mărturisit M.m.pr. Florin Tianu.
În Grecia, scafandrii EOD de la Constanța au avut ocazia să observe și să lucreze cu echipamente noi, moderne, însă mai au ceva de așteptat până când le vor primi și ei pe ale lor.
„Având partenerul american alături de ei, foarte multe din dotările pe care le au scafandri EOD greci provin din donații din partea armatei SUA. Și noi am fost bucuroși să primim acest REMUS 100, în 2015, este donație de la partenerul american. Suntem și noi în proces de achiziție a unor aparate și tehnici noi, autospeciale EOD, roboți EOD, costume de protecție balistică EOD, inclusiv zilele acestea se execută recepția unor baloane de ridicare greutăți. Suntem în proces de modernizare și este un proces continuu. Nu mai târziu de anul 2024 ar trebui să avem parte din aceste dotări menționate. Este un proces de achiziții în derulare”, a mai dezvăluit operatorul principal de la comanda Secției Scafandri de Luptă din Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp