Forțele Navale Române Schimbare la conducerea Bazei Logistice Navale „Pontica”
Forțele Navale Române: Schimbare la conducerea Bazei Logistice Navale „Pontica”
31 Aug, 2022 15:33
ZIUA de Constanta
1961
Marime text
Contraamiralul de flotilă Victor Gîdiuţă a predat comanda Bazei Logistice Navale „Pontica” comandorului Milu Zaharia, în cadrul unei ceremonii militare care a avut loc miercuri, 31 august, în portul militar Constanţa, în prezența șefului Statului Major a Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait.
La festivitatea de predare-primire a comenzii, a fost citit decretul prezidențial de trecere în rezervă a contraamiralului de flotilă Victor Gîdiuţă, la finalul celor 43 de ani în care a purtat ținuta militară a Forțelor Navale. Festivitatea a fost continuată de prezentarea ordinul ministrului apărării naționale, prin care comandorul Milu Zaharia a fost împuternicit la conducerea Bazei Logistice Navale „Pontica”. Acesta a preluat Drapelul de Luptă al comandamentului în prezența membrilor Clubului Amiralilor, a comandanților de unități și mari unități din Forțelor Navale Române și din alte categorii de forțe, precum și a personalului Bazei Logistice Navale.
Contraamiralul de flotilă Victor Gîdiuţă s-a născut în comuna Greci, judeţul Tulcea, la data de 17 noiembrie 1964. A absolvit cursurile Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, în anul 1983, şi ale Facultăţii de Navigaţie a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Secţia Militară, în anul 1987, fiind repartizat pe funcţia de comandant Serviciu de Luptă Artileie şi Rachete la bordul Vedetei Purtătoare de Rachete 197 „Acvila” din Divizionul 133 Vedete Purtătoare de Rachete / Brigada 29 Vedete, în garnizoana Mangalia.
În perioada 1987-1991, a activat în cadrul Divizionului 133 Vedete Purtătoare de Rachete şi în perioada 1991-1997, în cadrul Divizionului 150 Nave Purtătoare de Rachete, îndeplinind funcţii de comandant Serviciu de Luptă Artilerie şi Rachete şi specialist cu rachetele navale în statul major al unităţii. A făcut parte din primul echipaj al Navei Purtătoare de Rachete 189 „Pescăruşul”, participind la recepţia acesteia şi aducerea în ţară, în anul 1991.
În perioada 1997-1999, a fost ofiţer student al Facultăţii Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti. La absolvire, locotenent-comandorul Victor Gîdiuţă a fost numit comandant pe Vedeta Purtătoare de Rachete 194 „Şoimul” din Divizionul 133 Vedete Purtătoare de Rachete din gamizoana Mangalia.
Între anii 2001-2003, a fost ofiţer specialist în cadrul Biroului război electronic şi mascare din secţia Operaţii Speciale a Statului Major al Forţelor Navale şi ulterior, şef compartiment război electronic la Componenta Operaţională Navală. În perioada 2004-2008, a revenit în Divizionui 150 Nave Purtătoare de Rachete, ca şef secţie Nave Purtătoare de Rachete şi ulterior, locţiitor al comandantului divizionului. În octombrie 2008, a fost numit comandant al fregatei „Mărăşeşti”, iar în decembrie 2010 a fost numit comandant al Divizionului 150 Rachete Navale.
În perioada 2014-2016, a fost locţiitor al comandantului Flotilei 56 Fregate, iar din anul 2016 şi-a desfăşurat activitatea la Baza Logistica Navală „Pontica”, iniţial ca locţiitor al comandantului şi în ultimii cinci ani a fost comandant al celei mai mari structuri logistice din Forţele Navale.
Prin decretul prezidenţial nr. 977 din 2019, la data de 1 decembrie 2019, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă.
În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de Onoare a Comandamentului Forţelor Întrunite, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de merit „În Serviciul Armatei României”, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii