Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost colonel de Securitate, urmărit penal de DNA Conducerea Centralei Nucleare de la Cernavodă, „decapitată“ (documente)

ro

20 Feb, 2016 00:00 13634 Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa anunţau, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de directorul general şi faţă de directorul economic al Centralei Nuclearoelectrice (CNE), Ionel Bucur şi Elena-Marinela Negulici, ambii fiind suspectaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese.
 
Alături de cei doi s-a început urmărirea penală şi faţă de Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ionel Encica şi Laurenţiu-Theodor Nicola - membri ai comisiei de evaluare a ofertelor şi angajaţi ai CNE Cernavodă, precum şi faţă de directorul economic al Centralei Nuclearoelectrice, Mădălina Olteanu. 

Ce spune DNA

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, cei cinci angajaţi ai Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi ai sucursalei CNE Cernavodă, „prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“. Acţiunile sau inacţiunile acestora, arată DNA, „au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate“.
 
Potrivit procurorilor DNA, „o consecinţă directă a favorizării acestei societăţi a fost autorizarea la plata, de către inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encica Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către societatea omului de afaceri, plăţi ce reprezintă prejudiciu adus Societăţii Naţionale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă“.

Contractele de pază a CNE Cernavodă din 2008

Potrivit licitatiapublica.ro, pe 18 februarie 2008, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă atribuia contractul „Servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru CNE Cernavodă“ unei firme din Constanţa - Davi Security SA, cu sediul pe strada I.L. Caragiale. (Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Davi Security SA nu există, ci doar Davi Security SRL).
 
Aceasta primea, prin atribuire directă, 12.626.740 de lei pentru „servicii de investigaţie şi protecţie, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate“. Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare a fost aceea că „lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“.
 
În august 2012, firma atribuia, în aceleaşi condiţii, un contract pentru „servicii de pază civilă la obiectivele exterioare ale CNE“ pentru suma de 3,553,776 de lei. Convenabil, din acest contract lipseşte partea a V-a, cea legată de atribuirea contractului, unde se regăsesc informaţii despre firma câştigătoare.
 
Ulterior, în noiembrie 2012, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă a făcut o nouă achiziţie în domeniul apărării şi securităţii - „Servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare a incintei protejate aferente CNE Cernavodă“, atribuind un contract cu o valoare de 3,044,493 de lei, tot prin negociere fără anunţ de participare, având aceeaşi motivaţie. Din acest contract lipseşte, din nou, secţiunea a V-a, adică atribuirea contractului (numele firmei).

Povestea firmei Davi Security

SC Davi Security SRL este, în prezent, în faliment, având ca lichidator judiciar Cabinetul Individual de Insolvenţă Sima Laura, din Constanţa. Asociaţi sunt Victor Dărămuş - 60%, Emilia Bora (fostă Dărămuş) - 20% şi Alexandra Dărămuş -20%, iar obiectul principal de activitate vizează domeniul „protecţie şi gardă“.
 
În aprilie 2003, se înfiinţa la Constanţa firma Davi Security SRL, cu sediul pe strada I.L Caragiale. Capitalul social, de 10.000.000 de lei (1.000 de lei), era împărţit între Victor Dărămuş, născut în 1957, în judeţul Braşov - un fost colonel de Securitate, şi Ioan Plugaru, născut în 1952, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Firma se ocupa de „activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor“.
 
În august 2005, societatea îşi deschide două noi puncte de lucru. Unul în incinta Port, Poarta 2, cantina Sorena, şi cel de-al doilea în Cernavodă, strada Medgidiei nr. 20A, unde aveau să se desfăşoare „activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi a persoanelor şi activităţi de învăţământ”. În octombrie 2007, în firmă apar deja alţi asociaţi: Alexandra Andrei, fiica lui Victor Dărămuş, şi sora sa, Emilia Darămuş. Cele două decid atunci să îl coopteze ca asociat, prin cesiune de părţi sociale, chiar pe tatăl lor, care fondase firma în anul 2005 şi care se retrăsese între timp. În ianuarie 2009, acesta este numit în funcţia de administrator. În februarie 2009, se numesc noi administratori în firmă: Emanoil Vasile, Ilie VasileTudor Marin, Gheorghe Marin. Dărămuş devine preşedinte al Consiliului de Administraţie.
 
Citeşte şi
Creditorii societăţii Davi Security, deţinută de fostul colonel de securitate Victor Dărămuş, convocaţi în şedinţă
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în prezent, Victor Dărămuş este administrator în Agenţia de Investigaţii Davi SRL din Bucureşti, D&D Shipping Internaţional SRL (întrerupere de activitate) şi Helvetia Casino SA (radiată). În calitate de asociat, el mai apare în Agenţia de Investigaţii Davi SRL, Alexem Consulting SRL (faliment), D&D Shipping Internaţional SRL (întrerupere de activitate), Davi Advertising SRL (întrerupere de activitate), Davi Protect & Security (faliment), Eurobenefit - lichidată, Midali Invest Electric SRL, Rom Security Trading SRL.

Latifundiar de… Dropia

În urmă cu aproximativ zece ani, Victor Dărămuş, fost colonel d e Securitate, cumpăra 70 de hectare de teren într-unul dintre cele mai sărace sate din Constanţa - Dropia. De fapt, a cumpărat nu mai puţin de patru case şi terenul împrejmuitor, pe care a căzut şi o baltă, unde s-a apucat să facă piscicultură. Venirea lui Dărămuş la Dropia a fost ca o mană cerească, atât pentru săteni, cărora le-a dat de muncă la el la fermă, cât şi pentru administraţia locală a comunei Tortoman, de care aparţine satul.
 
Citeşte şi
 
Victor Dărămuş - baron de Dropia 

Contracte cu autorităţi publice 

În anul 2008, societatea a câştigat de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional contractul „Prestări servicii de pază“ în valoare de 77.112 lei. Ulterior, Ministerul Culturii şi Cultelor a atribuit societăţii Davi Security SRL contractul „Servicii de pază“, în valoare de 841.044 de lei. Şi în anul 2010, societatea a bifat un contract cu Oil Terminal SA, pentru servicii de pază, în valoare de 984.000 de lei.

Cine ia locul directorilor de la CNE Cernavodă

Vineri, conducerea SN Nuclearelectrica SA, prin directorul Daniela Lulache, a anunţat că s-a decis suspendarea din funcţie a directorului Sucursalei CNE Cernavodă şi a directorului economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar.
În vederea asigurării continuităţii activităţii, conducerea SNN a decis ca Marian Şerban, directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuţiile funcţiei de director al Sucursalei CNE Cernavodă, iar Titina Holobiuc să preia atribuţiile funcţiei de director economic în cadrul CNE Cernavodă.
 
Marian Şerban a ocupat până în prezent funcţia de director al Centralei CNE Cernavodă Unităţile 1 şi 2, coordonând Direcţia de Producţie, Direcţia Tehnică, departamentele de Control lucrări, Radioprotecţie, Securitate Nucleară şi monitorizare performanţe pentru ambele unităţi nucleare. Are o experienţă de peste 30 de ani în industria nucleară, ocupând funcţii de conducere pe perioada punerii în funcţiune a ambelor unităţi ale CNE Cernavodă. Marian Şerban este absolvent al Facultăţii de Fizică Tehnologică şi deţine un doctorat în Inginerie industrială.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Anghel Marius 23 Jan, 2018 12:14 Un material de excepție !!! Păcat de micuțul oraș, are ocazia prin intermediul Centralei să fie un exemplu dar dacă privim în urmă câți primari anchetați a avut... Nu mă mai miră nimic. Sper ca intr-o bună zi, despre Cernavodă se va scrie că este un oraș și nu o afacere... Vă mulțumesc.
  • nelu 24 Feb, 2016 10:00 D,N,A ACESTA AR FACE FOARTE BINE DACA PE ARCEST DIRFCTOR L-AR ANCHETA SI DESPRE CUM AU REUSIT ACESTI SA TRANSFORME APARTAMENTELE DE SERVICIU CONSTRUITE PE TIMPUL INAINTE DE REVOLUTIE DIN BANI STATULUI IN APARTAMENTE DE INTERVENTIE ASTFEL ACESTEA NU S-AU MAI PUTUT VINDE;INSTANTELEL-AU DAT SOLUTII VAVOTABILE//>>??
  • Adi 20 Feb, 2016 11:54 Felicitari pt documentarea si completa informare cu privire la acest subiect. Le dati clasa celorlalti ziaristi. La mai multe articole !