Fostul director general al CAS Maramureș, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc
Fostul director general al CAS Maramureș, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aducÎn aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
- STRETEA CAMELIA RODICA, la data faptei director executiv al Direcției relații contractuale din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale);
- S.R.F., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
- C.M., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.
În urma cercetărilor efectuate în prezenta cauză, ar fi reieșit faptul că la nivelul furnizorilor de servicii medicale şi îngrijiri la domiciliu aflaţi în relaţii contractuale cu C.A.S. Maramureș există o reală preocupare de gratificare a inculpatelor Prodan Carmen Eleonora și Stretea Camelia Rodica în virtutea faptului că astfel s-ar păstra bunăvoinţa acestora pentru a obţine ajutor, consultanţă, preîntâmpinarea problemelor sau rezolvarea lor imediată.
Din această cauză, unii dintre reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale şi îngrijiri la domiciliu ar fi ajuns să dezvolte, de-a lungul timpului, relaţii extrem de apropiate cu directorul general şi directorul relaţii contractuale al C.A.S. Maramureş.
Astfel, inculpatele Prodan Carmen Eleonora și Stretea Camelia Rodica ar fi oferit reprezentanților respectivi consultanţă şi îndrumare în derularea relaţiilor contractuale, ar fi acordat atenţie sporită situaţiei acestora, ar fi oferit sfaturi cu privire la întocmirea documentaţiei, ar fi oferit informaţii privind posibilitatea depăşirii valorii de contract şi ar fi oferit sprijin în rezolvarea problemelor, iar în schimb, ar fi beneficiat de diferite foloase necuvenite oferite de furnizori, de la produse alimentare şi produse cosmetice, la sume de bani.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani şi asupra unor bijuterii ce aparțin inculpatei Prodan Carmen Eleonora.
În prezența avocaților, cei trei inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- pentru inculpata Stretea Camelia Rodica o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii;
- pentru inculpatul S.R.F. o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
- pentru inculpatul C.M. o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Citește și:„Dosarul de urmărire penală precum și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie luată în cauză.
Prin sentința penală nr. 188 din 03.10.2024, Tribunalul Maramureș a admis acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de procurorul Direcției Naționale Anticorupție cu inculpații Stretea Camelia Rodica și S.R.F. și i-a condamnat pe aceștia la pedepsele menționate anterior.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea actelor de sesizare instanței competente, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat procurorii DNA
O pisică i-a salvat viața unui tânăr ucrainean. Acesta a căzut într-un râu înghețat și a rămas imobilizat, la -12°C (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp