Fostul președinte Traian Băsescu a deschis un al doilea proces împotriva SPP
Fostul președinte Traian Băsescu a deschis un al doilea proces împotriva SPP
26 May, 2022 16:53
ZIUA de Constanta
1776
Marime text
Traian Băsescu a deschis la Curtea de Apel Bucureşti un al doilea proces împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), în care solicită anularea deciziei prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie şi pază cuvenit foştilor preşedinţi.
Este al doilea proces deschis de Traian Băsescu, după ce anterior el a solicitat judecătorilor suspendarea efectelor hotărârii SPP.
Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii
În calitate de şef al statului, în perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii. Astfel, el a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.
În baza Legii nr. 406/2001, modificată ulterior, foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, RA-APPS l-a notificat că are la dispoziţie 60 de zile să părăsească vila de protocol, iar pe 28 martie, SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.
Traian Băsescu nu a părăsit încă vila de protocol
Traian Băsescu nu a părăsit încă vila de protocol şi a deschis două procese în instanţă împotriva SPP.
Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.
Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii