Fundația Culturală Memoria protestează împotriva edificării unui monument pentru cei care au lucrat în fosta Securitate.
Fundația Culturală Memoria protestează împotriva edificării unui monument pentru cei care au lucrat în fostaPotrivit unui comunicat al Fundației Culturale Memoria, la aproape 33 de ani de la căderea comunismului în România se constată nu numai o creștere în rândul populației a nostalgiei pentru fostul regim, dar și o revalorizare a instituției Securității, „brațul armat” al PartiduluiMuncitoresc/Comunist.
„În urmă cu două luni Televiziunea Română a difuzat o emisiune în care prezenta într-o lumină favorabilă câteva angajate ale fostei poliții politice.
Acum câteva zile, la 14 septembrie, în Cimitirul Militar din Pitești, Filiala Argeș a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI)a dezvelit un monument în memoria „militarilor care au activat pe «frontul nevăzut», în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României”, sau, cu alte cuvinte, în cinstea „eroilor” Securității.
Acest gest reprezintă încă o sfidare la adresa victimelor regimului comunist (și implicit ale Securității) dar și a familiilor acestora. Apreciem că ridicarea unui astfel de monu-ment este inoportună atât în Pitești cât și în altă parte a țării. Reamintim că în Pitești a funcționat penitenciarul încare a avut loc „procesul reeducării” căruia i-au căzut victime sute de studenți și în care Securitatea a fost directimplicată, dar și faptul că acolo s-au desfășurat o parte dinanchetele luptătorilor anticomuniști de pe versantul sudic alMunților Făgăraș și ale susținătorilor lor. Regimul comunist a fost „condamnat” în Parlamentul României ca ilegitim și criminal. S-au publicat foarte multe volume (memorialistice și științifice), studii și filme documentare, și s-au înființat instituții care au prezentat doveziclare privind activitatea criminală a Securității în cei 41 de ani de activitate“ - au mai precizat reprezentanții Fundației Culturale Memoria.
Sursa citată mai transmite că evenimente de felul celui de la Pitești întăresc convingerea că, din păcate, legăturile structurilor de putere de azi cu trecutul comunist și cu fosta Securitate sunt încă puternice, iar aceste legături pun în pericol parcursul democratic al țării noastre.
„Fundația Culturală Memoria, care din 1990 editează publicația Memoria - revista gândirii arestate(https://www.revistamemoria.ro/) și a militat continuu pentru cunoașterea trecutului recent ca element central al uneisocietăți democratice, protestează împotriva edificării acestui monument care glorifică foști lucrători ai Securității și face un apel către instituțiile statului să ia măsurile carese impun.
Și Filiala Argeș a Fundației Culturale Memoria, prin vocea prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, președintele filialei, și-a exprimat un punct de vedere în această problemă:„Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș, își exprimă consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității, care, în realitatea, nu au fost nimic altceva decât autorii suferințelor și chinurilor îndurate de adevărații eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolșevic. Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi și, în consecință, ne alăturăm inițiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituțiilor statului față de acest act și înlăturarea monumentului.”
Mesajul lui Ilie Popa a fost făcut public în cadrul unui comunicat de presă emis de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și memoria Exilului Românesc la16 septembrie 2022 (https://www.iiccmer.ro/comunicate-de-presa/2022/institutul-de-investigare-a-crimelor-comu-nismului-si-memoria-exilului-romanesc-isi-exprima-con-sternarea-si-regretul-in-legatura-cu-incercarea-de-eroiza-re-a-fostilor-lucratori-ai-securitatii/)“ - au mai precizat reprezentanții Fundației Culturale Memoria.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp