Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundația Culturală Memoria și Fundația Academia Civică vor organiza un eveniment dedicat lui Mircea Carp, omul de radio care împlinește 100 de ani

ro

24 Jan, 2023 12:39 1215 Marime text
Sursa foto: Facebook Fundația Culturală Memoria

Fundația Culturală Memoria și Fundația Academia Civică au anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vor organiza evenimentul „O seară aniversară – Micea Carp la 100 de ani”, dedicat împlinirii vârstei centenarului a celui care a realizat emisiuni la Radio Vocea Americii și Europa Liberă.
 
Mircea Carp va împlini 100 de ani pe data 28 ianuarie 2023.
 
Evenimentul aniversar va avea loc joi, 26 ianuarie 2023, de la ora 17:00, la Reprezentanța București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, situat pe strada Jean-Louis Calderon, nr. 66.
 
Vor participa ca invitați: Ana Blandiana, Marilena Rotaru, Veronica Nanu, Nicolae Constantinescu, Dinu Zamfirescu, Doru Tompea, Antonio Momoc și Filip-Lucian Iorga.
 
Moderatorul va fi Cosmin Budeancă.
 
Cu această ocazie, vor fi lansate două volume, anume „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” și „Mircea Carp – Un veac dăruit țării”.
 
În programul serii se va difuza și un montaj realizat de Marilena Rotaru, „Fragmente documentare
din serialul Memoria Exilului Românesc - La microfon Mircea Carp (1996)”.

 

Cine este Mircea Carp

 
Conform comunicatului, Mircea Carp s-a născut la 28 ianuarie 1923 la Gherla, jud. Cluj, România, dintr-o familie de militari, oameni politici și cărturari care au contribuit la făurirea României Mari.


A urmat, între altele, Liceul Militar „Gh. Macarovici” din Iași și a absolvit Colegiul Național „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu / Predeal.

A urmat Școala de Ofițeri de Tancuri în Germania terminând al șaptelea în promoția sa. În iunie 1944 a fost avansat la gradul de sublocotenent în Armata Română.

A participat cu detașamentul blindat „Colonel Matei” la întreaga campanie de eliberare a Ardealului de Nord, din august până în 25 octombrie 1944, când a fost eliberată ultima bucată de pământ românesc și a fost rănit.


A fost decorat de regele Mihai cu Ordinul Coroana României cu Spade și Panglica de „Virtute Militară”.

Doi ani mai târziu, în 1946, a fost epurat din armată de regimul pro-comunist pentru atitudinea sa refractară.

În 1947 a fost arestat, iar după câteva luni eliberat. A reușit să se refugieze în străinătate, întâi în Austria apoi în SUA, unde a fost director la Radio Vocea Americii. Mai târziu s-a reîntors în Europa fiind transferat la Radio Europa Liberă. În paralel cu cei 50 de ani de activitate la cele două posturi de radio, Mircea Carp a fost activ în lupta de demascare a regimului comunist din țara natală, atât în exil cât și mai târziu la reîntoarcerea în țară: în Academia Româno-Americană de Artă și Știință (ARA) California, „Apoziția” München și în România la: Alianța Civică, Memorialul Sighet, Consiliul consultativ al revistei Memoria și Asociația Tradiția Cavaleriei.

La 1 decembrie 2000 a fost decorat de către președintele Emil Constantinescu cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, „pentru contribuția cu totul deosebită adusă promovării democrației și culturii române în lume”, iar Regele Mihai l-a decorat pentru a două oară în 2015 cu Crucea Casei Regale.

Mircea Carp trăiește în München și continuă să fie prezent în diferite activități și manifestări cu profil românesc, ca de pildă, reluarea emisiunilor postului de radio Europa Liberă.
 

„În ianuarie 2023 domnul Mircea Carp împlinește frumoasa vârstă de 100 de ani. Un veac pe care l-a dăruit țării, așa cum foarte inspirat a afirmat domnul Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria.

Am apreciat că această ocazie ar fi foarte potrivit să o marcăm prin două proiecte editoriale.

Primul volum «Mircea Carp. Un veac dăruit țării» conține articolele publicate de-a lungul anilor în «Memoria» - revista gândirii arestate, alături de o serie de texte omagiale din partea celor care l-au cunoscut. Al doilea reprezintă ediția a II-a a lucrării sale «Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!»”, spune Cosmin Budeancă, cel care va modera evenimentul.

 
Citește și:
Fundația Culturală Memoria lansează volumul „Memoria anilor ’80. Nouă opozanți ai regimul comunist“. Ce eveniment editorial va mai avea loc în octombrie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii