Furtul Tezaurului Dacic Comisia de cultură a Camerei Deputaților cere clarificări și măsuri pentru protejarea patrimoniului cultural
Furtul Tezaurului Dacic: Comisia de cultură a Camerei Deputaților cere clarificări și măsuri pentru protejarea![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/04/C%C4%82T%C4%82/obiecte-furate.jpg)
![Sursa foto: Poliția Română](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/04/C%C4%82T%C4%82/obiecte-furate.jpg)
- Comisia de cultură a Camerei Deputaților așteaptă, în continuare, clarificări de la autorități cu privire la furtul tezaurului dacic în Olanda și, totodată, concluziile raportului Corpului de control al premierului pe această temă.
Președintele Comisiei de cultură, deputatul AUR Mihail Neamțu, a precizat că așteaptă informații nu doar din partea Ministerului Culturii, ci și din partea Ministerului Afacerilor Interne.
„Din păcate, publicul rămâne în zona aceasta, e ceață. (...) La nivelul Ministerului Culturii nu s-a creat, din păcate, o echipă care să se angajeze în identificarea breșelor de securitate de până acum. De asemenea, aș vrea să spun public că ne dorim ca acest concurs, care va fi organizat pentru funcția de manager sau de director al Muzeului Național de Istorie, să fie un concurs cu maximă vizibilitate și transparență și un concurs care să atragă tinerii în zona aceasta de management cultural. Mi se pare că energia unui tânăr de 35-40-45 de ani poate să fie pusă în slujba patrimoniului național mult mai mult decât s-a întâmplat până acum”, a declarat Mihail Neamțu, la finalul unei întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Culturii pe tema furtului tezaurului dacic.
Olanda, potrivit acestuia, este una dintre țările cele mai vizate de hoții de artă și trebuia să existe o mai mare grijă în cazul obiectelor expuse de România.
„De aceea am solicitat ca toate obiectele din tezaurul României să nu mai fie înstrăinate cel puțin o vreme. În mod special, brățările dacice, cerem asta și cerem de asemenea ca această 'Cloșcă cu puii de aur' să nu mai fie plimbată prin Europa. Dacă cineva vrea să o vadă, să vină aici, pentru că e și România o țară europeană, putem și noi să facem turism cultural și e de mare interes pentru toți cei care iubesc arta”, a afirmat președintele Comisiei de cultură.
El a adăugat că a propus Ministerului Culturii reluarea expozițiilor internaționale, cu garantarea securității exponatelor.
„Am făcut această propunere Ministerului Culturii ca, de ce nu, la Peleș să avem câteva exponate din tezaurul României, pentru ca românii să vadă aceste minunații. (...) Cu siguranță, nicio expoziție n-ar trebui făcută fără garantarea unei securități care implică și paza fizică. E nevoie de o pază fizică. Un om să stea acolo 24 din 24 de ore, când vorbim despre elemente de tezaur”, a subliniat Neamțu.
Deputatul USR George Gima, vicepreședinte al Comisiei de cultură, a anunțat că așteaptă concluziile raportului Corpului de control al premierului, concluzii care nu au ajuns la Parlament.
„Pentru moment, Guvernul și Muzeul Național de Istoria României ne pot da mai multe informații, noi avem informații care circulă în spațiul public. Ce așteptăm mai departe? Rezultatele controlului, efectul de Corpul de control al prim-ministrului. Nu le-am primit, am înțeles și eu tot așa, pe surse, că ar fi dat un scurt briefing presei. (...) Eu i-am solicitat premierului să facă public acest raport al Corpului de control, ca să vedem ce a funcționat și ce nu a funcționat. Apoi, în curs, este o anchetă la Parchetul General. La fel, Parchetul General se poate folosi de drepturile la comunicare publică, obligația de a comunica public și să fie un pic mai proactivi în comunicare publică. Un procuror sau procurorul general - pentru că este o chestiune de interes național care a creat foarte multă emoție - poate organiza o conferință de presă în care să ne vorbească despre stadiul anchetei”, a declarat Gima.
Întrebat dacă reprezentanții Ministerului Culturii au comunicat în cadrul discuțiilor ceva legat de stadiul anchetei, parlamentarul a arătat că au răspuns doar la modul general. El a subliniat că patrimoniul cultural trebuie exploatat, nu izolat.
„Nu, nu ne-au spus nimic. Au răspuns general și au spus că nu vor mai da curs invitațiilor de la alte muzee din străinătate în ceea ce trebuie să fie expozițiile itinerante cu obiecte de tezaur sau alte obiecte care se află în patrimoniul cultural al României. Opinia mea personală este că ar fi o greșeală. Patrimoniul cultural trebuie exploatat. Trebuie exploatat cultural, din punct de vedere al diplomației, diplomație culturală, chiar și economic, pentru că toți vizitatorii care vor merge într-un mare muzeu al Europei sau al lumii vor contribui economic pentru comunitatea respectivă. Soluția nu este fenomenul acesta de izolaționism, ne închidem și nu mai dăm nimic. (...) Este bine și ne place ca un regizor străin să vină și să regizeze un spectacol la noi în țară? Sau un film care este distribuit peste tot? La fel trebuie să circule și obiectele de patrimoniu, de patrimoniu cultural. Nu ne închidem”, a transmis deputatul USR.
Citește și:
Furt Tezaur: Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la MNIR și la Ministerul Culturii în cazul expoziției din Olanda (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp